Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

1 op de 3 Nederlanders heeft last van tekort aan openbare toiletten: ‘Neem het op in de wet’

Er is een schrijnend tekort aan openbare toiletten in Nederland, schrijft de Toiletalliantie. Een op de drie Nederlanders stelt dat hun levenskwaliteit hieronder lijdt. De organisatie doet daarom in een brief een dringend verzoek aan de formerende partijen om te zorgen voor meer openbare toiletten.

Ook stellen zij dat de invoering van de coronapas het probleem verergert.

Tekort aan openbare toiletten

Het is de Week van de Toegankelijkheid, een goed moment om het gesprek te openen rondom het tekort aan openbare toiletten, stelt de Toiletalliantie. Veel Nederlanders hebben last van dit tekort. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.021 Nederlanders uitgevoerd door Peil.nl/AnalitiQs, in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting en de Toiletalliantie. Een derde van de Nederlanders zegt dat hun levenskwaliteit lijdt onder het tekort aan toiletten, en een op de vijf Nederlanders blijft regelmatig thuis uit angst dat ze onderweg niet naar de wc kunnen. Bij de 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten is dat zelfs meer dan de helft.

De invoering van de coronapas verduidelijkt de omvang van het probleem alleen maar, schrijft de organisatie op hun website. „De afgelopen dagen krijgen we vaak de vraag over de toegang van horecatoiletten na de invoering van de coronapas. Dit laat wederom zien hoe groot het tekort is en dat we in Nederland veel te afhankelijk zijn van de welwillende horeca.”

Wetsvoorstel in brief

De Toiletalliantie, een verzameling van ruim twintig organisaties, heeft als missie om het tekort voor 2023 op te lossen. Maar dat gaat niet snel genoeg, stellen ze in een brief aan de formerende partijen. Daarom roept de alliantie op om een toiletnorm op te nemen in de wet: in drukke voetgangersgebieden en stads- en dorpscentra om de 500 meter een toilet.

„Twee derde van de gemeenten heeft niet eens een toiletbeleid. Daarom zeggen wij: neem de norm op in de wet, houd gemeenten eraan, maar geef hen óók geld om eraan te kunnen voldoen”, aldus Bernique Tool, oprichter van de Toiletalliantie en directeur van de Maag Lever Darm Stichting. Ook schrijft de alliantie in de brief dat er nog veel regionale stoptreinen rijden zonder toilet. „Maak het verplicht dat deze treinen binnen drie jaar een toilet hebben, zodat iedereen mee kan.”

HogeNood app

De Toiletalliantie heeft ook eigen initiatieven om het probleem te verlichten. Zo ontwikkelden ze de HogeNood-app, waarin gebruikers kunnen zien waar het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet is. Ondernemers, organisaties en gemeenten kunnen een toilet in de app aanmelden dat openbaar gebruikt mag worden. Nu is de app extra handig, want hij geeft ook aan of een toilet zich in de horeca bevindt. Mensen zonder coronabewijs kunnen dan een toilet kiezen dat wel voor hen toegankelijk is. Het aantal toiletten in de app is in de afgelopen jaren ruim verdubbeld: van 3000 naar 7500. Toch hoopt de Toiletalliantie dit aantal veel hoger te kunnen maken, wanneer de overheid zich actief inzet om het tekort te verminderen.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2021/08/zekerheid-plassen-waarom-beter-niet/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.