Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 30 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Weer persconferentie over coronamaatregelen: dit staat ons te wachten

De terugkeer van de anderhalvemeter-maatregel? Weer een mondkapje dragen? Op meer plekken de coronapas verplicht stellen? Als we de bronnen dichtbij het kabinet moeten geloven, wordt er over deze en andere maatregelen nagedacht door het kabinet.

Het was alweer even geleden, maar aankomende dinsdag geven Mark Rutte en Hugo de Jonge weer een corona-persconferentie. Daar zal ongetwijfeld een herinvoering of aanscherping van een aantal coronamaatregelen worden aangekondigd. Wat kunnen we verwachten?

Nieuwe maatregelen alleen voor ongevaccineerden?

Vaak geopperd: nieuwe maatregelen zouden alleen voor niet-gevaccineerden moeten gelden. Zij zouden medeverantwoordelijk zijn voor de flink stijgende coronacijfers, zeggen voorstanders. Deze week werd bekend dat meer dan duizend coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Met name bij coronapatiënten die op de intensive cares liggen, is het aandeel van niet-gevaccineerden hoog. Volgens het RIVM heeft vier op de vijf zich niet laten vaccineren.

Het kabinet neigt vooralsnog niet naar specifieke maatregelen voor ongevaccineerden, schrijft RTL Nieuws. Ook lieten verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) zich er kritisch over uit. Het zou te drastisch zijn en is bovendien op korte termijn niet haalbaar. Daar is namelijk een wetswijziging voor nodig. Wat ligt dan wel op tafel?

Bredere inzet van de coronapas

Het kabinet denkt vooral aan een bredere inzet van de coronapas. Nu is die pas onder meer verplicht in het stadion, bij evenementen en in de horeca. Het kabinet wil het gebruik van de pas mogelijk uitbreiden naar andere plekken. Dat kunnen sportscholen zijn, maar ook zwembaden en amateursportwedstrijden.

Overigens heb je zo’n pas voorlopig nog niet nodig om naar het werk of naar school te kunnen. Ook hiervoor moet eerst de wet worden gewijzigd en daarvoor is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig. Vanwege de stijgende coronacijfers zoekt het kabinet vooral naar maatregelen die op korte termijn in te voeren zijn.

Kabinet denkt na over anderhalvemeter-maatregel

In plaats van een coronapas verplicht stellen op het werk, gaat het kabinet waarschijnlijk het thuiswerkadvies aanscherpen. Ook zullen Rutte en De Jonge ons waarschijnlijk vertellen om – waar dat kan – drukte te vermijden. Mogelijk wordt daarbij de anderhalvemeter-maatregel weer leidend.

Dat kan gevolgen hebben voor evenementen waar die maatregel niet te handhaven is, zoals dancefeesten. Bij dit soort zogenoemde ongeplaceerde evenementen staan mensen erg dicht op elkaar. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat Nederlanders op korte termijn hun geplande evenementen moeten verplaatsen. Nieuwe beperkingen betekenen opnieuw een klap voor de evenementensector, die tijdens de coronaperiode al zwaar te lijden had onder de maatregelen.

Mondkapjesplicht mogelijk aangekondigd op persconferentie

Dan de mondkapjes. Die zijn momenteel alleen nog maar verplicht in het openbaar vervoer, maar het kabinet heeft serieuze plannen om mondkapjes op meer plekken verplicht te stellen, bijvoorbeeld in supermarkten en ziekenhuizen. Sommige ziekenhuizen adviseren hun bezoekers nu al dringend om een mondmasker te dragen. Net als het advies om vooral thuis te werken is deze mondkapjesplicht minder ingrijpend en geniet die daarom de voorkeur van het kabinet.

Tot slot ligt ook op tafel om sommige maatregelen alleen op lokaal niveau in te voeren, meldt De Telegraaf. Zo laten relatief veel inwoners in grote steden als Rotterdam en Amsterdam en in plaatsen in de Biblebelt zich niet vaccineren. Mogelijk gaan sommige coronamaatregelen alleen gelden binnen die gemeenten.

Belangrijke voetnoot: de genoemde maatregelen zijn overwegingen. Er zijn nog geen geluiden over definitieve besluiten van het kabinet. Maandag komt het OMT met haar nieuwste advies, is de verwachting. Het kabinet hakt een dag later, op de dag van de corona-persconferentie, de knoop door. ‘s Avonds om 19.00 uur weten we precies wat ons de komende tijd te wachten staat, al zal voor die tijd wel het een en ander uitlekken.

Oude coronaregels als 1,5-meter en mondkapje terug? ‘Voedingsbodem voor meer verzet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.