Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 18 okt 2021

Het leven als een digitale nomade: iedere dag op reis. Dit zijn de do’s and don’ts

Misschien heb je het weleens voorbij zien komen: een reisblogger met laptop op schoot in een Volkswagenbusje met uitkijk over een strakblauwe zee. Zij heten digitale nomaden en hun leven ziet er adembenemend uit. Maar hoe ideaal is het in de realiteit om je werk vanuit verschillende plekken ter wereld uit te oefenen? Onze redacteur Judith vertrok naar de Portugese zon en zocht het voor je uit.

Als freelance journalist kan ik in principe overal werken, zolang ik maar toegang heb tot het internet. Na jarenlang thuiswerken leek het mij geweldig om mijn werk te combineren met een reisje naar Portugal: hét paradijs voor digital nomads. Ik neem mijn vriend mee, want da’s wel zo gezellig. Die is werkzaam in de sales en net zo reislustig als ik. Eerst nemen we vijf dagen vakantie en dan gaan we aan de slag.

Week 1: Lissabon

Terwijl we door de Portugese hoofdstad lopen, kom ik langs het een pand van Spaces: een creatieve werkomgeving voor ondernemers, die je ook veel in Nederland vindt. En een snelle speurtocht op Google leert me dat er keuze is uit tientallen soortgelijke concepten. Zo kun je voor ongeveer 15 euro per dag plaatsnemen aan een bureau in de stad. Een goede tip als je wilt profiteren van snelle wifi en lekkere koffie. Wij hebben ervoor gekozen om tijdens deze vakantie vooral veel te werken in onze accommodatie, omdat we dat wel lekker rustig vinden. Terwijl we aan het werk zijn in ‘ons’ appartement kunnen we bovendien eten pakken wanneer we willen en hoeven we alleen rekening te houden met elkaar. In de avond genieten we van een wandeling door de stad en op vrije dagen gaan we naar musea, drinken we wijn en gaan we uiteten. Toch verlangen we al snel naar de zee.

Week 2: Ericeira

co-working space, Ericeira, surf vida, portugal digital nomads

Gelukkig ligt de zee op nog geen kilometer afstand van onze volgende bestemming. In Ericeira verblijven we in Surf Vida: een soort hostel voor volwassenen waar mensen werken in plaats van feesten en waar de bar plaats heeft gemaakt voor een co-working space. Als digitale nomade zit je hier wel goed: we ontmoeten verschillende mensen die al maandenlang in het buitenland wonen en werken. De sfeer is geweldig en de co-working space leidt tot productieve dagen. Als we niet achter de laptop zitten, zijn we bij de zee, waar mijn vriend surft en ik lees. Ik klim voor het eerst in mijn leven op rotsen tijdens een cursus boulderen, in de avond gaan we uiteten met onze nieuwe vrienden en in het weekend dansen we op house beats in een strandclub. Life is good.

Week 3: Lagos

Na een week vertrekken we richting het zuiden, waar ons een heerlijke accommodatie wacht. De wifi-verbinding blijkt geweldig: zelfs bij het zwembad kun je razendsnel browsen. Een echte werkplek ontbreekt, maar in de schaduw kan ik prima uit de voeten. Ik wissel van plekjes en tussendoor neem ik een frisse duik. Ook dat blijkt goed te werken voor de productiviteit: ik voel me energieker – en inmiddels bruiner – dan ooit. Zeker na een spectaculaire kanotocht langs de rotsachtige kust bij Ponte de Piedade kan ik mijn geluk niet op.

Na drie weken te hebben geleefd als digitale nomade, voel ik me energiek, opgewekt en gelukkig. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit iedereen aanraad met een flexibel beroep. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Die deel ik graag met jou.

Tips and tricks voor jou als aankomende digitale nomade

  • Kies een plek uit met een soortgelijke tijdzone als Nederland
    Als je werkt voor een Nederlandse opdrachtgever is dit wel zo handig. Portugal heeft maar één uur tijdsverschil en dat is prima te doen. Tip: zet je afspraken volgens de juiste ‘UTC’ in je agenda, want anders kan het zo misgaan met dat uur tijdsverschil (ik spreek uit ervaring).
  • Kijk goed naar wifi en een werkplek
    Alhoewel je tegenwoordig bijna overal internet hebt, is het wel verstandig om van te voren te checken hoe goed de verbinding is. Eén van de tips die ik jou zou aanraden is om je Airbnb host bijvoorbeeld te vragen een speedtest uit te voeren, die jou precies aangeeft hoe sterk de verbinding is. Vooral handig als je regelmatig in een overleg moet videobellen. Als je niet bij je accommodatie wilt werken, kun je natuurlijk altijd een co-working space opzoeken. In Ericeira, Lagos en Lissabon waren er voldoende.
  • Overweeg om langer op één plek te blijven
    Wij hebben ervoor gekozen om tijdens deze reis veel te zien van Portugal, maar eigenlijk is het qua kosten beter om wat langer op één plek te blijven. Dan zou je kunnen overwegen om je eigen woning onder te verhuren en ontvang je korting bij accomodaties, omdat je langer dan een aantal dagen blijft. Behalve dat het goedkoper is, heb je dan ook meer tijd om een omgeving echt te verkennen. Langer blijven betekent ook dat je niet meer zoveel je koffer in en uit moet pakken en dat je jezelf sneller thuisvoelt.

Kun je nog meer tips gebruiken? Metro scheef eerder over alles dat je moet weten als je een tijd in het buitenland wilt werken.

Australiërs mogen na 1,5 jaar weer naar het buitenland: ‘Tijd om Australiërs hun leven terug te geven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het leven als een digitale nomade: iedere dag op reis. Dit zijn de do’s and don’ts
Sluiten