Rotterdam

Likeability of5

Amelandseplein #3: Een buurt vol bordjes

Amelandseplein #3: Een buurt vol bordjes Foto: Vincent van Dordrecht

Nieuwspeper

27 JUL 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

Carnissenaren, de bewoners van de wijk Carnisse, communiceren met briefjes en bordjes. Dat begint bij het verlaten van mijn portiek. ‘DEUR DICHT A.U.B.!!!’, schreeuwen blauwe balpenletters me toe. Het A4’tje zit alleen aan de bovenkant met plakband aan de deur vast, waardoor de onderkant irritant naar je gezicht fladdert bij het openen van de deur. Alsof de boodschap extra kracht bijgezet moet worden. Het werkt. Ik check altijd of de deur achter me in het slot valt. Bij het omkijken komt briefje 2 tevoorschijn: ‘DOE ONS EEN LOL – plaatje verbodsbord met poepende hond – HIER GEEN DROL’. Gevolgd door de licht dreigende tekst: ‘DE POLITIE WAAKT, STADSTOEZICHT OOK’. Op anderhalve meter van de deur ligt een drol. Een niet in je gezicht fladderend briefje heeft duidelijk minder effect.

Capuchon

Om de hoek, bij snackbar en eetcafé Huijsman, moet je het niet in je hoofd halen om met capuchon naar binnen te stappen. Het verbodsbord wordt vier keer herhaald op alle beschikbare ramen en deuren. Kom je zonder capuchon binnen, dan zijn ze hier alleraardigst. “Het restaurant is ook heel gezellig”, liet ik me laatst vertellen toen ik op zondag tussen de Kuip en Studio Sport mijn patatje haalde. “Geen vervelende mannen. Ook goed te doen voor een vrouw alleen.”

Fietsenzaak

Vandaag sla ik de patat over. Ik ben op zoek naar de fietsenzaak die een stukje verderop moet zitten. Gevonden. En jawel: met een bordje op de deur. Een verbodsbord voor fietsen. “Wat een raar bordje voor een fietsenzaak”, zeg ik bij binnenkomst. “Niemand begrijpt het”, zegt de fietsenmaker. “Ze komen allemaal met hun vieze fiets de winkel binnen.” “Oh, bedoel je dat ermee.” “Ja. Voor reparaties moeten ze om de hoek zijn, bij de werkplaats.” “Misschien moet je nog een bordje ophangen om uit te leggen waar de werkplaats is.” “Heb ik gedaan.” “?” “Op de deur van de werkplaats.”

Geleur

Op de terugweg zie ik het bordje der bordjes: ‘GEEN GIFTEN! GEEN GELEUR MEER AAN MIJN DEUR.’ De boodschap klinkt hard. Maar de versiering op het A4’tje maakt de boodschap bijna gezellig. “Helpt het?”, vraag ik aan de vrouw die naast de deur, zittend op haar rollator, van de voorjaarszon geniet. “Ja hoor, er komt niemand meer aan de deur.” “Handig.” “Zeker. Ik ben pas overvallen. Hier voor mijn deur. Een hele keurige man vroeg de weg en griste toen mijn ketting van mijn nek. Ik kon hem niet achterna. Ik ben al 93 hè.” “Echt?” “Ja, 93.” “U ziet er veel jonger uit. Wat is uw geheim?” “Positief blijven. En regelmatig een wijntje drinken met de buren om door te nemen wat er gebeurt in de buurt en in de wereld. Weet je hoe we dat noemen? Roddelborrelen. Ik neem afscheid. “Ellen”, stel ik me nog even voor.  “Noem mij maar Co. Niet dat ge-mevrouw hoor.”

IJsbrekers

Co, ik moet dankzij onze ontmoeting de eerste zin van deze column aanpassen. In Carnisse communiceren Carnissenaren met bordjes die dienst doen als ijsbrekers. Een bordje brengt mooie gesprekken op gang. Maar alleen als je je netjes gedraagt, hè. Want anders communiceert de Carnissenaar met een keycord vol zware sleutels. Die krijg je voor je harses.

 


like
user_0468704a141e030c7a92e92d50dc2737f2f351fd_avatar

Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Haute Cuisine voor max 10 Satebar, Campus EUR

Foto van 'Tara Lewis'

16 MEI 2019

In de zon op de campus van de EUR geniet Marko de Haan van gado gado met saté én alle knappe jonge mensen.

Master Criminologie


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht