Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Minderjarigen krijgen makkelijk alcohol in sportkantine: ‘Blad bier niet te controleren’

Een biertje in de sportkantine is voor minderjarige jongeren gemakkelijk te krijgen. Alcohol is daar een stuk makkelijker te verkrijgen dan in de supermarkt of slijterijen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Trouw schrijft vandaag over de onderzoeksresultaten. Jongeren onder 18 lukt het in driekwart van hun pogingen om alcohol aan de bar van de sportkantine te krijgen. In supermarkten (40 procent) en slijterijen (33 procent) is dit een stuk minder makkelijk.

Moeilijk ‘nee’ verkopen in de sportkantine

Want als de sportkantine na de wedstrijd vol zit met ouders en jonge sporters schiet de controle er nog wel eens bij in. Het blijkt lastig voor clubs om de landelijke alcoholregels na te leven. Achter de bar staan vaak vrijwilligers die het moeilijk vinden om nee te verkopen aan een minderjarige.

Peter Smeters is voorzitter van voetbalvereniging Una uit Velhoven. Hij herkent het probleem. „Wij hebben een behoorlijk grote kantine met vrijwilligers achter de bar.” En in de kantine komen nu eenmaal situaties voor waarbij je niet precies weet voor wie de drankjes bedoeld zijn. „We proberen het alcoholverbod voor minderjarigen na te leven. Maar je kunt niet alles even eenvoudig controleren als er iemand van 18 een dienblad vol bier haalt. Het is erg moeilijk te handhaven.”

Jongeren dronken minder alcohol tijdens lockdowns

Gister bleek dat alcoholpoli’s zich zorgen maken over minderjarigen en  de aankomende versoepelingen. Want uit onderzoek blijkt dat jongeren tijdens de coronalockdowns een stuk minder alcohol dronken. Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandde daalde aanzienlijk tijdens de lockdowns. Tijdens de eerste lockdown nam het aantal alcoholvergiftigingen met 70 procent af. Daarna, toen de boel weer open ging in juni, nam dit aantal weer stevig toe. Waarschijnlijk hadden de sluiting van de horeca en sportclubs tijdens de lockdowns effect op de alcoholconsumptie van jongeren. Ook waren jongeren veel meer thuis en hielden in dat geval ouders een oogje in het zeil. Daarnaast zijn supermarkten strenger gaan handhaven.

Kinderarts Nico van der Lely is initiatiefnemer van de eerste alcoholpoli van Nederland in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Hij vreest dat jongeren de lockdownperiode willen inhalen als het gaat om alcoholconsumptie. „Zeker nu naast de horeca ook het hoger onderwijs en sportverenigingen weer volledig open zijn, kan bij jongeren het idee leven om de rustige lockdownmaanden in te halen en extra hard te feesten met veel alcohol.”

Jongeren slikten meer antidepressiva tijdens tweede coronalockdown

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Minderjarigen krijgen makkelijk alcohol in sportkantine: ‘Blad bier niet te controleren’
Sluiten