Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Reizen 19 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Europese landen willen ingeënte toeristen van buiten de EU toelaten

Er komen binnenkort misschien weer toeristen van buiten de EU naar ons land, maar alleen als ze volledig gevaccineerd zijn. De ambassadeurs van de EU-lidstaten hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om meer reizigers toe te laten en de toegangsvoorwaarden te versoepelen.

Op dit moment kunnen inwoners uit slechts een tiental ‘veilige’ landen voor een ‘plezierreis’ naar de EU. Vrijdag bepalen de ambassadeurs welke landen extra op de lijst gezet kunnen worden. En kans bestaat dat er tientallen bij komen. Dat komt omdat de drempel om een niet-EU-land groen licht te geven, wordt verlaagd. Eén zo’n drempel is bijvoorbeeld het aantal nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners in twee weken. Dat aantal wordt van 25 naar 75 opgetrokken. Noodzakelijke reizen, voor bijvoorbeeld diplomaten en medici, waren en blijven gewoon mogelijk.

Ingeënte toeristen toelaten

Dit besluit komt na een nieuwe aanbeveling van de commissie. Maar lidstaten houden de mogelijkheid om snel in te grijpen als het misgaat in het buitenland. Dat kan bijvoorbeeld komen door nieuwe, gevaarlijke varianten van het virus. Met een ‘noodrem’ moeten de EU-landen het reisverkeer vanuit dat land dan samen aan banden kunnen leggen.

Toeristen die naar de EU willen komen, moeten kunnen aantonen dat ze zijn geprikt met een van de coronavaccins die de unie heeft goedgekeurd.

Verplichte coronatest na vakantie

Als je nu zelf een vakantie hebt gepland, want dat mag weer, moet je na terugkomst wel een coronatest doen. Viruswaarheid vocht die maatregel aan, maar het gerechtshof in Den Haag bepaalde gisteren dat de verplichting blijft staan.

Sinds afgelopen zaterdag is het reisadvies voor een aantal landen aangepast. Tot voor kort waren alle landen automatisch oranje en gold het algemene advies om niet naar het buitenland te gaan. Alleen als dat strikt noodzakelijk was, mocht je. Maar nu zijn ook niet-essentiële reizen weer toegestaan. Bijvoorbeeld naar Finland, Ierland, Malta en Portugal (inclusief de Azoren en Madeira). Ook de Noord- en Zuid-Eigeïsche eilanden en Ionische eilanden (Griekenland), de Balearen en Canarische eilanden (Spanje) zijn volgens het kabinet oké om naartoe op vakantie te gaan.

Maar ook buiten Europa krijgen een paar landen een geel reisadvies. Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand doen het namelijk ook goed genoeg om het advies ‘reizen mag, maar wees alert’ te krijgen. Saba en Sint Eustatius krijgen zelfs de code groen, het meest veilige reisadvies voor een vakantie.

Demi Lovato: ‘Ik wil vanaf nu aangesproken worden met ‘hen’ en ‘hun”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.