Judith Tielemans
Judith Tielemans Geld & Carrière 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin nog nooit zoveel waard geweest: recordhoogte bijna in zicht

De waarde van de bitcoin is vanochtend weer licht gestegen. Rond 10.30 uur was de belangrijkste munt uit het rijtje van cryptovaluta ruim 62.000 dollar waard. Daarmee kruipt de bitcoin richting de recordwaarde van 64.870 dollar (zo’n 56.000 euro) die in april werd bereikt.

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord over bitcoin, maar weet je ook wat het is? Bitcoin is een digitale munt, waar veel mensen in investeren, nog meer sinds de uitbraak van het coronavirus. Je hoeft niet eerst langs een tussenpersoon om dat te doen, want deze cryptovaluta werkt zonder centrale bank of beheerder. Dat wordt gezien als een groot voordeel, maar het kan ook tot gevaarlijke situaties leiden, omdat er geen toezicht op de munt staat. Het Centraal Planbureau (CPB) denkt dat de markt rondom digitale munten in gaat storten en roept het kabinet het digitale betaalsysteem te verbieden.

Op dit moment wordt ‘s werelds bekendste munt juist steeds meer waard. Dat komt omdat de Amerikaanse autoriteiten toestemming gaan geven aan de lancering van een zogeheten exchange-traded fund (ETF) op basis van de bitcoin. Een ETF, ook wel tracker genoemd, volgt de koers van een index, in dit geval de bitcoin. Daardoor zou de cryptomunt voor meer beleggers bereikbaar worden.

De bitcoin steeg volgens CoinMarketCap, dat de koersen van digitale munten bijhoudt, de afgelopen 24 uur met meer dan 2 procent. De digitale munt won de afgelopen zeven dagen zo’n 10 procent aan waarde. De afgelopen weken is de koers van de bitcoin aan een flinke opmars bezig, nadat die eerder nog onder de 40.000 dollar was gezakt. Sinds het begin van dit jaar is de waarde van de bitcoin meer dan verdubbeld.

Constante koersschommelingen aan orde van de dag voor Bitcoin

Toch kunnen investeerders ook wakker worden met slecht nieuws. Dat gebeurde in april van dit jaar, waarin de munt in één klap heftig in waarde daalde.  Destijds zakte de bitcoin in één dag in totaal meer dan 10 procent in waarde. Dat is de sterkste daling van de koers sinds de waarde van de munt de afgelopen weken steeds maar bleef stijgen.

De digitale munt levert ook bizarre situaties op. Zo vergat een Duitse computerprogrammeur, Stefan Thomas, zijn wachtwoord om in te loggen in zijn cryptowallet. Thomas had bitcoins die maar liefs 200 miljoen euro waard zijn. Zo’n tien jaar geleden kreeg hij 7.002 bitcoins cadeau, met een waarde van ongeveer 27.900 euro destijds. Hij bewaarde die in zijn digitale portemonnee en inmiddels zijn ze dus 200 miljoen euro waard. Maar ja, hij kan er niet meer bij.

Wel meer van deze bizarre verhalen doen de ronde. SLAM! speelde erop in met een ludieke actie in maart van dit jaar: Nederlanders konden een bitcoin konden winnen als ze het wachtwoord raadde van een account op Bitcoin Meester. Dat is een platform waar je crypto kunt kopen en verkopen.

Metro-stelling: ‘Nederland moet cryptovaluta in de ban doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bitcoin nog nooit zoveel waard geweest: recordhoogte bijna in zicht
Sluiten