Metro
Metro Buitenland 4 nov 2020 / 17:00 uur

Trump snapt er niks van dat zijn voorsprong zomaar verdween

Donald Trump noemt het zeer vreemd dat hij bij het tellen van de stemmen vaak stevig op voorsprong stond, maar dat die voorsprong „op magische wijze” verdween.

Volgens de Amerikaanse president gebeurde dat in veel belangrijke staten die in bijna alle gevallen door de rivaliserende Democraten worden geleid en gecontroleerd.

Trump uit zijn beschuldigingen in een eerste tweet na verkiezingsdag. Hij heeft het over stembiljetten die plotseling opdoken en zijn voorsprong teniet zouden hebben gedaan.

Hij haalt ook uit naar opiniepeilers, die „helemaal en historisch” de plank missloegen. Twitter plaatste vrijwel meteen een waarschuwing bij de tweet omdat het bedrijf vindt dat (een deel van) de tekst omstreden is en mogelijk misleidend. Dat leidde weer tot een woedende tweet van Trump in hoofdletters: „Waar gaat dit allemaal over?”

Biden-team haalde uit naar Trump

Trumps uitdager, de Democraat Biden, meldde zich ook terug op Twitter na de slopende verkiezingsdag, omdat nog steeds niet duidelijk is wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. „We rusten niet voordat ieders stem is geteld”, aldus Biden.

Het Biden-team had al fel uitgehaald naar Trump, die de overwinning had geclaimd en had opgeroepen het (tellen van de) stemmen te stoppen.

Michigan ondertussen oerbelangrijk

Uitdager Joe Biden heeft inmiddels een kleine voorsprong op president Donald Trump in Michigan, een van de staten die bepalen wie de winnaar wordt van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met 89 procent van het verwachte aantal stemmen geteld, staat Biden nu op 49,2 procent, Trump op 49,1 procent.

Vier jaar geleden pakte Trump nipt en onverwacht de overwinning in Michigan, waardoor hij de zestien kiesmannen van die staat achter zich kreeg. Die zege leverde een belangrijke bijdrage aan zijn eindoverwinning.

Biden nu licht voor op Trump

Biden heeft zich vooralsnog verzekerd van 227 kiesmannen, Trump heeft er 216 achter zich. Voor een overwinning zijn er 270 nodig. De Telegraaf spreekt van een nek aan nek-race. Veel ogen zijn gericht op Pennsylvania (20 kiesmannen) en Wisconsin (10 kiesmannen). Ook van een staat als Georgia (16 kiesmannen) is de uitslag nog niet bekend. Dat geldt ook voor North Carolina (15 kiesmannen). In Nevada (6 kiesmannen) wordt morgen verder geteld.

Lees ook: Eerste transgender-senator verkozen in Amerika

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Trump snapt er niks van dat zijn voorsprong zomaar verdween
Sluiten