Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 22 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Botox en fillers populairder dan ooit: ‘Men wil eruit zien als een Instagram-filter’

Een filler hier of botox daar. Op Instagram zie je tal van influencers die niet vies zijn van een cosmetische ingreep. Maar hoe ver moet je gaan in het streven naar perfectie? Aan tafel bij Op1 legt influencer Jamie Li uit waarom zij bepaalde ingrepen onderging. Maar volgens cosmetisch arts Tom Decates gaat het regelmatig ook gruwelijk mis.

Decates vertelt dat patiënten tegenwoordig met een foto van zichzelf komen met een filter eroverheen. „Dan willen ze eruit zien als zichzelf met een filter. Dat is niet haalbaar.” Metro schreef recent nog over de plastische ingrepen in Turkije die veel Nederlandse meisjes ondergaan.

Complicaties bij cosmetische ingreep

De norm is volgens Decates perfectie en symmetrie. „Allemaal dingen die niet bij ons passen. Het kan allemaal wel iets minder.” De arts behandelt ook gevallen waarbij complicaties optraden. „Dan is het al te laat en moeten wij alle zeilen bijzetten om die mensen enigszins hun gezicht terug te geven.”

Tafelgast Maria kreeg soortgelijke complicaties. Ze onderging een ingreep aan haar oogleden bij een salon. Na de behandeling kreeg ze twee rode bulten onder haar ogen. „Je gezicht ziet er niet meer uit en je durft niet naar buiten.” De behandelaar wist geen raad meer met haar en uiteindelijk moest Maria zelf een oplossing vinden. „Ik ben bijna vijf jaar bezig geweest. Totdat ik eigenlijk een specialist vond die me kon helpen.”

Influencers als Jamie Li delen op Instagram

Decates legt uit dat je je nooit moet laten behandelen door iemand die zijn of haar werk ‘on the side’ doet. „Je kan dokter zijn en dus officieel bevoegd zijn. Maar dan ben je nog niet bekwaam.” De arts legt uit dat hij berichten krijgt van 16-jarige meisjes: „Jonge dames nemen vaak impulsbeslissingen en denken niet goed na.”

Jamie Li is influencer en vlogger en heeft een breed scala aan volgers. Ze liet meerdere dingen aan zichzelf veranderen, waaronder haar lippen en ze gebruikt botox. Ze vreest soms wel voor jonge kijkers. Maar de influencer vraagt zich af of of die jongeren haar verantwoordelijkheid zijn. „Heb ik een voorbeeldfunctie?” Ze wil daarnaast dat het taboe rondom cosmetische ingrepen afneemt. „Als je om je heen vraagt, blijkt iedereen het te doen.” Volgens haar mag een mens zelf bepalen wat je wel en niet aan jezelf laat veranderen.

Botox en fillers

Aan tafel ontstaat een discussie. Waarom doen mensen dit eigenlijk? De één vindt dat men goed is van nature, de ander omarmt de luxe om dingen te perfectioneren. Wel blijkt de invloed van Instagram en influencers groot. „Het is er, dus je moet het omarmen”, zegt Decates. „Jongeren denken van elkaar dat ze botox- en fillerbehandelingen ondergaan. Terwijl dat in de praktijk niet zo is.”

Decates waarschuwt tot slot dat een gespecialiseerde arts belangrijk is. Volgens hem vinden er nog steeds louche ingrepen plaats. „Je kunt helaas nog steeds ergens door een of andere boef met plastic worden ingespoten. Dat zien wij dagelijks.” Volgens hem is de cosmetische geneeskunde een mooi vak om „de puntjes op de i te zetten.” Presentatrice Welmoed Sijtsma sluit af: „En wees ook een beetje blij met hoe je eruit ziet.”

Wil je de hele uitzending van Op1 bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier

Wist je dit al over botox? Het blijkt niet bevorderlijk voor je seksleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.