Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 24 sep 2020

Spotgoedkope reizen naar risicogebieden ‘een gotspe’

Voor een prikkie naar een land vliegen waar het coronavirus flink rondwaart? Je koopt voor soms maar 5 euro een vliegticket naar risicogebieden. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is dat „een gotspe”.

In een debat over corona en internationaal reizen ging het vanavond over onder andere Ryanair, de maatschappij die stunt met prijzen van vluchten richting risicogebieden. De Tweede Kamer wil af van dit soort aanbiedingen. Ze vinden het gevaarlijk dat veel mensen op vakantie gaan naar gebieden waar veel coronabesmettingen zijn. De kans is groot dat terugkeerders het virus meenemen.

Niet zomaar naar risicogebieden

Van Nieuwenhuizen zegt dat de middelen om Ryanair terug te fluiten beperkt zijn, maar ze staat open voor suggesties om stunten vanuit de reisbranche te beteugelen. Ook in Europees verband wordt daar over gesproken.

D66-lid Jan Paternotte wil dat de Europese Commissie Ryanair-topman Michael O’Leary op het matje roept. Verder wil hij dat Europa onderzoekt of Ryanair de reclameregels schendt.

Ook vinden de meeste partijen dat het kabinet meer moet doen om niet-noodzakelijke reizen naar risicogebieden te ontmoedigen. De SP wil deze zelfs verbieden. GroenLinks-lid Suzanne Kröger wil dat mensen een pop-up met een waarschuwing krijgen wanneer zij boeken naar gebieden met code oranje.

Vliegen niet zomaar verbieden

De minister is het met de Kamer eens, maar zegt dat ze niet zomaar vliegreizen kan verbieden. Er zijn al wel acties om dit soort reizen te ontmoedigen, maar het is en blijft volgens haar de verantwoordelijkheid van mensen zelf om te gaan of niet. Bovendien is niet altijd duidelijk of het om niet-noodzakelijke reizen gaat.

Een groot deel van de Kamer wil dat de teststraat op Schiphol terugkomt wanneer de testcapaciteit dat weer toelaat. Het CDA vindt wel dat het kabinet voor „de juiste prioriteiten” moet kiezen. Volgens Mustafa Amhaouch (CDA) is het een kwestie van keuzes maken, waarbij ook gekeken moet worden naar de voorrang bij testen voor leraren en zorgpersoneel.

‘Zielig verhaal’

Selçuk Öztürk (DENK) vindt dat het CDA „een zielig verhaal” houdt over het tekort aan testcapaciteit, terwijl zorgminister en CDA-prominent Hugo de Jonge hier volgens hem wat aan had moeten doen. Amhaouch vindt dat een bewindspersoon keuzes moet durven te maken in crisistijd en dat Kamerleden niet langs de zijlijn moeten roepen.

Verder moeten er harde afspraken worden gemaakt met de reisbranche, onder andere dus over stuntaanbiedingen, maar ook over testen en quarantaine na terugkeer, zei Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks). Ze noemde het volstrekt verwerpelijk dat bijvoorbeeld Ryanair vluchten aanbiedt van 5 euro naar hoog-risicogebieden en zelfs het tweede ticket gratis maakt.

Meer vat op terugkeerders

De SP wil ook dat er meer vat komt op terugkeerders uit oranje gebieden met de auto, bus of trein. Daarnaast moeten reizigers kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is, vindt SP-er Cem Laçin.

Remco Dijkstra (VVD) denkt dat die maatregel niet uit te voeren is, omdat die in strijd is met privacywetten. Verder noemt hij de prijzen van bijvoorbeeld Ryanair „niet fraai”, maar vindt hij dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen om niet naar risicogebieden te reizen.

Lees ook: Ruim 2500 nieuwe coronagevallen, 16 doden op woensdag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Spotgoedkope reizen naar risicogebieden ‘een gotspe’
Sluiten