Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Australiërs mogen na 1,5 jaar weer naar het buitenland: ‘Tijd om Australiërs hun leven terug te geven’

Australië gaat na anderhalf jaar een verbod op internationale reizen verregaand versoepelen. Australiërs en inwoners met een permanente verblijfsvergunning mogen vanaf november het land weer verlaten, maakte premier Scott Morrison bekend.

Daarmee vervalt een van de strengste maatregelen die internationaal is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Australië sloot de internationale grens grotendeels in maart 2020, toen het coronavirus wereldwijd om zich heen greep. Inwoners hadden daarna een geldige reden nodig om naar het buitenland te vertrekken. Australiërs die terugvlogen naar hun thuisland moesten daar op eigen kosten twee weken in quarantaine in een hotel. Het strenge grensbeleid leverde het land in de internationale pers bijnamen op als ‘Fort Australië’.

https://twitter.com/PROTEST__NEWS/status/1440951648420077569

De autoriteiten hebben op grote schaal verzoeken afgewezen van mensen die het land wilden verlaten of juist naar Australië wilden komen. Dat gebeurde volgens overheidscijfers in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 100.000 keer. De regering kondigde vrijdag aan dat het beleid kan worden versoepeld nu de vaccinatiegraad steeds verder stijgt.

Bij terugkeer zeven dagen thuis in quarantaine

„Het is tijd om Australiërs hun leven terug te geven”, zei premier Morrison op een persconferentie. Volledig gevaccineerde Australiërs mogen binnenkort weer naar het buitenland en kunnen bij terugkeer zeven dagen thuis in quarantaine. Niet-gevaccineerde reizigers krijgen nog wel te maken met de verplichte en dure hotelquarantaine van veertien dagen.

https://twitter.com/Wimnul/status/1440562732659449857

Het internationale reisverkeer wordt niet overal in Australië op hetzelfde moment hervat. Deelstaten moeten eerst een vaccinatiegraad hebben van minstens 80 procent, schrijft omroep ABC. Op meerdere plaatsen in het land worden al proefprojecten uitgevoerd waarbij mensen onder toezicht in thuisquarantaine gaan.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways reageerde positief op de aankondiging van Morrison. Dat bedrijf voerde de afgelopen achttien maanden maar mondjesmaat passagiersvluchten uit. Het gaat nu vanaf 14 november weer meerdere vluchten in de week uitvoeren tussen Sydney en Londen en Sydney en Los Angeles.

Lang geen buitenlanders naar Australië

Australië liet de afgelopen anderhalf jaar ook vrijwel geen buitenlanders toe. Dat strenge inreisverbod geldt ook voor Nederlanders. Een regeringsbron zei tegen persbureau Reuters dat al wordt gesproken over plannen om ook weer buitenlandse bezoekers toe te laten, maar het is nog onduidelijk wanneer dat precies zou moeten gebeuren.

De sluiting van de Australische grens wordt genoemd als een van de redenen dat het aantal coronabesmettingen in het land relatief laag is. In het circa 25 miljoen inwoners tellende Australië zijn sinds het begin van de pandemie ongeveer 107.000 coronagevallen vastgesteld en circa 1300 patiënten overleden aan het virus. Toch moesten de afgelopen maanden herhaaldelijk grote steden in lockdown vanwege uitbraken van de besmettelijke Delta-variant.

Honderden arrestaties bij protesten tegen strikte lockdown in Australië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.