Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 8 sep 2021

Marc Van Ranst in College Tour: Salsaleraar, dat lijkt me ook wel iets

Marc Van Ranst was gisteravond de veelbesproken gast in College Tour. De hoogleraar virologie was open en ging in op zaken als het ontkomen aan een (moord)aanslag. En op Willem Engel.

In het tv-programma College Tour worden bekende gasten geïnterviewd door journalist Twan Huys en beantwoorden zij vragen van studenten. Het was gisteren de beurt aan de Jaap van Dissel van België, viroloog Marc Van Ranst van de Universiteit Leuven. Van Ranst is de belangrijkste adviseur van de Belgische overheid als het om corona gaat. Dat roept veel op. Op social media en nu ook in de rechtbank staat hij bijvoorbeeld lijnrecht tegenover Willem Engel. Het voorlopige trieste dieptepunt: het feit dat oud-militair Jürgen Conings een aanslag op de viroloog geraamd had. Conings werd later dood gevonden, in een bos.

Opnameplaats College Tour bewaakt

College Tour werd voor deze uitzending opgenomen in Rotterdam. Het pand vol studenten – zij kwamen wat minder aan bod dan normaal in het programma het geval is – was door agenten bewaakt. Marc Van Ranst daarover: „Dat is heel aardig.” De hoogleraar staat namelijk niet dagelijks op met het feit dat hem iets zou kunnen overkomen als de moord op Peter R. de Vries. Bij hem is het veel blaffen, weinig bijten, vertelde hij Twan Huys. Dat neemt niet weg dat Van Ranst door de dreiging van Jürgen Conings met vrouw en zoon van 12 wekenlang in een safehouse doorbracht. Dat viel hem zwaar. „Een vakantie die slecht geboekt is, met veel regen.”

Marc Van Ranst gaat in College Tour in op Willem Engel

Marc Van Ranst twittert er tijdens treinreizen op los. Hij reageert volop op mensen die corona wat hem betreft niet serieus nemen. De viroloog noemt hen onder meer überwappies. Eén daarvan is dansschoolleraar Willem Engel, in Nederland al een jaar het gezicht van de tegenstanders van de coronamaatregelen. Engel vecht momenteel een rechtszaak uit met Van Ranst wegens – naar zijn mening – smaad en eerroof. De Vlaming noemde zijn ‘corona-oppenent’ onlangs ‘een mafkees van de wappiekermis’. „Ik luister pas naar hem als er een salsapandemie uitbreekt.” Het vonnis van de rechtszaak is overigens morgen.

Op een vraag van een student in College Tour of hij na zijn zware job van de afgelopen anderhalf jaar niet eens toe is aan iets anders en ‘of dit zijn laatste pandemie is’, antwoordde Van Ranst: „Ik heb gewoon nog tien jaar te werken en heb geen keus. Ik heb niet de mogelijkheden om te zeggen ‘ik ga rentenieren nu’, want ik ben geen voetballer.” Hij doet zijn werk echter graag. En ook, met een voorzet naar open doel richting Twan Huys en de student: „Maar salsaleraar, dat lijkt me ook wel iets. Ik heb alleen geen gevoel voor ritme.”

‘Wat een ontzettend leuke opmaat naar Willem Engel’

„Wat een ontzettende leuke opmaat naar Willem Engel”, reageerde Twan Huys. „Zullen we het even over hem hebben?” Van Ranst, zonder blikken of blozen: „Als u dat verkiest, ja.” Huys: „U begon over een salsaleraar en kunt het toch niet laten hè? Een kleine provocatie, daar houdt u wel van.” Van Ranst weer: „Oh dat was totaal niet bedoeld als provocatie. Dat u mij van zoiets verdenkt.” De stilte daarna, zijn glimlach en het gegrinnik wat volgde was mooie tv. Huys vond het maar fascinerend. En dan toch: „Ik weet dat u op een bepaald moment toch over Willem Engel gaat beginnen. Dat kan ik maar beter zeggen: ik geef de voorzet zelf.”

Van Ranst vindt Engel gezondheidsgevaarlijk

Dat Marc Van Ranst altijd ingaat op Engel, terwijl hij hem net zo makkelijk kan negeren, is bewust. „Hij is gezondheidsgevaarlijk.” De rechtszaak vindt de viroloog maar niets („geen minuut plezier aan”) en hij snapt ook dat Willem Engel door de aandacht eigenlijk al gewonnen heeft. „Waar rook is is vuur, denken sommige mensen”, geeft Van Ranst toe. „Als ze mij in die rechtbank zien, zullen ze denken: hij zal toch wel iets fout gedaan hebben.” In debat gaan met de man die lijnrecht tegenover hem staat? Nou nee. „Ik vind hem niet bijzonder interessant om mee in debat te gaan. Maar bijvoorbeeld de studenten hier, daar kun je een babbel mee opzetten. Wanneer iemand begint met allerhande complottheorieën, dan gaat mij dat snel vervelen. Behalve wanneer die gezondheidsgevaarlijk zijn. Dan ga ik er toch op reageren.” Willem Engel reageerde gisteravond op zijn beurt (eens) niet op Marc Van Ranst in College Tour.

Twan Huys had qua kijkcijfers gisteravond veel last van de tegelijkertijd uitgezonden voetbalwedstrijd Nederland – Turkije. Zijn 223.000 kijkers staken schril af tegen de 2,6 miljoen belangstellenden voor Oranje.

Jager die lichaam Jürgen Conings ontdekte, verdacht van stelen machinegeweer

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Marc Van Ranst in College Tour: Salsaleraar, dat lijkt me ook wel iets
Sluiten