Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 11 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Microbioloog bestrooit Baudet en Haga met feiten in Op1

Op de avond dat het nieuws doorsijpelde dat de lockdown met drie weken wordt verlengd, zaten Forum voor Democratie-frontmannen Thierry Baudet en Wybren Haga de boel te duiden in Op1. Recht tegenover hen zat microbioloog Rosanne Hertzberger, die het onderwerp van gesprek was op Twitter.

Naast de twee FvD-politici waren ook journalist Jean Dohmen en cyberexpert Marietje Schaake te gast. Harm Edens, Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal zaten er voor 25 jaar Dit Was Het Nieuws. Maar Op1-presentatoren Jort Kelder en Welmoed Sijtsma trapten af met Rosanne Hertzberger.

Rosanne Hertzberger vs Thierry Baudet in Op1

Terwijl de microbioloog uitleg gaf over de lockdown, wisselden FvD-mannen wat onderlinge blikken uit. Het duurde niet lang voordat voormalig VVD-er Wybren Haga van wal stak. Daaroverheen kwam Thierry Baudet.

De Wereldgezondheidsorganisatie zou ‘lockdowns afkeuren’, er werden wat cijfers genoemd over ‘economische schade’, de microbioloog in Op1 zou met ‘verkeerde berekeningen’ komen en zo ging het door. Totdat Rosanne Hertzberger ingreep en de twee confronteerde met wat parate feiten en cijfers. Daarbij stipte ze ook nog even een pijnlijke tweet van Wybren Haga aan en vroeg ze aan Thierry Baudet hoe dat nou precies zit met het antisemitisme in de partij. Het leverde een interessant gesprek op, waarbij een live factchecker geen overbodige luxe zou zijn geweest.

Bekijk de uitzending van Op1, en dan vooral heet eerste deel, hier terug.

Twitter gaat los

Twitter is niet dood. Als je de scheldende mensen eruit weet te filteren, is het sociale medium nog altijd een interessante plek voor live debat tijdens televisieuitzendingen. Gisteren was Op1 trending, vriend en vijand reageerde. Een realistisch samengesteld overzicht.

Wybren van Van Haga en Thierry Baudet

Thierry Baudet en zijn nieuwe sidekick Wybren van Haga, kregen de volle laag. Maar uiteraard keken er ook fans.

Lof voor Rosanne Hertzberger

Schrijver, columnist en wetenschapper Rosanne Hertzberger confronteerde Thierry Baudet en Wybren Van Haga met feiten en cijfers. Ze stond niet één, maar twee mannetjes. „Dit zijn twee mannen die leugens en nepnieuws verspreiden”, zei ze, gestaafd met wat voorbeelden. Daarmee oogstte ze vooral lof onder de Op1-kijkers op Twitter.

En hoon

Natuurlijk was er ook kritiek op de microbioloog.

‘Mini-Trumpjes’

Het regende vergelijkingen met Donald Trump, waar Thierry Baudet in Op1 zelf aan meedeed in een item over de Amerikaanse president en Twitter. „Na Trump zal ik wel volgen, hehe.”

Harm Edens

Was er dan ook nog vermaak? Welja, de redactie van Op1 had Harm Edens pal achter Thierry Baudet gezet en dat beviel Twitter goed.

Bekijk hier het losse fragment van microbioloog Rosanne Hertzberger.

Lees ook: Pete Hoekstra zet Jort Kelder op zijn plek in gênant gesprek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Microbioloog bestrooit Baudet en Haga met feiten in Op1
Sluiten