Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 6 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Loiza Lamers dapper en openhartig in docu Videoland: Altijd Al Loiza

Ga er maar aan staan: je hele hebben en houwen laten vastleggen in een documentaire van 53 minuten. Model Loiza Lamers ging ervoor, want haar verhaal over de transitie van man naar vrouw en wat dat voor haar en omgeving allemaal heeft betekend, dat moest er maar eens uit. Altijd Al Loiza is bijzonder geslaagd, want deze bijzondere verschijning is zeer openhartig.

Altijd Al Loiza is nu te zien op te zien op Videoland. De docu is gedraaid door Elza Jo Tratlehner, die ons ook al een blik in het leven van Famke Louise gunde. Metro bekeek het verhaal van Loiza Lamers (26) aandachtig voor Blik op de Buis. In deze rubriek bespreekt verslaggever Erik Jonk nieuwe programma’s en opvallende zaken van tv-omroepen en streamingsdiensten. Dit postte de gespannen en benieuwde hoofdrolspeelster vanmorgen:

Altijd Al Loiza is de tweede docu al

„Nooit eerder zo openhartig”, beloofde Videoland in een vooraankondiging van Altijd Al Loiza. Nu klopt dat wel, maar ze was het al eens (als je dat kunt zeggen van een kind van 10 jaar). In 2005 verscheen er al een docu over ‘Lucas Lamers’, met als titel Van Lucas naar Luus, zoals Loiza nu daadwerkelijk heet. Hoe de documentaire toen werd ontvangen, staat me niet meer voor de geest. Er zullen best vraagtekens zijn geweest (al zijn die er – helaas – nog steeds). Bijzonder was deze Lucas die Luus wilde zijn 16 jaar geleden op z’n minst. Loiza Lamers behoorde tot de eerste twintig transgenderkinderen van ons land.

Over Altijd Al Loiza kan zij zich als 26-jarige natuurlijk zeer goed uitspreken. „Met de documentaire wil ik het verhaal achter Loiza vertellen. Ik krijg vaak verzoeken om te praten over mijn liefdesleven, maar dat heb ik nooit gedurfd en altijd afgewezen. Net als iedereen vind ik het een spannend en moeilijk onderwerp. In Altijd Al Loiza zet ik voor het eerst deze deur open en geef ik de kijker een oprecht en eerlijk beeld van mijn leven. Dat voelt als een persoonlijke bevrijding. Ik hoop dat mensen zich in de documentaire herkennen, want liefde is een universeel aspect”, zei het model in de aanloop naar de verschijning van vandaag.

Altijd Al Loiza Lamers Videoland
Beeld van Loiza Lamers uit de documentaire. Foto: Videoland

We kennen Loiza Lamers, maar ook niet

We leerden Loiza kennen van Holland Next Top Model 2015. Als transgender was zij een veel besproken deelneemster en uiteindelijk een mooie winnares. De carrière die volgde moest even op gang komen, maar tegenwoordig is zij zelden niét op de catwalk, de setting van een fotoshoot of de televisie te vinden. Loiza was goed op dreef in Expeditie Robinson 2018. Momenteel is zij als ‘oud-deelnemer’ wederom in Expeditie te zien en tussendoor ook in De Verraders. Door alle optredens lijken we haar te kennen.

Altijd Al Loiza is echter heel andere koek. Een koek die je vreet, durf ik te zeggen. Zo’n jonge jongen die een transitie naar vrouw niet als keuze, maar als vanzelfsprekendheid zag: rete-interessant. Iemand die ook nog zegt dat de transitie lichamelijk op haar 18e, 19e wel klaar was. Maar dat het in haar hoofd nooit zo zal zijn: dat zal duren tot in de kist. Haar confrontaties als vrouw, de eerste keer seks, de operatie: Loiza legt het allemaal helder uit. „Ik dacht ‘als de chirurg het maar niet verprutst’. Geef me alle pijn van de wereld, als het maar niet mislukt.”

Liefdesleven is een struggle

Het liefdesleven van Loiza Lamers komt zeer uitgebreid aan bod. Vooral het feit dat het er eigenlijk nooit was. Waarom vindt zij toch niemand? Ze wordt soms verdrietig van de gedachte. Ondertussen is zij bang zich klote te voelen als er wél iemand in haar leven is. Dat heeft te maken met de publiciteit die er ongetwijfeld zal volgen en die zij haar toekomstige vriend niet wil aan doen. Maar ho, wacht! Soms wordt een documentaire een dag vóór verschijnen al ingehaald. Want wat is dit?

Als de liefde er nu wel is: het is Loiza van harte gegund.

Ook een boek op komst met moeder

Het blijft dit jaar niet bij Altijd Al Loiza. In december verschijnt een boek met haar naam als titel en geschreven met haar moeder Mirjam, met wie zij een prachtige relatie heeft. Loiza gaat over hun onvoorwaardelijke liefde bij levensveranderende keuzes. Hoe zij als gezin met het transgenderverhaal zijn omgegaan en hoe dit vanuit beide kanten werd beleefd.

In de Videoland-docu geeft Loiza Lamers daar al heel veel van weg. We zien ook aandoenlijke en leuke kinderbeelden, bijvoorbeeld tijdens een prinsessenfeestje. Ze is in woord en uiterlijk al duidelijk een meisje. Ook de eeuwige discussie komt aan bod: ‘Ze zal naast de operatie van man tot vrouw wel van alles aan zichzelf hebben laten doen’. Een tipje van de sluier (woorden van Loiza): „Mensen geloven me nooit.”

Om het koud van te krijgen wordt de docu als het gaat om pesterijen die zij moest doorstaan, al is dat in de docu geen prominent item. Als kind werd zij veel gepest, tot aan ondergespuugd worden aan toe. Haar moeder zag het gebeuren. Wat ze deden? Samen een spreekbeurt houden op school om duidelijk te maken dat dit niet zomaar ‘om een verkleedpartijtje’ ging. Poeh…

Een foto van Erik Jonk in Blik op de Buis
Foto: Femmy Weijs / Metro.

Aantal blikken: 4 uit 5. Dapperheid mag worden beloond. Prachtig mens, die Loiza. 

Wil je de docu op Videoland zien? Dat kan hier.

Emma Wortelboer ontwapenende bemiddelaar tussen tieners en ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.