Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 19 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Tino Martin irriteert Twitteraars met uitspraken in Humberto

De Nederlandse zanger Tino Martin wekte gisteravond behoorlijk wat frustratie op bij Twitteraars door zijn uitspraken in talkshow Humberto. Zijn houding, mening over 538 Oranjedag en reactie op het verhaal van intersekse Marleen Hendrickx zorgde voor behoorlijk wat kritiek. 

In de uitzending van gisteren komen zoals gewoonlijk verschillende onderwerpen voorbij. Zo wordt de overwinning van Max Verstappen besproken en praten huisarts Trudy Oldenhuis en hoogleraar Ionica Smeets over de perceptie van de coronacijfers. Zanger Tino Marin verzorgde samen met Jan Smit de muziek voor de uitzending. 

Twitteraars vallen over houding Tino Martin

Zodra het over de 538 Oranjedag gaat en de discussie omtrent het evenement, beginnen kijkers zich al te ergeren aan Tino Martin. Hij treedt daar mogelijk op met Emma Heesters en Kriss Kross Amsterdam en vindt dat het evenement „hoe dan ook door moet gaan”. En dat vinden kijkers ten tijde van een pandemie geen juiste houding. Hoogleraar Smeets en huisarts Oldenhuis uitten dan ook hun zorgen over dit testevenement. 

‘Humberto Tan een man?’

Niet veel later verschijnt theatermaker en intersekse Marleen Hendrickx in de uitzending. Zij legt aan tafel uit wat de term intersekse precies inhoudt en wat dit met haar leven heeft gedaan. Volgens haar is er meer variatie in de maatschappij dan alleen het „hokje man of vrouw”. Zo gaat Hendrickx door het leven vrouw, maar heeft ze ook biologische eigenschappen van een man.

Ze speelt de bal nog even naar presentator Humberto Tan. „Voel jij je een man?”, vraagt ze. „Ik voel me vooral Humberto, maar ik voel me waarschijnlijk een man. Ik ben een man denk ik”, antwoordt hij. Hij benadrukt dat hij het een ingewikkelde vraag vindt.

Tino Martin snapt het niet

Hendrickx legt uit dat de term hermafrodiet een oude en beledigende benaming is voor een intersekse. Ze wenst dan ook liever niet zo genoemd te worden. En dan mengt ook Tino Martin zich in het gesprek.

„Mag ik wat vragen”, zegt hij. „Ik begrijp het nog steeds niet. Of je het nou mag noemen of niet. Ben je wel of niet hermafrodiet.” Waarop Hendrickx wederom antwoordt dat ze dat woord eigenlijk niet gebruikt. De volkszanger reageert: „Dat gebruiken we niet meer, maar dat ben je eigenlijk wel? Als je het zo mag noemen.”

#Humberto trending op Twitter

Hendrickx valt even stil en antwoordt daarna standvastig: „Ik ben intersekse”. Het onderwerp dat ze kort daarvoor uitgebreid probeerde uit te leggen aan de mannen aan tafel. Op Twitter maakt Tino Marin zich niet populair met zijn uitspraken en is de hashtag #humberto trending. Theatermaakster Hendrickx gaat ondanks de onwetendheid van de volkszanger verder met haar verhaal en het belang dat de maatschappij beter wordt geïnformeerd.

 

De aflevering van gisteravond is hier terug te zien.

Mix tussen Ik Vertrek en Bed & Breakfast is, volgens kijkers, ‘tenenkrommend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.