Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 13 okt 2021

Trombosestichting waarschuwt: ‘Tromboserisico bij anticonceptiepil niet duidelijk gecommuniceerd’

De Trombosestichting grijpt Wereld Trombose Dag op 13 oktober aan om meer aandacht te vragen voor het tromboserisico bij het gebruik van de anticonceptiepil. Volgens hen wijzen huisartsen hun patiënten niet genoeg op deze risico’s.

Dat schrijft de stichting in een persbericht.

Tromboserisico bij anticonceptiepil vaak niet duidelijk

Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, hebben meer kans om trombose te krijgen. Door de hormonen in de pil verandert de samenstelling in het bloed, wat de bloedstolling beïnvloedt. Dit geeft een licht verhoogd risico op trombose – het risico neemt gemiddeld met vier keer toe. Het risico op trombose door de pil ligt tussen de 7 en 12 op de 10.000 vrouwen. Bij gezonde, jonge vrouwen die geen pil gebruiken ligt het risico tussen de 2 en 3 per 10.000, blijkt uit cijfers van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het risico op trombose kan echter bij een groot aantal vrouwen een stuk hoger worden wanneer er ook sprake is van andere risicofactoren. Denk hierbij aan een erfelijke aanleg, overgewicht, roken of een hogere leeftijd (vanaf 40 jaar). Uit onderzoek is gebleken dat het risico op trombose het hoogst is in de eerste jaren dat de pil geslikt wordt. Daarna wordt het risico minder, om vervolgens weer toe te nemen met de leeftijd vanaf een jaar of 40.

Symptomen van trombose

Omdat trombose erg schadelijk en zelfs dodelijk kan zijn, vindt de Trombosestichting dat artsen hun patiënten beter moeten voorlichten over de risico’s van de anticonceptiepil. Vooral wanneer deze patiënten een risicogroep zijn. Ook weten veel vrouwen trombose niet bij zichzelf te herkennen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Een pijnlijk, rood, gezwollen been (trombosebeen)
  • Kortademigheid en benauwdheid (longembolie)
  • Intense hoofdpijn (sinustrombose)

Goede alternatieven

In veel gevallen is het beter om het tromboserisico te vermijden door een ander anticonceptiemiddel te gebruiken. De combinatiepil met twee hormonen (oestrogeen en progestageen) heeft wel een verhoogd risico, terwijl anticonceptiemiddelen met slechts een hormoon (progestageen) geen grotere kans op trombose geven. Hieronder vallen onder anderen de hormoonspiraal en de ‘minipil’. Het risico op trombose is overigens niet het enige nadeel van de combinatiepil. Zo sprak Metro drie vrouwen die hormonale anticonceptie vaarwel zeiden vanwege de heftige bijwerken.

Kwart Nederlandse vrouwen werd ondanks gebruik anticonceptie zwanger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trombosestichting waarschuwt: ‘Tromboserisico bij anticonceptiepil niet duidelijk gecommuniceerd’
Sluiten