Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 30 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

ME mept erop los nadat voetbalwedstrijd MVV – Roda JC volledig escaleert

De Mobiele Eenheid (ME) heeft hardhandig opgetreden tijdens een wedstrijd tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade. De voetbalwedstrijd werd vrijdagavond gestaakt vanwege wangedrag van supporters in het stadion. Op Twitter gaan verschillende filmpjes rond waarin toegesnelde ME’ers de orde in het stadion willen herstellen. Ze delen daarbij rake klappen uit.

Scheidsrechter Joey Kooij besloot de spelers vlak voor rust naar de kleedkamers te sturen, omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid. Vervolgens moest de ME eraan te pas komen om supporters van het veld te halen. Maar de onrust bleef. De scheidsrechter besloot daarom de Limburgse derby definitief niet meer te hervatten.

Zes politieagenten en twee stewards van Roda JC raakten gewond tijdens de rellen rond de wedstrijd. Tien verdachten zijn aangehouden. Zeven van hen zitten nog altijd vast. Een van de gewonde agenten moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie verwacht op basis van camerabeelden de komende dagen en weken meer mensen op te pakken.

Filmpjes tonen ingrijpen ME: ‘Respect’

Op verschillende filmpjes is te zien dat de ME hardhandig ingrijpt en niemand ontziet. Voor de een kan het optreden niet hardhandig genoeg zijn. „Wat is het toch dat iedereen maar denkt dat alles mag en kan? Respect voor de ME. Ze hadden nog véél harder moeten optreden.” Maar voor velen gaat het gemep van de ME te ver. „Ze meppen ook mensen die rustig weglopen. Best wel onnodig, vind je niet?”

Al snel problemen in het stadion

Volgens scheidsrechter Kooij begonnen de problemen in het stadion al vroeg in de wedstrijd. „Een speler werd na een kwartier bij een hoekschop met van alles en nog wat bekogeld. We hebben laten omroepen dat dit niet kan. Daarna bleef het even rustig, tot in de 42e minuut met vuurwerk werd gegooid. Vervolgens waren er ook ongeregeldheden op de tribune. Daarom hebben we besloten van het veld te gaan”, zegt hij tegen voetbalzender ESPN. Later besloot hij de wedstrijd definitief te staken.

De trainers van beide teams spraken van een terechte beslissing om de wedstrijd te staken. „Dit gaat nergens meer over. Ik snap niet meer wat er de afgelopen weken in het betaald voetbal gebeurt, kennelijk is men gek aan het worden”, aldus Jurgen Streppel van Roda JC bij ESPN. Hij verwees daarmee naar meerdere incidenten bij uiteenlopende wedstrijden in het betaalde voetbal in Nederland.

KNVB: ‘Fors meer ongeregeldheden in en rond stadions’

Sinds het begin van het nieuwe voetbalseizoen ligt het aantal incidenten fors hoger dan in de voetbalseizoenen voor de coronapandemie. Werden er voorheen over een heel seizoen gemiddeld zo’n tachtig onderzoeken ingesteld naar ongeregeldheden, nu ligt dat aantal al op 45 ingestelde onderzoeken. En dan is het seizoen pas op een kwart. „Dit seizoen is anders dan andere seizoenen”, zei een woordvoerder van de KNVB eerder. „Het lijkt erop dat mensen na de coronabeperkingen nu een uitlaatklep zoeken voor opgekropte frustraties.”

„Spelers worden bekogeld met plastic bekers bier, spreekkoren beledigen specifieke personen en bevolkingsgroepen en buiten het stadion vonden bij enkele duels gewelddadigheden plaats.” Er wordt onder meer gedoeld op de recente wedstrijd tussen NEC tegen Vitesse. Toen vernielden supporters van de thuisclub politiebusjes die bij het stadion stonden. Ook werden verschillende spelers van Vitesse tijdens de wedstrijd getrakteerd op een bierdouche.

De clubs in het betaalde voetbal en de KNVB dreigden vorige week in een gezamenlijk statement met het weren van fans als het aantal incidenten in en rond stadions niet afneemt.

https://twitter.com/TimLangeveld3/status/1449771895247806474

ME: Mobiele Eenheid of Mentale Ergernis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.