Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Polen boos op Rutte: ’Hij is de laatste persoon die ons de les mag lezen’

De regering van Polen heeft uitgehaald naar premier Mark Rutte. De Nederlandse demissionaire premier is volgens een Poolse regeringswoordvoerder „de laatste persoon” die zijn land de les mag lezen over problemen met de rechtsstaat.

De zegsman zei op televisie dat Nederland in sommige opzichten ook niet voldoet aan de Europese normen. „En dan heb ik het over belastingkwesties, belastingontwijking en andere mechanismen die Nederland al vele jaren gebruikt.” De Poolse kritiek volgt op de aankondiging dat Rutte de Europese Commissie gaat oproepen maatregelen te nemen tegen Polen. Hij wil dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie besluit het Poolse coronaherstelplan van 36 miljard euro niet goed te keuren.

Polen op slechte voet met Europese Unie

Polen ligt al langer overhoop met de EU over hervormingen die de democratie en rechtsstaat volgens Brussel ondermijnen. EU-lidstaten reageerden ook geschokt toen het Poolse Constitutioneel Hof onlangs oordeelde dat het Poolse recht soms zwaarder weegt dan het Europese recht. Dat gaat in strijd met de afspraken die landen maken wanneer ze tot EU-lidstaat worden benoemd. Alle landen die lid worden van de EU, gaan er namelijk mee akkoord dat het Europese Hof de hoogste juridische instantie is.

Rutte botste onlangs ook al met de Sloveense premier Janez Janša. Die schreef op Twitter dat de Nederlandse minister-president zich niet zou moeten bemoeien met de persvrijheid in Slovenië. Rutte zou zich volgens Janša beter kunnen inzetten om te voorkomen dat Nederlandse journalisten „op straat worden omgebracht”.

Uitgestelde abortuswet en migratievraagstukken

Polen kwam vorig jaar veelvoudig in het nieuws, omdat het land een strenge abortuswet wilde aannemen. Duizenden vrouwen gingen de straat op om te protesteren tegen de omstreden wet, waardoor het plan van de baan ging. Vorige maand was het opnieuw raak: toen kwam het onderwerp immigratie ter sprake. De Poolse autoriteiten meldden dat ze sinds begin augustus 8200 migranten hebben tegengehouden die Polen probeerden binnen te komen.

Dat ging wel op een hele bijzondere manier. Migranten die massaal vanuit hun thuisland Wit-Rusland naar Polen willen reizen, kregen van De Poolse overheid een sms-bericht met de strekking ‘kom niet!’. Of beter gezegd: een sms’jes-bombardement. „De Poolse grens is gesloten. De autoriteiten in Belarus hebben jullie leugens verteld. Ga terug naar Minsk”, staat in het tekstbericht.

Verder staat in het sms’je dat de migranten het risico lopen opgesloten te worden als ze toch de grens oversteken. Polen stelt dat het om illegale migratie gaat. Bij het tekstberichtje is een link gevoegd naar websites met uitleg in het Arabisch, Engels, Russisch en Frans over het Poolse beleid voor illegale migranten.

Polen houdt op een bijzondere manier grote stroom migranten tegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Polen boos op Rutte: ’Hij is de laatste persoon die ons de les mag lezen’
Sluiten