Iris Hermans
Iris Hermans Televisie 4 jan 2021

Dit zijn de 8 deelnemers van Big Brother die al sinds oud en nieuw zitten opgesloten

Big Brother is terug: dit keer zijn vier Nederlandse en vier Vlaamse deelnemers elkaars tijdelijke huisgenoten. En ze hebben al samen oud en nieuw gevierd in het huis dat op een parkeerterrein naast het hoofdkantoor van producent EndemolShine in Amsterdam is gebouwd.

Update: vandaag zijn deze twee nieuwe bewoners het huis binnengeslopen, dus nu zijn het er tien.

Grote kans dat je jezelf weleens hebt afgevraagd: zou ík meedoen? Waarna je waarschijnlijk heel snel je hoofd schudde. Je zou er niet aan moeten denken dat heel Nederland kan zien hoe jij kwijlend ligt te snurken of hoe je je billen met acht dubbelgevouwen wc-papiertjes afveegt. Want echt overal in het Big Brother-huis hangen camera’s. Niet voor niets is het: ‘Big Brother is watching you…’

Lees ook: Aflevering 1 in 27 tweets: ‘Van terrorsnurker Theo gaan we nog veel horen’

Big Brother

Schrijver George Orwell had in 1948 niet kunnen bedenken dat zijn boek 1984, waarin Big Brother het almachtige staatshoofd was dat dat alles maar dan ook álles zag, zo wereldberoemd zou worden. En ook niet dat Big Brother in 1999 de moeder van de realityshows zou worden en al gauw de hele wereld veroverde.

De laatste editie in Nederland dateert alweer uit 2006, toen de populariteit tanende was.

Mensen kenden ‘het kunstje’ inmiddels wel, en daarnaast schoten in de jaren na die eerste succesvolle editie de reality-shows in allerlei verschijningsvormen, waaronder zelfs een in een rijdende bus (‘De Bus’), als paddestoelen uit de grond.

Twintig jaar

Ruim 20 jaar na die allereerste Big Brother, waar de toen nog blonde twintiger Bart als winnaar uit de (figuurlijke) bus kwam en die nog tot jaren erna samen met zijn Big Brother-vriendinnetje van toen, Sabine, zou worden herinnerd als het eerste stel dat het ‘live deed’ op nationale televisie, is het programma weer terug.

Lief, leed, wc-papier

Acht kandidaten uit zowel Nederland als België zullen lief, leef en wc-papier met elkaar delen. Van tevoren zijn ze allemaal negatief op corona getest en ze zitten al sinds oudejaarsavond met elkaar in het huis. En vierden zo dus eigenlijk het enige legale oud-en-nieuw-feestje met acht personen.

RTL presenteert de kandidaten op de website. Met keurige persfoto’s erbij, maar zonder achternaam, wat de zoektocht naar hun social media bemoeilijkt, maar niet onmogelijk maakt. Al blijken de accounts inmiddels afgeschermd.

Jowi (25) uit Den Haag

Jowi
Big Brother: Jowi Foto: RTL Ingo Calì

Jowi is acht jaar geleden naar Nederland verhuisd voor zijn studie. Hij groeide op op Curaçao en is opgevoed door zijn grootouders. Nu volgt hij als gedreven student een master Finance and Investments. Hij heeft sinds kort een prille relatie en laat zijn vriend achter om het Big Brother huis in te gaan. Hij is al jaren fan van Big Brother en volgt van jongs af aan al verschillende buitenlandse versies op de voet. Misschien geeft dit hem wel de tactische voorsprong om Big Brother 2021 te winnen. „Meedoen is een droom die uitkomt.”

Daniëlle (40) uit Made

Daniëlle
Big Brother: Daniëlle Foto: RTL Ingo Calì

Daniëlle is moeder van vijf kinderen en woont in een klein dorpje in Noord-Brabant. In het dagelijks leven is ze docent op het Hoger Beroepsonderwijs. Voor ze docent werd, werkte ze als consultant in het bedrijfsleven. Daniëlle is een pittige vrouw, staat altijd voor anderen klaar en heeft de afgelopen jaren weinig tijd voor zichzelf vrijgemaakt. Big Brother is voor haar een break van het alledaagse en komt dus als geroepen. „Het is tijd voor Daniëlle!”

Nathalie (23) uit Groningen

Nathalie
Big Brother: Nathalie Foto: RTL Ingo Calì

Nathalie is geboren in Thailand, maar woont sinds haar eerste levensjaar al in Groningen. Ze is opgegroeid met telefoon en social media, en is zelf benieuwd hoe ze het zal ervaren wanneer dit allemaal wegvalt. Nathalie gaat confrontaties niet uit de weg en zegt waar het op staat, maar heeft liever dat alles koek en ei is. Om de mening van anderen maakt ze zich niet zo druk, ze houdt van een lolletje en weet mensen altijd aan het lachen te maken. Maar ze heeft ook een andere kant: „Ik heb best een temperament en laat niet met me sollen.”

Theo (54) uit Amsterdam

Theo
Big Brother: Theo Foto: RTL Ingo Calì

Hij is geboren in Friesland, maar inmiddels is Theo een rasechte Amsterdammer geworden. Hij runt zijn eigen klusbedrijf en zijn grootste trots is zijn zoon Sean. Hij spreekt hem veel en ze hebben een sterke, emotionele band. Theo is open, eerlijk en recht door zee. Hij heeft een enorm uitgesproken mening en gaat graag discussies aan. Hij heeft een grote mond, maar een klein hartje. Waar hij echt niet tegen kan, is onrecht en dat maakt hij dan ook meteen duidelijk. Theo is goed in het bewaren van geheimen, iets dat goed van pas kan komen in het Big Brother huis. Zijn credo: „Je moet geen rol spelen, maar jezelf blijven.”

Liese (28) uit Halen (België)

Liese
Big Brother: Liese Foto: RTL Ingo Calì

Liese uit Belgisch Limburg is een vrolijke flapuit, heeft een groot empathisch hart en een humoristisch kantje. Ze werkt als zelfstandig thuisverpleegkundige. Liese lijkt een braaf meisje, maar heeft wel degelijk een pittige kant. „Ik ben heel aanwezig, dat hebben mensen graag of dat hebben mensen niet graag.”

Irritaties kan ze niet voor zich houden, want haar gezicht spreekt boekdelen. De ontwapenende Liese doet mee voor de ervaring, maar wil ook graag met het geld naar huis. Liese vraagt haar moeder vaak om advies, dat zal in het huis niet kunnen. Ook zal ze haar vriend ontzettend missen, maar pakt dit avontuur met beide handen aan.

Naomi (31) uit Mechelen (België)

Naomi
Big Brother: Naomi Foto: RTL Ingo Calì

De 31-jarige Naomi werkt in een vegan lunchbar in Mechelen. Ze noemt zichzelf het zonnetje in huis en laat mensen graag lachen. Vandaar dat ze zich ook gemakkelijk in groepen thuis voelt. Ze kan moeilijk liegen en houdt niet van mensen die achterbakse spelletjes spelen. „Mensen geven altijd commentaar, wat je ook doet, dus je kan maar beter iets doen wat je leuk vindt.”

Naomi is zeer actief op sociale media en deelt veel met haar volgers. Best laat ontdekte ze dat ze niet alleen op mannen valt, maar echt op een persoon; niet op een geslacht. Als iemand grappig is, dan kan ze al heel snel verliefd worden. Wie weet lukt het deze biologe om haar medebewoners ervan te overtuigen veganistisch te gaan eten.

Ziko (34) uit Lokeren (België)

Ziko
Big Brother: Ziko Foto: RTL Ingo Calì

Zeg je dansen, dan zeg je Ziko. Hij is choreograaf, runt zijn eigen dansschool en in 2019 is hij zelfs uitgeroepen tot Belgisch Kampioen Breakdance. Ziko zal de gangmaker van het huis zijn en hij ziet zichzelf als een echte teamplayer. Hij komt op voor de zwakkere mensen en heeft een groot hart. „Ik ben een teamplayer en zal de bemiddelaar van de groep zijn.”

Voor Ziko is familie zeer belangrijk. Hij woont weer bij zijn moeder en steunt haarbij de verzorging van zijn zus met het syndroom van down. Ziko is heel open over zijn geloof. Hij bidt vijf keer per dag, maar als het te druk is overdag, haalt hij het ook weleens ’s avonds in.

Thomas (23) uit Etterbeek (België)

Thomas
Big Brother: Thomas Foto: RTL Ingo Calì

De studentikoze Thomas is gestopt met zijn studie en werkt nu met veel plezier als commercieel adviseur. Hij is fan van Big Brother en heeft zin om dit nu zelf te gaan ervaren. Hij woont samen met zijn vrienden in een huis waar hij zijn eigen studio heeft. Met zijn positiviteit, vrolijkheid en sociale skills, maakt hij zichzelf onmisbaar in een groep. „Ik heb respect voor alles en iedereen.” Thomas zal altijd aardig en lief zijn, maar zijn vrienden zal hij zorgvuldig zelf uitkiezen. Hij kan niet goed doen alsof en kan er niet mee omgaan als mensen niet oprecht zijn.

Niets missen?

De aftrap ‘Big Brother: De Start’ wordt gepresenteerd door Geraldine Kemper en Peter Van de Veire en is vanavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4, RTL 5 en in Vlaanderen op VIER.

Vanaf dinsdag wordt Big Brother elke werkdag om 21.30 uur en elke zaterdag om 18.00 uur uitgezonden bij RTL 5, Videoland en in Vlaanderen op VIER. Naast deze reguliere uitzendingen wordt op donderdag om 21.30 uur de liveshow ‘Big Brother: Live’ uitgezonden, gepresenteerd door Geraldine Kemper en Peter Van de Veire. Bij Videoland kan vanaf 5 januari om 10.00 uur via twee livestreams 24/7 worden meegekeken in het Big Brother-huis.

Lees ook: Peter Gillis terug met Massa is Kassa: ‘Foto-uurtjes op vakantieparken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 8 deelnemers van Big Brother die al sinds oud en nieuw zitten opgesloten
Sluiten