Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Verkeer 4 nov 2020 / 17:53 uur

Pas op! Twee nachten dichte mist (en soms ook overdag)

Opgepast voor wie de komende nachten de weg op moet: dichte mist kan de komende twee nachten hinder opleveren voor het verkeer.

De mist kan dicht zijn en de condities op de weg kunnen sterk wisselen. Komende nacht hebben vooral het midden, zuiden en oosten kans op mist. Morgen overdag kan de mist in Oost-Brabant en delen van Limburg lang blijven hangen. De nacht daarna ligt het gebied met mist wat noordelijker, meldt weerdienst Weeronline.

Lokaal dichte mist

Onder een heldere hemel zal de temperatuur vanavond flink dalen en kunnen we mistbanken verwachten. In het zuiden, oosten en vooral ook in het rivierengebied ontstaat vanavond laat op de eerste plekken mist. Ook in de regio van Utrecht kunnen mistbanken ontstaan. Lokaal zal sprake zijn van dichte mist en is het zicht 100 tot 200 meter. In de nacht kunnen de plekken met de dichtste mist wat veranderen. Er kan laaghangende bewolking ontstaat en dan wordt het minder mistig. Op andere plaatsen ontstaat juist in de loop van de nacht pas mist. Het wegverkeer kan dus te maken krijgen met wisselende condities.

Een foto van een vrouw die wandelt in de mist bij een opkomende zon
De mist kan vast ook mooie plaatjes opleveren. Foto: ANP / Sietse Veenstra

In het noorden en in de westelijke Randstad is de kans op mist veel kleiner en blijft hinder waarschijnlijk uit. In het binnenland daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt en vooral in het zuiden en zuidoosten kan het lokaal een graadje vriezen. In het noorden en langs de westkust liggen de minima tussen 2 en 5 graden.

Kil en grijs

Morgenochtend kan het een tijd duren voordat de mist oplost. Vooral in het zuidoosten staat weinig wind en op plekken waar laaghangende bewolking is ontstaan blijft het lang grijs en kil. Pas later in de ochtend of zelfs aan het begin van de middag heeft de zon genoeg kracht om door te breken. Tot die tijd is het bijzonder kil met een temperatuur van slechts een paar graden boven het vriespunt. In Brabant kan de mist heel lokaal blijven hangen. Ook als de mist wel geheel oplost zal deze morgenavond snel weer verschijnen.

In de nacht naar vrijdag kunnen we in het midden en oosten opnieuw mist verwachten. Ook in de gebieden rond het IJsselmeer in en Noord-Holland en Overijssel komt mist voor. In het zuiden is het minder mistig dan komende nacht. De mist blijft vrijdag niet heel lang hangen. In de loop van de ochtend neemt de wind iets toe en lost de mist op.

In het weekend is de kans op mist veel kleiner. De nachten zijn ook minder koud en er staat iets meer wind.

Lees ook: We hoeven geen strenge winter te verwachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pas op! Twee nachten dichte mist (en soms ook overdag)
Sluiten