Erik Jonk
Erik Jonk Verkeer 18 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

In beeld: weggebruikers negeren massaal rood kruis boven de A12

Weggebruikers hebben vanmorgen massaal een rood kruis genegeerd op de A12. Dat is te zien op beelden van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat spreekt van tientallen weggebruikers die voor een levensgevaarlijke situatie hebben gezorgd. Het ging om de A12 (Den Haag – Utrecht – Gouda – Duitse grens), afrit Zevenhuizen. De organisatie is woedend over de situatie en deelde de beelden daarom via Twitter.

Rood kruis na verkeersincident

Na een verkeersincident blokkeerde Rijkswaterstaat de afrit met een auto en pionnen. Ook werd op het matrixbord boven de weg een rood kruis getoond. Op de gedeelde camerabeelden is te zien hoe tientallen auto’s en vrachtwagens dit negeren en vlak langs een weginspecteur rijden. Op Twitter wordt de tweet geëindigd met de duidelijke hashtag #nietvoornix.

Rijkswaterstaat is geschrokken: „Wij roepen mensen op om het niet te doen. Het brengt hulpverleners, onze mensen en de weggebruikers echt in gevaar.” Op het negeren van een rood kruis staat 240 euro boete.

Er zijn geen boetes uitgedeeld, omdat er niemand met die bevoegdheid aanwezig was. Rijkswaterstaat deelde dit jaar al meer dan 3000 boetes uit voor deze overtreding.

Veel reacties

De tweet van Rijkswaterstaat heeft veel reacties opgeleverd. Het bedachte ‘graag die man de volgende x uitrusten met een bazooka’ van een twitteraar uit ‘Oeteldonk’ gaat wat ver, anderen zijn in wat normalere termen boos. „Gewoon asociaal!!!”, klinkt het bijvoorbeeld. En: „Het is gewoon niet te geloven. Werkelijk!! Hopen dat ze allemaal een goede boete krijgen!! Te gek voor woorden!”

Ene Dick vraagt zich af ‘of het voor Rijkswaterstaat echt niet mogelijk was om het verkeer tóch legaal naar die afrit te geleiden’. Want: ‘Soms lijkt een situatie erg onbegrijpelijk…’ Rijkswaterstaat reageert met „denk het niet”. Joris heeft een langer ongevraagd antwoord: „En dan mensen die onder deze tweet zeggen dat het ‘niet duidelijk aangegeven staat’ en ‘de kegels best tot het einde van de afrit neergezet hadden kunnen worden.’ Echt, waar halen ze het vandaan? Hoe kun je denken dat het normaal is om half door de berm te rijden…”

Minster vindt negeren rood kruis schokkend

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen vindt het „schokkend” dat zoveel mensen nog altijd niet snappen dat een rood kruis er niet voor niets staat. „Dit is echt weer totaal asociaal weggedrag.” Wanneer een rijstrook is afgesloten, is er volgens de bewindsvrouw „altijd wat aan de hand”.

Van Nieuwenhuizen wil samen met haar justitiecollega Ferd Grapperhaus kijken hoe het negeren van rode kruisen boven de weg beter kan worden aangepakt. „Want het loopt echt wel de spuigaten uit.” Zij wijst erop dat met enige regelmaat zogenoemde pijlwagens van Rijkswaterstaat worden aangereden. „Mensen die dit doen brengen niet alleen zichzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar.”

Lees ook: Scooterrijders overschatten hun eigen gedrag in het verkeer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.