Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 13 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoop op een weekje zon? Spanje wil grens tot juli dicht

De Spaanse regering overweegt de grens tot juli dicht te houden uit vrees voor meer besmettingen en een tweede golf van het coronavirus. Een weekje zon, mocht je dat al overwegen, zit er dus nog even niet in.

Half maart riep de regering de noodtoestand uit en sloot de grenzen. De economie kwam vrijwel tot stilstand en heeft de belangrijke toerismesector uitgeschakeld.

De lockdown in Spanje wordt sinds maandag in een groot deel van het land versoepeld. Onlangs mochten Spanjaarden weer naar buiten om te sporten en dat leverde grote drukte op. Madrid zou het echter nog niet aandurven de grens te openen en dat pas in juli voor mensen uit de Schengenlanden willen doen.

Twee weken in quarantaine

Momenteel moeten de schaarse buitenlandse bezoekers twee weken in quarantaine. Die verplichting vervalt net als de huidige noodtoestand op 24 mei. Maar de regering van premier Pedro Sánchez kan in het parlement nog een keer vragen die twee weken te verlengen.

De Spaanse premier Pédro Sanchez
De Spaanse premier Pédro Sanchez. Foto: AFP / Andres Ballesteros

In Spanje zijn 27.000 mensen overleden aan de longaandoening die het coronavirus veroorzaakt. Dat is ongeveer 10 procent van het aantal coronagevallen dat is vastgesteld. In de afgelopen 24 uur stierven 184 patiënten, iets meer dan het etmaal ervoor. Meer dan 180.000 patiënten zijn inmiddels genezen.

Dan maar Center Parcs

Center Parcs heropent volgende week woensdag twee vakantieparken. Dat komt goed uit, want Nederlanders willen op vakantie. Op dit moment is het ook prima als dat dit jaar in eigen land is. Het gaat om vestigingen in Noord-Limburg en in Drenthe. Eind deze maand en begin juni gaan de andere vestigingen in Nederland weer open. Alle overheids- en RIVM-voorschriften rondom het nieuwe coronavirus worden gevolgd, laat Center Parcs weten.

Center Parcs Zeewolde
Een dierenverzorgster is op dit moment een van de weinige aanwezigen op Center Parcs-vakantiepark De Eemhof. Foto: ANP / Sem van der Wal

De vakantieparkketen heeft het personeel getraind om toezicht te houden op de veiligheid en eventueel aanwijzingen te geven aan gasten. Daarnaast is het inchecken gedigitaliseerd, en zijn pompjes met desinfectiemiddelen neergezet. Ook zijn er speciale looproutes aangegeven. De zwembaden gaan werken met tijdslots zodat alle gasten de kans hebben om te gaan. Bij de restaurants kan worden afgehaald.

De parken van Center Parcs zijn negen weken dicht geweest.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.