Metro
Metro Binnenland 24 sep 2020 / 15:11 uur

Ruim 2500 nieuwe coronagevallen, 16 doden op woensdag

Uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het aantal mensen met COVID-19 is toegenomen. Tussen gisterochtend en vandaag werden er 2544 nieuwe positieve coronatesten gemeld.

Dat zijn meer gevallen dan een dag eerder werden gemeld, toen werden er 2357 besmettingen geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 15.000 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal sterfgevallen door corona was het hoogst sinds 30 mei.

Doden onder coronagevallen gestegen

Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend met 25. Het aantal sterfgevallen met zestien, de grootste dagelijkse toename sinds 30 mei. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.

De afgelopen zeven dagen zijn voor zover bekend 46 mensen overleden aan Covid-19. Een week eerder registreerde het RIVM nog 17 sterfgevallen.

Meer patiënten op IC

Het aantal patiënten dat op intensivecareafdelingen ligt, is gestegen naar 106. Dat zijn er twee meer dan de dag ervoor. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Buiten de ic-afdelingen liggen 395 coronapatiënten. Dat zijn er 24 meer dan woensdag. In totaal zijn er dus 501 coronapatiënten opgenomen, 26 meer dan de vorige dag. In totaal worden 739 ic-bedden bezet gehouden, 3 meer dan de dag ervoor.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: „Het aantal opgenomen Covid-patiënten stijgt ondertussen in alle regio’s van het land. Het LCPS spreidt patiënten om de drukte in de ziekenhuizen zoveel mogelijk evenredig te verdelen.”

Rotterdam hoogste cijfers

Rotterdam-Rijnmond had de grootste toename. Het aantal besmettingen daar steeg met 417. Niet eerder werden in deze regio zoveel nieuwe gevallen geconstateerd. In Rotterdam zelf telde het RIVM 248 positieve tests. In Amsterdam-Amstelland kwamen 294 gevallen aan het licht, iets minder dan woensdag. Daarvan waren 251 in de gemeente Amsterdam. De regio Haaglanden registreerde 249 besmettingen en in de provincie Utrecht kwamen er 222 gevallen bij.

Waarschuwing eigen testen

De afgelopen weken liep de wachttijd voor een coronatest alleen maar op. Hoewel onderwijspersoneel nu voorrang heeft om zich te laten testen, gaat het nog niet overal goed en kiezen sommige bedrijven zelf testen aan te schaffen. GGD-GHOR-voorzitter André Rouvoet vindt het een slechte ontwikkeling dat organisaties als de politie en basisscholen vanwege de lange wachttijden bij de GGD eigen initiatieven opstarten om hun personeel te laten testen op corona.

„Er ontstaat een foutief beeld dat er een andere commerciële markt is. Het gaat soms om dezelfde materialen waarvan we al een tekort hebben bij de GGD-teststraten. We concurreren nu met elkaar over dezelfde testmaterialen”, zegt Rouvoet in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Hogere prijs voor coronatest

Het enige verschil is volgens hem dat er op de commerciële markt een hogere prijs betaald wordt. „Nu krijgen wij soms minder dan afgesproken.” Rouvoet, sinds augustus voorzitter van GGD-GHOR (de koepel van 25 regionale GGD’en), zegt ook dat als het percentage besmettingen blijft oplopen, daar niet tegenop valt te testen.

Het tekort aan testmateriaal en te krappe laboratoriumcapaciteit is volgens hem de reden dat opschalen van teststraten of callcenters zinloos is. „Je kunt wel teststraten openen, maar als er vervolgens niet getest kan worden, heb je daar niks aan.”

Geen Sinterklaasintochten

De opleving van het virus en het gedoe rondom de testen, zorgt er ook voor dat veel dingen moeten worden afgelast. Zo zijn Sinterklaasintochten in Noord- en Midden-Limburg dit jaar verboden vanwege de coronarisico’s. Daartoe besloten de burgemeesters van de vijftien gemeenten en de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De veiligheidsregio maakte het besluit donderdag bekend.

De veiligheidsregio verwijst naar de RIVM-voorschriften en de verontrustende stijging van het aantal besmettingen. „Traditionele intochten en optochten in de sinterklaasperiode zijn met de huidige richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan niet of nauwelijks te organiseren.” Naleving van de maatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden en een verbod op zingen of roepen, kan „onvoldoende gegarandeerd worden”.

Risico te groot

Het toestaan van intochten van de goedheiligman vinden de burgemeesters in deze situatie niet verstandig. „De risico’s voor de openbare orde en publieke gezondheid zijn te groot.” Het is niet zo dat de sint helemaal niet meer welkom is in dit deel van Limburg. De komst moet dan wel kleinschalig zijn of virtueel, of het moet gaan om ‘doorstroombijeenkomsten’. „We begrijpen dat hier behoefte aan is en die mogelijkheden zijn er”, laat de veiligheidsregio weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ruim 2500 nieuwe coronagevallen, 16 doden op woensdag
Sluiten