Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 24 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Fleur Agema en Kamerleden botsen over afschaffen eigen risico: ‘Wat zijn de beloften waard?’

PVV-Kamerlid Fleur Agema werd vandaag in de Tweede Kamer het vuur aan de schenen gelegd over de afschaffing van het eigen risico. Meerdere partijen verwijten haar dat de PVV verkiezingsbeloften niet nakomt.

In het debat over de begroting van VWS wil Agema vooralsnog geen steun geven aan moties van partijen die de afschaffing van het eigen risico per direct willen regelen. En dat is tegen het zere been van Kamerleden van GroenLinks-PvdA, SP, D66 en ChristenUnie. Zij wierpen Agema voor de voeten dat haar partij hier tijdens verkiezingstijd campagne voor heeft gevoerd.

Stevige aanvaring tussen Fleur Agema en deel Kamer

Het eigen risico is op dit moment 385 euro. De SP wil het eigen risico helemaal afschaffen, GroenLinks-PvdA wil beginnen met een verlaging van het eigen risico per 2025 met honderd euro. De beide fracties willen dat regelen bij de begrotingsbehandeling van VWS, vandaag en morgen.

De Kamerleden Jimmy Dijk (SP) en Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) probeerden Agema over te halen hun respectievelijke moties te steunen. Dat wilde Agema tot frustratie en verontwaardiging van ook de CU en D66 niet. „De PVV heeft in de campagne beloften gedaan om het eigen risico af te schaffen. Wat zijn die beloften waard?”, beet Wieke Paulusma haar toe. Agema reageerde kribbig op de kritiek van de fracties.

‘Afschaffing eigen risico in formatie regelen’

Ze heeft onder meer moeite met de manier waarop beide fracties hun plannen met het eigen risico willen betalen. Daarnaast wil ze de verkennende gesprekken niet verstoren, die de PVV met VVD, NSC en BBB voert. Ze benadrukte dat de PVV het eigen risico wel dergelijk wil afschaffen, maar dat onder meer de VVD en NSC dat niet willen. „Ik kan niet op de zaken vooruitlopen. Ik hoop dat het tot een formatie komt met deze drie partijen. Afschaffen van het eigen risico is nog steeds onze inzet. We proberen dat in de formatie te regelen.”

Theo Maassen onder vuur na beschuldigingen van huiselijk geweld, VPRO reageert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties