Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 8 sep 2021

Drama: brand jeugdgevangenis Jakarta, zeker 41 doden

Een enorm drama in Jakarta: bij een brand in een jeugdgevangenis nabij de Indonesische hoofdstad zijn vandaag zeker 41 mensen om het leven gekomen.

Dat zegt Rika Aprianti, een woordvoerster van de gevangenisafdeling van het ministerie van Justitie van Indonesië. De verwoestende brand is inmiddels geblust.

Alle doden Jakarta zijn gevangenen

Volgens de lokale politie zijn alle dodelijke slachtoffers gevangenen. Bij de brand in Jakarta zouden volgens berichten ook minstens tachtig mensen gewond geraakt zijn. Het vuur brak uit in Blok C van het complex, waar gevangenen vastzaten wegens drugsgerelateerde misdrijven. Het verwoeste blok had een capaciteit van 122 mensen, aldus de woordvoerster. Ze zei niet hoeveel mensen aanwezig waren toen de brand uitbrak. Zij bevestigde wel dat de gevangenis in zijn geheel overvol was. Het complex huisvestte immers meer dan 2000 gevangen. De capaciteit in de gevangenis is echter slechts 600.

Twee buitenlandse slachtoffers

De oorzaak van de brand wordt volgens de woordvoerster nog onderzocht. Wel is bekend dat de brand tussen 1 en 2 uur ‘s middags (lokale tijd) uitbrak. De gevangenis staat in de plaats Tangerang in de Indonesische provincie Banten. Dat is zo’n twintig kilometer buiten Jakarta.

Onder de ruim veertig slachtoffers zijn in elk geval twee buitenlanders. Die hebben volgens de autoriteiten de Portugese en de Zuid-Afrikaanse nationaliteit.

In Jakarta woont ook Bert Winkel Buiter. Metro sprak de Nederlander kort geleden over iets heel anders: een kaartenactie die hij opzette voor vluchtelingen uit Afghanistan.

Marc van Ranst in College Tour: Salsaleraar, dat lijkt me ook wel iets

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drama: brand jeugdgevangenis Jakarta, zeker 41 doden
Sluiten