Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Reizen 16 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Drukte op openbaar toilet? Chinese trekpleister experimenteert met toiletwekkers

Ken je die irritatie dat het spitsuur is bij de toiletten en dat die ene deur van het toilethokje maar op slot blijft zitten? Dikke kans dat iemand uitgebreid op zijn of haar telefoon zit te scrollen. Om te voorkomen dat bezoekers de toiletten te lang blokkeren, heeft een Chinese toeristische trekpleister een oplossing bedacht.

Een openbaar toilet op het juiste moment kan voelen als een zegen. Als je een lange reis maakt bijvoorbeeld, of als je gewoon vaak naar de wc moet. Eerder meldde Metro al eens dat 1 op de 3 Nederlanders last heeft van een tekort aan openbare toiletten.

Drukte op het toilet

Maar ook wanneer er wel voldoende toiletten zijn, kan het zo zijn dat je minutenlang staat te wachten, omdat je voorganger iets te uitgebreid de tijd neemt. Bij de grotten van Yungang, een razend drukke toeristische hotspot in China, zijn ze het zat dat mensen buitenproportioneel lang het toilet bezet houden.

Daarom experimenteren ze nu met toiletwekkers. Dat meldt de BBC, op basis van lokale nieuwsbronnen. Boven de hokjes hangen timers die bijhouden hoe lang de bezoekers op het toilet zitten. Is een hokje vrij, dan wordt dat op de display aangegeven. Gaat de deur weer op slot, dan begint de teller opnieuw te lopen.

Toenemende bezoekersaantallen

Een medewerker van de toeristische trekpleister liet de krant weten dat de timers zijn geïnstalleerd om de toenemende bezoekersaantallen aan te kunnen en dat ze niet gebruikt worden om mensen binnen een bepaald tijdslimiet naar het toilet te laten gaan.

De reacties zijn gemengd. Zo zegt een bezoeker tegen de lokale krant Xioxiang Morning Herald het handig te vinden dat je niet op de hokjes hoeft te kloppen om te vragen hoe lang het nog duurt. Een ander laat weten zich wat bespied te voelen.

Lekker zwelgen: waarom worden we blij van verdrietige muziek?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties