Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 22 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

28-jarige jongen overlijdt na bijwerking XTC-pil ADE: ‘Hij gebruikte bijna nooit’

Een 28-jarige man is maandag, na een avond op Amsterdam Dance Event, overleden. De jongen zou tijdens het dance-spektakel XTC gebruikt hebben, waardoor hij een zeldzame bijwerking kreeg. Dat werd hem fataal. Zijn moeder vertelt wat haar zoon overkwam.

Zijn moeder doet haar verhaal tegen de Telegraaf. Haar zoon komt uit Hoorn en ging afgelopen weekend naar een feestje in het Amsterdamse Westerpark. Daar besloot hij een XTC-pil te gebruiken, maar dit ging mis. Hij werd onwel en belandde in het ziekenhuis. De zeldzame bijwerking zorgde ervoor dat melkzuur ophoopte in zijn bloed. Deze complicatie zorgde voor vergiftiging.

Moeder: ‘XTC-pil was getest’

De politie constateerde dat de drugs niet vervuild waren. Zijn moeder vertelt dat de XTC-pil vooraf getest was. „Dat was de oorzaak niet. Ik begreep van de artsen dat er een complicatie optrad waarbij een stof vrijkwam en dat als gevolg daarvan zijn cellen één voor één stukgingen. Dat kun je niet overleven. Ik was erbij toen hij na drie uur overleed.”

Een treurig verhaal. De moeder legt uit dat haar zoon lang niet naar een dancefeest was geweest. „Hij gebruikte nooit, behalve bij die gelegenheden. Het is domme pech en het doet heel erg veel pijn.”

Een woordvoerder van ADE vertelt aan de krant dat de organisatie geraakt is door het nieuws. „Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van het slachtoffer.”

ADE ondanks corona

Amsterdam Dance Event, oftewel ADE, is een grootschalig evenement in de hoofdstad. Meerdere dagen waren er vorige week in Amsterdam op verschillende locaties feestjes. Waar bekende DJ’s optreden en ook drugsgebruik niet ongebruikelijk is. Dit jaar kon het evenement op het laatste moment toch doorgaan, ondanks de coronamaatregelen. Waar de feesten normaal tot diep in de nacht doorgaan, stopte deze editie om 00.00 uur.

De gasten moesten verplicht een QR-code bij zich hebben om feestjes te bezoeken. Metro schreef deze week nog over een ADE-bezoeker die ondanks een positieve coronatest, toch binnenkwam met zijn vaccinatiebewijs. De QR-code werkte nog steeds, terwijl hij en zijn vriendin eerder besmet raakten.

Bizar: vrouwen in Britse nachtclubs gedrogeerd met een injectienaald

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.