Erik Jonk
Erik Jonk Sport 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederland – Turkije in 15 heerlijke oranje-tweets

De wedstrijd tussen Oranje en Turkije (6-1) was allang niet spannend meer toen supporters een wave door de Johan Cruijff ArenA lieten golven en de naam van Louis van Gaal scandeerden. „Het is mooi om zoveel blije mensen te zien”, zei de bondscoach even later. „Prachtig zelfs.”

Een terugblik kwalificatiewedstrijd op weg naar het WK voetbal 2022 van het wervelende Nederlands elftal tegen Turkije in vijftien heerlijke oranje tweets. En één mindere.

Oranje op koers voor plaatsing WK voetbal

Het Nederlands elftal ligt op koers voor deelname aan het genoemde WK in Qatar. Met Louis van Gaal als teruggekeerde bondscoach en Memphis Depay en Davy Klaassen als opvallendste spelers leidt Oranje na de ruime thuiszege op Turkije de poule G. In de race om rechtstreekse kwalificatie voor de eindronde van eind volgend jaar lijkt er opeens weinig mis te kunnen gaan. Noorwegen staat gelijk met een veel slechter doelsaldo (en speelt nog uit tegen Oranje). Turkije staat inmiddels op achterstand.

Depay met eerste hattrick op ramkoers

Memphis Depay was de grote man met drie doelpunten. Davy Klaassen opende al in de 1e minuut de score en was bij de 2-0 en 3-0 betrokken. Nederland leidde bij rust met 3-0. Turkije speelde de hele tweede helft met een man minder. Çaglar Söyüncü kreeg vlak voor rust zijn tweede gele kaart. Invallers Guus Til en Donyell Malen tekenden voor de 5-0 en 6-0, voordat Cengiz Ünder in blessuretijd de eindstand bepaalde. Voor Depay was het zijn eerste hattrick in Oranje. De speler van FC Barcelona heeft nu 33 goals voor het Nederlands elftal gemaakt. Hij passeerde op de Oranje-topscorerslijst gisteravond Wesley Sneijder en kwam op gelijke hoogte met Johan Cruijff en Abe Lenstra.

Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van eind volgend jaar in Qatar. De nummer 2 krijgt een herkansing in de play-offs. Oranje speelt volgende maand tegen Letland en Gibraltar. In november staan de laatste groepswedstrijden tegen Montenegro en Noorwegen op het programma.

Oranje steelt ineens de harten van de fans weer

Hoe snel kan het gaan? Na de onverwachte uitschakeling op het EK afgelopen zomer (achtste finales Tsjechië), kon het wervelende spel van Oranje de fans gisteravond wel bekoren. Ook thuis op bank, met Twitter op de smartphone in de aanslag. Dat gebeurde overigens ook al bij de aanstelling van Louis van Gaal. Een fraai en soms grappig (smaken verschillen!) overzicht.

Al was er toch een pessimist te vinden.

11 prachtige, opvallende verwijzingen naar films in videoclips van nu

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland – Turkije in 15 heerlijke oranje-tweets
Sluiten