Rosan de Vos
Rosan de Vos Reizen 27 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Nog geen vakantieplan? Overweeg een stilte-retraite

Deze zomer even helemaal weg van de wereld? Het klinkt als een flinke uitdaging – want we hebben toch overal internet? -, maar tijdens een stilte-retraite is het mogelijk. Voor één bepaalde periode teruggaan naar de kern: dankzij ultieme stilte een diepere verbinding voelen met jezelf. Tijdens een stilte-retraite, die meestal plaatsvindt in een klooster, heb je géén internet, mag je niet met anderen praten en ben je enkel en alleen bezig met jezelf.

Het gevoel

Een heel weekend of een hele week lang niet praten klinkt spannend en zorgt waarschijnlijk voor flink wat onrust in je lijf. „Maar normaal gesproken zijn mensen ook onrustig”, vertelt Monique Oostdam (37) aan Metro, die zelf stilte-retraites organiseert. „Je moet de angst of onrust tijdens een stilte-retraite gewoon laten komen, deze angst gaat namelijk ook vanzelf weer weg.”

Ook Agnès Nederhof (30) heeft dit ervaren. In de zomer van 2017 verbleef ze een week lang in een stilte-retraite in Chiang Mai, Thailand. „Alles wat je normaal opkropt of waar je langer mee zit, komt tijdens zo’n week naar boven. Je kan geen afleiding zoeken door emotie-eten, je smartphone te gebruiken of netflixen. Je móet er helemaal zelf doorheen. Uiteindelijk word je daar als persoon echt veel krachtiger door.” Oostdam vertelt dat het echt een thuiskomer is. „Je creëert een soort diepere verbinding met jezelf, waarbij je totaal niet met anderen bezig bent.”

Dichterbij jezelf komen

Tijdens een stilte-retraite ben je een een weekend, week of maand – hoelang jij wil -, helemaal stil. Het vindt meestal plaats in een klooster, waar je bijvoorbeeld vaste eet- en meditatiemomenten hebt. „Alle afleidingen zijn weg, dus je gaat helemaal terug naar je pure zelf. Wat jij denkt, bent en wilt, staat centraal”, vertelt Nederhof. Oostdam: „Met als doel dichterbij jezelf komen. Het kan echt als een oplaadmoment werken.”

Ontsnappen aan de hectische maatschappij

„Het leven anno 2018 gaat altijd door. Je kunt je telefoon wel even uitzetten, maar dat heeft niet zoveel effect”, vertelt Nederhof. „In Thailand kon ik mijn smartphone wel aanzetten, maar daar had ik toch geen bereik. Je gaat helemaal back to basic.”

Uiteindelijk heeft Nederhof veel aan de stilte-retraite gehad. Na deze bijzondere week is ze geswitcht van baan, heeft ze besloten een tattoo te nemen en nog belangrijker: vertrouwt ze uiteindelijk meer op zichzelf. „Ik zou het zo weer doen”, vertelt ze. „Misschien zelfs wel langer dan een week, ik ben heel benieuwd wat er dan uitkomt.”

„Je moet niet denken: ik red dit niet”, vervolgt Oostdam. „Je moet de stilte gewoon ontvangen en het er heerlijk van nemen.” Het ligt er natuurlijk aan hoelang je naar een stilte-retraite gaat, maar of het voor iedereen is weggelegd, is echter nog de vraag. Nederhof: „Zo’n week doet echt ontzettend veel met je. Ik zou het alleen aanraden als je al met meditatie bezig bent, anders is het te heftig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog geen vakantieplan? Overweeg een stilte-retraite
Sluiten