Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 18 sep 2020
Leestijd: 9 minuten

André Hazes over zijn nieuwe album Thuis: ‘Een soort kutfilm die goed afloopt’

Vandaag verschijnt het achtste album van André Hazes: Thuis. Dat is na een roerig jaar ook letterlijk.

Een linkje met de nieuwste songs van een nieuwe plaat in je mail krijgen en daarna een één op één gesprekje of even snel bellen om zijn albumriedeltje af te draaien? Nee, zo werkt het bij André Hazes (26) niet. Die pakt groots uit. Dat deed hij in juni al bij de presentatie van een videoclip van 8 minuten (Doodgewone Man). Daarvoor werd een bioscoopzaal afgehuurd. Hazes vertelde aan Metro toen openhartig hoe hij afrekent met ‘jaren van een lul zijn’.

Hazes is trots

Na een jaar met diepte- en uiteindelijk ook hoogtepunten, waarin hij tijdelijk bij zijn Monique en zoon André weg was (of zij bij hem), is de zanger thuis. Dat laatste woord prijkt dan ook als titel op zijn vandaag te verschijnen album. Bijgevoegd zijn z’n vijf optredens in Liefde voor Muziek, de Belgische variant van Beste Zangers, als bonustracks. Hazes is er trots op en dat mag de pers weten ook.

Geen bioscoop deze keer, maar een complete verdieping van een hotel: de Rock Royalty Floor van het Hard Rock Hotel Amsterdam American. Het wat? Nou dat dus, het fraai verbouwde American Hotel aan het Leidseplein. Voorheen statig, nu werkelijk flitsend aan alle kanten en modern. Daar mogen journalisten – meer coronaproof krijg je het niet – een eenzame tocht door zes hotelkamers maken en net zoveel nieuwe nummers beluisteren en songteksten lezen. Een lied dat we niet te horen krijgen (kennen we toch al) is de eerder uitgebrachte single Proosten Op Het Leven. Bijbehorende videoclip komt uit die goede oude tijd waarin concertzalen nog stampvol gingen en iedereen luidkeels kon meebrullen.

De suites geven een periode uit de achterliggende tijd van André Hazes weer. Op de tv’s verschijnen persoonlijke teksten en via een iPad kan de bewuste song die bij de kamer past worden gestart. Het geluid komt uit gave Fenderboxen. Song klaar? Volgende! In suite 7 zit André Hazes zelf: de Rockstar Suite met uitzicht op het Leidseplein. De enorme kamer is veel groter dan het huis van de verslaggever.

Suite 1: de Hazes die je krijgt

Song: Het Is Wat Het Is
Songtekst: Dus laat me nu m’n gang maar gaan, ik trek me er toch niets van aan.
Persoonlijke tekst: „Ik wil vooral mezelf zijn, wat je ziet is wat je krijgt.”
Een suite vol gouden platen, gewichten uit de sportschool op het bed, een gitaar en bladmuziek.

„Gaaf idee toch, de muziek in die kamers?”, zegt André Hazes in zijn ‘Thuis’ voor één dag. „Zo dwing ik journalisten eigenlijk om eens goed te luisteren, haha. Als we de nummers naar jullie mailen, dan luisteren jullie toch half. Effe snel en dan komt er weer een appie tussendoor. Dat zou ik zelf ook hebben hoor. Maar nu kon je er even goed voor gaan zitten.”

Na het gesprek in juni ‘zit hij er nog steeds lekker in’. „De hele zomer was ik veel thuis en de sportschool is mijn nieuwe verslaving geworden. Maar het voelt allemaal goed, ik ben helemaal op m’n plekkie. Af en toe spelen we weer, daar leef je dan naartoe.”

Een foto van André Hazes

Suite 2: het missen van de kleine

Song: Voor Niets Gestraft
Songtekst: Ik mis z’n stem, ik mis z’n lach, ik mis z’n warmte elke dag.
Persoonlijke tekst: „Ik mag mijn kind niet of weinig zien en mis hem enorm. Regelmatig droom ik over mijn zoon.”
Een suite voor of van de kleine Dré. Een petje, een enorme knuffel, smarties, ballonnen en een kindergitaar.

„Het album Thuis is van nummer 1 tot nummer 13 echt een verhaal, van een slechte tijd tot thuis”, zegt Hazes met de cd in z’n handen. „Dat was mijn wens en het past goed. Ik vind het niet erg om op m’n bek te gaan en durf het te zeggen als ik fouten heb gemaakt en dingen niet slim heb aangepakt. Nou, dan laat ik dat toch ook horen? Gelukkig eindigt het goed, voor mij is Thuis een soort film geworden. Een kutfilm die goed afloopt.”

Zelf had hij zijn ‘rottijd’ niet eens scherp in de gaten. „Ik raakte een soort van verdwaald. Ik ben sowieso eigenwijs van mezelf. Als dan iedereen om me heen zei ‘Dré, misschien is dit niét zo slim’… dan had ik een eigen wil. Nu kan ik denken ‘inderdaad Dré, dat is echt niet slim’. Daarvoor konden mensen op hun kop gaan staan, ik deed toch wel wat ik wil.”

Met een lach: „Ach, ik had wel weer onderwerpen om over te schrijven. Ik probeer het liefst het positieve van iets in te zien. Maar als ik dit album vorig jaar had gemaakt, dan hadden mensen zich afgevraagd waarom ik over die onderwerpen kon meepraten. Ik heb het nu allemaal van dichtbij gezien en gevoeld en moest het gewoon opschrijven. Dat voelt lekker, hoor, als het klaar is. Dit is echt mijn verhaal.”

Een foto van André Hazes met z'n handen in z'n zij

Suite 3: voor wie dorst heeft (of had)

Song: Te Laat
Songtekst: Te laat, je hebt een ander leven zonder mij. Al wil ik alles geven, de laatste kans verkeken.
Persoonlijke tekst: „Ik realiseer me dat het misschien te laat is er is te veel gebeurd. Ik heb veel spijt!”
Een suite met drank, drank en nog eens drank. Disaronno, wodka, jenever, bier, Ron Perla (rum), wat niet… Op een grote spiegel staat KLOOTZAK geschreven, op het bed ligt lingerie.

„Door corona heb ik lang in de studio kunnen zitten. Normaal gaan we met een schrijfteam naar Spanje, maar dat ging natuurlijk niet.” Hazes koos een andere plek: „Holten, het Spanje van Twente.”

„Heerlijk dat het album er nu is. Ook dubbel, want je wordt weer geconfronteerd met alles. Maar ik ben blij, want als ik het liedje Thuis niet als laatste had kunnen maken dan was het een pijnlijk album geweest. Ik ben niet blij geweest met de afgelopen tijd, maar het is een goede les geweest.”

Hazes’ wens is om nog eens een echt rockalbum te maken. Hij liet dat al vaker doorschemeren. „De platenbaas belde met de vraag André, wat wil je nu eigenlijk? Bij mijn vorige album was ik ‘het Hazes’ een beetje kwijt, eerlijk gezegd. Daar zat funk en disco bij. Dat vond ik toen tof hoor, begrijp me niet verkeerd. En nu begon ik weer over dat rockalbum. Toen zei hij: Dan krijg je daar nu goedkeuring voor, maar blijf toch eerst eens even Hazes. Hij heeft wel gelijk, dus we zijn weer helemaal in Hazes gedoken. Ik mag mijn achternaam niet vergeten en blij dat ik soms toch naar andere mensen luister. Het rockalbum komt er ooit wel, als een side-project.”

Een foto van André Hazes en Monique
André Hazes met zijn Monique. Foto: ANP / Pieter Stam de Jonge

Suite 4: Hazes zoekt hulp

Song: Het Lukt Je Niet Alleen
Songtekst: Nee, het lukt je niet alleen als je heel diep in de put zit.
Persoonlijke tekst: „Ik zoek hulp bij vrienden. Ze steunen me en laten me niet vallen. Ik zie in dat het allemaal fout is geweest en zal mijn trots overboord moeten zetten.”
Een suite met bier, mannenkleding, een pizzadoos (niet helemaal leeg), Beirao-likeur en koffiebekers op de grond.

Een artiest wil al dat nieuws natuurlijk laten horen. Met een reeks concerten in Rotterdam Ahoy en de net zo grote Lotto Arena in Antwerpen, stond er de komende maanden heel wat moois te wachten. Hazes, die op dat moment nog niet weet dat – zoals gisteren bekendgemaakt werd – Ahoy naar 2021 is verplaatst: „Iedereen vraagt zich af of het wel doorgaat. Ik wil graag normaal spelen, ben het wel een beetje zat dit. We zijn nu nog in gesprek met de verzekering over de vraag: wat kunnen we het beste doen? Als er 3000 mensen in Ahoy mogen, moet ik opeens vijftien shows geven. Het is een grote show die heel veel geld kost. Dat wil ik niet half doen, want dan komen die mensen volgend jaar niet meer. Wat zeker is, is dat ik er niet aan zal wennen dat dit het nieuwe normaal is.”

https://www.instagram.com/p/CFPMZ5fAQUC/

Suite 5: de romantiek is terug

Song: De Liefde Van Mijn Leven
Songtekst: En ik kan alleen maar smeken dat ik bij je blijven mag.
Persoonlijke tekst: „Ik weet nu dat zij de liefde van mijn leven is, sinds de allereerste dag. En ik vraag haar of zij mij opnieuw haar hart wil geven.
Een suite vol romantiek: met rozen, champagne, waxinelichtjes op bed in de vorm van een hartje, chocolade en een foto van André en Monique.

„Toen Dré geboren werd, kwam alles tegelijk. Ik werd toen artiest en mocht hele grote dingen doen. Zo’n kans moest ik omarmen. Ik ben zó hard gaan werken om mezelf een eigen naam te geven. Het was belangrijk voor me, maar daardoor heb ik thuis misschien te weinig aandacht gegeven. Aan de andere kant kon ik Monique en Dré een leven geven waarvan ik vind dat zij dat verdienen. Maar als ik nu merk hoe blij mijn zoon is als ik thuis ben, als je het vergelijkt met een jaar geleden, dan zie je dat er echt wel iets veranderd is. Als ik vorig jaar had gezegd dat ik ging voorlezen, dan krijste hij de hele boel bij elkaar. Dan moest mamma het doen. Nu is het om de dag en is het goed. Soms houden we ook mannenavond, dat vindt Dré helemaal te gek.”

En Monique, denkt zij ‘wat heb ik nu voor vent thuis opeens’? Hazes: „We hebben natuurlijk veel gepraat de afgelopen tijd. Een jaar geleden dacht ik dat ik er alles aan gedaan had, als ik in de spiegel keek. Maar dat was natuurlijk niet zo. Als ik nu in de spiegel kijk, kan ik eindelijk denken: ik ben de beste versie van mezelf. Ik haal nog steeds de vaatwasser niet uit mezelf uit, maar wát ik in me heb: dat doe ik. Alles wat mijn relatie kan laten slagen, daar geef ik me er helemaal voor.”

De cover van het nieuwe album van André Hazes.

Suite 6: Hazes in een knus (t)huis

Song: Thuis
Songtekst: Waar was ik toen jij vroeg ‘wanneer komt papa thuis?’ (…) Maar geloof me, vanaf nu ben ik thuis.
Persoonlijke tekst: „Ik ben weer terug bij mijn gezin en weet dat dit is waar ik hoor. Thuis!”
Een suite als een huiskamer. Met een Spidermanpak, tijdschriften, koek, thee, een gezinsfoto en een briefje met de tekst ‘Schat, ik ben even boodschappen doen <3’.

Hier vind je de nieuwe muziek van André Hazes.

Lees ook: Guus Meeuwis twee maanden lang ‘lekker lopend naar het werk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.