Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 aug 2018

Tapes bewijzen: VVD’er Van Haga melkt bewust huisjes

VVD-Kamerlid Wybren van Haga lijkt alleen maar verder in de problemen te komen rondom zijn bijverdiensten als woningverhuurder. De politicus geeft namelijk aan dat hij dondersgoed weet dat zijn praktijken niet legaal zijn.

Dat blijkt uit geluidstapes die in handen zijn van #BOOS, het BNNVARA-programma van Tim Hoffman. „Ik lig enorm onder het vergrootglas omdat ik nummer 41 op de VVD-lijst stond voor de Tweede Kamer. En als er nu een coalitie komt dan ga ik waarschijnlijk de Tweede Kamer in. Als ik op dat moment constructies aan het aanleggen ben om de wet te omzeilen, dan ben ik ook weer meteen uit de kamer want dat komt heel groot in de krant.” Dat was een quote van afgelopen jaar, toen de coaltieonderhandelingen in volle gang waren.

Illegale acties

Ook blijkt Van Haga zijn huurders te vragen om illegale acties te verrichten. „Ik heb op de XXX-straat ook gevraagd, haal in godsnaam die vijf namen van je bel af, begin daarmee. Laat niemand binnen en check of er niet mensen zich uit kunnen schrijven, want dan heb je al minder kans."

Van Haga werd begin dit jaar voor het eerst in het nauw gedreven als er publicaties over zijn activiteiten verschijnen. De VVD stelt een onderzoek in naar de integriteit van de politicus. Hoewel het erop leek dat hij zowel privé als met zijn bedrijf Sjopperdepop BV verkeerd had gehandeld, oordeelde die commissie dat „Van Haga niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld als verhuurder van panden in Amsterdam."

Onrust

Toch zorgt de huidige situatie er nu ook voor dat er onrust is binnen de VVD. Gemeentepoliticus Tim Rooijakkers vraagt openlijk op Twitter aan fractievoorzitter Klaas Dijkhoff om in actie te komen. „Maak aub een einde aan deze kwestie. Vraag of hij netjes zijn kamerzetel opgeeft wat hij al eerder had moeten doen (naar mijn mening). Dit soort kwesties willen we niet."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tapes bewijzen: VVD’er Van Haga melkt bewust huisjes
Sluiten