Amarins de Boer
Amarins de Boer Binnenland 1 nov 2020

We hoeven geen strenge winter te verwachten

Ver vooruit voorspellen of er misschien wel een Elfstedentocht in zit dit jaar. Of dat we op zijn minst een strenge winter krijgen. Meteorologen doen dat ieder jaar en verwachten voor de komende winter geen extreme kou.

Slecht nieuws voor winterliefhebbers: een wintersportvakantie zit er voorlopig nog niet in, en de kans is ook groot dat de schaatsen dit jaar in het vet kunnen blijven. Weeronline verwacht voor de komende wintermaanden namelijk „normale temperaturen en een normale hoeveelheid neerslag”. Vanwege de windrichting (vaak uit het (noord)westen) is er daarnaast kans op sombere dagen met weinig tot geen zon.

December meeste kans

Voor koud winterweer moeten we het waarschijnlijk vooral hebben van december. Het weer is dan het rustigst (weinig wind), waardoor het tijdens heldere nachten flink kan afkoelen. Alvast gewaarschuwd: dat kan voor behoorlijk wat gladheid zorgen.

We hoeven geen strenge winter te verwachten
Of we deze winterse taferelen ook dit jaar voor een langere periode kunnen verwachten, is nog maar zeer de vraag. Foto: Getty Images.

In januari en februari is er dan naar verwachting meer wind, waardoor de kans op regen toeneemt. Daarmee kunnen de lage grondwaterstanden worden aangevuld.

Ook Scandinavië krijgt zachtere winter

Nu hoeven we de winter niet meteen af te schrijven. Volgens Weeronline kan het tussen de wisselvallige periodes ook flink koud zijn en kan er sneeuw vallen. Maar de kans op schaatsweer is klein en écht koud winterweer voor een langere periode zit ook niet in de pijplijn. De verwachting is namelijk dat Scandinavië, Oost-Europa en Rusland een veel zachtere winter krijgen dan normaal. Wanneer de wind uit die hoek gaat waaien, brengt dat ook nauwelijks kou met zich mee.

We hoeven geen strenge winter te verwachten
De kans op schaatsweer is deze winter klein, zegt Weeronline. Foto: Getty Images.

Tot zover de voorspellingen op de lange termijn. Na een paar natte weken, is er nu droger en kouder weer op komst. Het wordt „rustig en droog herfstweer” en de temperatuur daalt naar een graad of 11. In de nachten is er kans op lichte vorst. Morgen begint alleen wel behoorlijk nat met veel wind. Het is dan uitzonderlijk zacht voor november met temperaturen van 17-20 graden. In Limburg zou het zelfs lokaal 21 graden kunnen worden.

2020: op één na zachtste winter

Afgelopen winter was zelfs de op één na zachtste winter sinds het begin van de metingen in 1901. Door de natste februarimaand ooit gemeten verliep de winter als geheel natter dan gebruikelijk. Bovendien was het in februari bijzonder onstuimig met onder meer storm Ciara en Dennis. Gisteren werd bekend dat oktober gemiddeld 0,6 graden warmer was door klimaatveranderingen.

In onderstaande video legt meteoroloog Yannick Damen uit dat (ook) deze winter er voor winterliefhebbers niet rooskleurig uitziet:

Eerdere seizoensverwachtingen

En voor wie nu denkt: ‘Hoe kun je nu zover vooruit voorspellen? Het weerbericht voor de volgende dag klopt soms niet eens’; de seizoensvoorspellingen kloppen ieder jaar vrij goed. Zo voorspelde het weerinstituut dat het afgelopen winter een zachte en natte winter zou worden, en dat werd het. Ook de jaren ervoor klopten bijna alle seizoensverwachtingen.

Lees ook: Henk, Fatima of Ruurd: noorderlicht heeft naam nodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We hoeven geen strenge winter te verwachten
Sluiten