Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 4 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Jager die lichaam Jürgen Conings ontdekte, verdacht van stelen machinegeweer

De jager die in België het lichaam van Jürgen Conings ontdekte, heeft nu zelf problemen met justitie. De autoriteiten verdenken hem ervan dat hij heeft geprobeerd het automatische vuurwapen te stelen dat de voortvluchtige militair bij zich had, schrijven Belgische media. De jager noemt de beschuldigingen ‘schandalig’.

De Belgische autoriteiten maakten eerder dit jaar op grote schaal jacht op de extreemrechtse Conings. De militair had zware wapens meegenomen uit een legerdepot en verdween daarna spoorloos. In afscheidsbrieven bedreigde hij onder anderen virologen en de overheid.

Machinegeweer verdwenen

Uiteindelijk vond de burgemeester van Maaiseik het lichaam van de militair in een bos. Conings zou zichzelf van het leven hebben beroofd. Maar eerder die dag stuitte een jager, Leonard Houben, al op het lichaam van Conings. De toegesnelde politie vond vervolgens meerdere vuurwapens bij het lichaam, maar niet het P90-machinegeweer van de militair.

Dat zorgde volgens Het Belang van Limburg voor lichte paniek. Ingewijden zeggen tegen de krant dat „het wapen die avond nog bij uiterst toeval ontdekt is tussen de wortels van een boom, vele, vele meters van het lichaam verwijderd”. „Het was er duidelijk heel onlangs verstopt.”

Meerdere verdenkingen tegen de jager

De autoriteiten vermoeden inmiddels dat de jager het wapen snel heeft verstopt om het later zelf te kunnen ophalen en meenemen. Er zijn bovendien meer verdenkingen tegen de man. Die wordt ook nog verdacht van het verkopen van beelden van het lichaam aan Duitse media en van verboden wapenbezit.

Die laatste beschuldiging volgde op een inval in het huis van de jager. Daar namen onderzoekers in juli naar verluidt 120 vuurwapens en veel munitie in beslag. De man beklemtoonde zelf dat hij voor bijna alles een vergunning had. Hij klaagde onlangs in weekblad Humo dat de autoriteiten hem als een topcrimineel behandelen. „Ik denk dikwijls: had ik hem maar nooit gevonden.”

Rechtszaak van Willem Engel tegen viroloog Van Ranst van start: dit gebeurde er tussen de twee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jager die lichaam Jürgen Conings ontdekte, verdacht van stelen machinegeweer
Sluiten