Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Verkeer 18 jun 2022

Op zaterdag met de auto op vakantie? Bereid je voor op topdrukte

De ANWB waarschuwt voor topdrukte op de weg nu Schiphol veel vluchten schrapt. Mensen die de komende weken met de auto op vakantie gaan, kunnen daarom maar beter niet op zaterdag reizen.

Vooral richting Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk kan het bijzonder druk worden, waarschuwt Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie. Op de Autoroute du Soleil, de snelweg naar Zuid-Frankrijk en Spanje, zijn vijf zaterdagen in juli en augustus aangemerkt als zogenoemde zwarte zaterdagen. Op die dagen worden veel files verwacht. En niet alleen op de weg zal het dan druk zijn, ook bij tankstations, wegrestaurants en tolpoortjes verwacht de ANWB topdrukte.

Krapte op Schiphol

Zeker nu Schiphol in de vakantie minder passagiers kan verwerken, zal het nóg drukker worden op de Europese wegen. „De krapte op Schiphol staat niet alleen. Die signalen ontvangen wij ook uit veel andere West-Europese vakantielanden”, zegt Broekhuis

Oostenrijk overweegt daarom om het verkeer via de tunnels en passen op de routes naar Italië en Slovenië/Kroatië te doseren. Door het verkeer gedoseerd op die wegen toe te laten, kunnen ook op de wegen in Duitsland files ontstaan.

‘Reisgedrag op zaterdag hardnekkig’

Broekhuis waarschuwt met name voor de zaterdagen. „Het reisgedrag op de zaterdag is hardnekkig”, zegt hij. Het is dan ook beter om op vrijdag of zondag te vertrekken, maar voor veel mensen die op vakantie gaan, levert dit problemen op. Zaterdag blijft in veel vakantieaccommodaties namelijk de gebruikelijke wisseldag. „En we zien dat er meer en meer wordt gewisseld op zaterdag. Vroeger bleef men twee of drie weken op één plek, nu zien we dat er soms elke week van accommodatie en bestemming wordt gewisseld, wat tot extra verkeersdrukte leidt.”

„Het is voor de ANWB zoals altijd in de zomer alle hens aan dek”, aldus Broekhuis. Hij adviseert vakantiegangers om goed voorbereid op reis te gaan en om eventuele onderhoudsbeurten voor de auto op tijd te regelen, want ook garages gaan gebukt onder personeelstekorten en onderdelen zijn moeilijker leverbaar. Tot slot adviseert Broekhuis om een reservewiel mee te nemen. „Ook hulpdiensten hebben het extra druk en dan kan het gebeuren dat je met een lekke band erg lang op hulp moet wachten.”

Harbers: ‘Vluchten schrappen Schiphol is naar, maar anders dreigt zomerchaos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op zaterdag met de auto op vakantie? Bereid je voor op topdrukte
Sluiten