Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 30 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Erica Meiland verdedigt haar anti-islamuitspraken: ‘Ligt aan de mannen’

Erica Meiland ligt flink onder vuur na controversiële uitspraken die ze in haar biografie doet. Daarin spreekt ze zich uit tegen de islam en de cultuur rondom het geloof. Bij Jinek zegt de realityster – ondanks alle kritiek – achter haar uitspraken te staan. Het leidt tot onbegrip bij tafelgast Chantal Janzen. „Lieve Erica, dit kan je niet zeggen.”

In het boek Erica: de motor achter de Meilandjes, is Erica open over haar mening over moslims. Ze vindt de invloed van de islam in Nederland te groot. „Subsidies voor moskeeën, islamitische scholen, van mij hoeft het allemaal niet. Je haalt de ellende hier naartoe. In de islam zie je gewoon heel veel uitwassen.” Bij Jinek benadrukt ze dat nog eens: „Kijk naar Lale Gül met dat boek: het is doffe ellende.”

In haar boek is ze bovendien kritisch op het gebruik van hoofddoekjes en de boerka. Vrouwen die een boerka dragen omschrijft ze in haar boek als ‘pinguïns’. „Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wilt toch de wind in je haren voelen? Dat is vrijheid. Ik ben ook voor een boerkaverbod. Rot op joh. Ik heb weleens drie van die pinguïns in Noordwijk zien lopen. Dat is toch niet normaal? Gewoon niet doen hier.”

Erica Meiland: ‘Onderdrukking van de vrouw’

Erica en Martien Meiland schoven vrijdagavond aan bij Jinek om over de biografie te vertellen. Daarbij passeerden haar pikante uitspraken over de islamitische gemeenschap de revue en ging het over de lading kritiek die volgde. „Begrijp je de reacties die het opwekt? Dat mensen beledigd zijn?”, vraagt Eva Jinek aan Erica. „Ja”, aldus de realityster. „Maar ik bedoel het niet beledigend. Ik geef alleen mijn mening en daar hoeven zij helemaal niks mee. Ik kan het toch niet verbieden.”

Ze vindt het belachelijk dat vrouwen zich moeten bedekken omdat mannen anders opgewonden raken. Ze vindt dat vrouwen onderdrukt worden. „Ik sta erachter wat ik zeg, maar er zit natuurlijk veel meer achter. Waar het mij om gaat is dat ik het zo jammer vind voor vrouwen”, zegt Erica bij Jinek. Veel boze reacties op haar uitspraken heeft ze naar eigen zeggen niet kunnen lezen. „Als ik die mensen dan aanklik, dan zie je heel veel van die Arabische tekens.”

Chantal Janzen schrikt van uitspraken Erica

Chantal Janzen, die ook aan tafel zit, zegt te zijn geschrokken door de uitspraken van Erica. „Ik vind jou heel aardig, maar hier schrok ik van. Ik vind je uitspraken te ongenuanceerd. Jij zei dat je weet dat er geen één meisje is dat het prettig vindt om een hoofddoek te dragen. Lieve Erica, dat kan je niet zeggen, want je kan dat niet bepalen. Er zijn heel veel moslimvrouwen die dat wél fijn vinden.”

Volgens Erica zijn vrouwen gehersenspoeld om een hoofddoekje fijn te vinden. „Dat probeer ik uit te leggen. Door er constant op te hameren – wees rein, wees volgzaam – vinden vrouwen dat fijn. Als ik zo was geboren, had ik ook gedacht dat ik me netjes moest afdekken voor mannen.” Daar ligt de kern van het probleem, aldus Erica. „Bij de mannen.”

In dezelfde uitzending deed ze nog andere pikante uitspraken. Zo vertelde ze dat ze er ooit over nadacht om Martien te vermoorden.

Martien Meiland en dochter Maxime staan achter uitspraken

Martien Meiland is het volledig eens met Erica. Hij stelt voor de situatie eens om te draaien. „Als vrouwen nou eens zouden zeggen dat ze seksueel opgewonden zouden worden van mannen. Denk je dan echt dat die mannen het dan gaan doen?”

Eerder deze week zei Maxime Meiland haar moeder te steunen. Ze vindt de uitspraken van haar moeder ‘logisch’. „Waarom moet een vrouw haar haar verbergen omdat mannen een probleem hebben met hun seksualiteit. Zo wordt de vrouw weer de dupe”, zei ze tegen Juice Channel.

Hilarische horrorrit Martien en Erica Meiland in geleend oud busje

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.