Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 27 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Stille tocht’ voor slachtoffer brute verkrachting

Rotterdamse vrouwen organiseren een ‘stille tocht’ voor het slachtoffer van de brute verkrachting in Rotterdam vorige week. Dat doen ze uit solidariteit met vrouwen en tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld.

Gestorven deel

„Dit is geen stille tocht voor iemand die fysiek is overleden. Dit is een stille tocht voor het gestorven deel van de jonge vrouw die op zaterdagochtend 21 juli 2018 bruut is verkracht”, zegt Alysia Martins, de organisator van de tocht op Facebook.

In de beschrijving van het Facebook-event schrijft ze: „Dit is een stille tocht – door mannen en vrouwen! – voor de vrouw die wordt betast in de club en „het maar moet laten gaan.” Een stille tocht voor de vrouw die met haar jonge baby loopt die wordt toegeroepen met de woorden: „waar is de vader, ik wil wel papa spelen”. Dit is een stille tocht voor de vrouw die met 30 graden niet een een rokje over straat durft. Dit is een stille tocht voor de vrouw die niet wil, de vrouw die ‘NEE’ zegt.”

https://www.facebook.com/events/990721827752611/permalink/991114211046706/

Zij aan zij staan

De route loopt vanaf Rotterdam Centraal Station naar de Oude Plantage in de Esch. Dat is precies de route die het Indonesische slachtoffer vorige week ook aflegde, voor zij werd aangevallen. „Het heeft me echt aangegrepen", zegt Martins. „Deze vrouw fietst naar huis en in haar straat gebeurt zoiets ergs. En dan te bedenken dat ze heeft geschreeuwd en dat er niet is gereageerd. Dat er op dat moment dus geen sociale controle was, vind ik schokkend."

„Ik vind het zo erg wat deze jonge vrouw heeft moeten doormaken”, gaat ze verder. Ik slaap er slecht van en ik ben niet de enige. Daarom wil ik met met de stille tocht laten zien dat we er klaar mee zijn. Dat we zij aan zij staan tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld."

1,5 duizend geïnteresseerd

De tocht vindt, in overleg met de gemeente, volgende week dinsdag plaats. Op dit moment zijn er 1,5 duizend mensen geïnterresseerd in het event en hebben 373 mensen aangegeven bij de tocht aanwezig te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.