Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 4 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Partijen: Kabinet moet opschieten met perspectief op testsamenleving

Het kabinet moet meer perspectief geven op een testsamenleving. Hoe moet de komende periode er uit komen te zien, zolang er nog geen coronavaccin of -medicijn is?, is een vraag die verschillende partijen in de Tweede Kamer snel beantwoord willen zien.

De Tweede Kamer vindt, zo bleek vandaag tijdens een coronadebat, dat er veel meer getest moet worden. Dat moet ertoe leiden dat mensen wat meer vrijheid kunnen krijgen. Dat perspectief moet gegeven worden, zegt de Kamer.

‘Kabinet mist een strategie’

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma mist een strategie van het kabinet. Hij wil weten „hoe je die longtesten en ademtesten kan inzetten, niet alleen voor de gezondheidszorg, maar ook in het ruimte bieden voor de samenleving”. Heerma wijst in het wekelijkse debat over de bestrijding van het coronavirus op jongeren die zich nauwelijks aan de coronaregels houden en zelfs illegale feestjes houden. Dat is nu onverantwoord gedrag, zegt de christendemocraat, maar met sneltesten zou dat soort dingen wel verantwoord kunnen.

Met testsamenleving weer aan de gang

„Op welke manier zorgen we ervoor dat die testen gebruikt gaan worden om te kijken hoe we de samenleving weer aan de gang kunnen krijgen?”, wil GroenLinks-leider Jesse Klaver weten. Hij dringt al langer aan op duidelijkheid over de ‘testsamenleving’. Ook hij wil regelen dat vooral jongeren wat meer kunnen. „Voor jongeren wordt het een zware tijd. Laten we proberen die vrijheden een beetje terug te geven, en daar kunnen die testen een cruciale rol bij spelen.”

Tests moeten niet alleen worden gebruikt om aan te geven of iemand corona heeft, maar ook of iemand besmettelijk is. Nu wordt daar te weinig naar gekeken en voor jongeren moet een licht aan het einde van de tunnel komen, vindt Klaver. „Dus ik roep het kabinet op: schets dat perspectief.”

Vrijheid kunnen behouden

D66’er Rob Jetten vraagt ook wat er mogelijk is de komende tijd. „We zullen nog maanden met dit virus moeten leven. En in die maanden wil ik een land waar we zo veel mogelijk van die vrijheid kunnen behouden”. Met de komst van XL-teststraten en sneltests kan al meer, zegt Jetten. Want Nederland kan de komende tijd niet leven met „alleen maar restricties en meer maatregelen”.

SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat ook mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon maar zelf geen klachten hebben, zich ook moeten kunnen laten testen. Deze mensen krijgen dat vaak via de app CoronaMelder of bron- en contactonderzoek te horen en moeten dan tien dagen in isolatie. „Dat is frustrerend en het levert ook problemen op voor bedrijven die steeds personeel moeten missen” zei Marijnissen.

Testsamenleving, maar testbeleid niet op orde?

De SP-leider probeerde samen met PvdA en GroenLinks vergeefs een memo boven tafel te krijgen van drie ministers voor een overleg in het Catshuis. Daarin zou staan dat het testbeleid niet op orde is, zodat het virus na een eventuele volledige en zeer schadelijke lockdown, toch weer kan oplaaien. Rutte weigert het memo aan de Kamer te verstrekken, omdat het om een informeel overleg ging, en de betrokkenen daarin vrijuit moeten kunnen spreken.

Onbegrip: Primark open, de bieb dicht

Het besluit van het kabinet om musea en bibliotheken twee weken te sluiten, valt niet goed in de Tweede Kamer. Meerdere partijen zijn verontwaardigd dat openbare plekken dicht moeten, terwijl mensen wel in groten getale naar de bouwmarkt, de Action of de Primark kunnen. Ze willen weten waarom deze keuze is gemaakt en welke bijdrage het levert aan de vermindering van het aantal coronabesmettingen.

Wel een boek kopen, niet lenen

GroenLinks-leider Jesse Klaver wees erop dat het in winkels juist vaak druk is en het juist rustiger is in een museum of instelling waarvoor mensen een kaartje moeten kopen en waar looprichtingen zijn aangebracht. Ook zijn bibliotheken en buurthuizen juist plekken waar kwetsbare mensen volgens hem terecht kunnen. Ook coalitiepartij D66 vraagt hierover opheldering. SP’er Lilian Marijnissen hekelt dat je „wel een boek mag kopen, maar niet mag lenen”.

Antwoorden premier Rutte

Volgens premier Mark Rutte werkt het pakket maatregelen in zijn geheel het beste, zo is eerder gebleken, en moet je er niet iets uitpikken. Ook de sluiting van de buurthuizen en bibliotheken is van belang om het aantal samenkomsten en (reis)bewegingen te verminderen. Wel mogen bibliotheken net als in de eerste coronagolf in het voorjaar, boeken laten afhalen. Aan de belangrijke sociale functie van buurthuizen wilde Rutte niets afdoen, maar ook hier geldt dat er juist contactmomenten zijn. Rutte wil alles in de lijst wel heroverwegen, „maar dat gaat niet”.

De winkels kunnen volgens het kabinet wel openblijven, omdat voor de detailhandel een deurbeleid geldt. Zo moeten winkels aangeven hoeveel klanten er binnen mogen en looprichtingen markeren. Daarover zijn strikte afspraken gemaakt met de branche maar die moeten wel goed worden gehandhaafd, zei Rutte. De ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie) zijn daarover in overleg met de sectoren.

Lees ook: Balen en begrip: reacties op extra coronamaatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Partijen: Kabinet moet opschieten met perspectief op testsamenleving
Sluiten