Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 18 sep 2020 / 10:32 uur

Politie baalt van maatregelen horeca: ‘We verwachten grote problemen’

Hoewel nog niet officieel aangekondigd is de politievakbond bepaald niet blij met het voornemen van de overheid om de horeca in het westen van het land eerder te sluiten.

Het kabinet maakt vanavond nieuwe maatregelen voor de verspreiding van het coronavirus bekend, maar die lekten gisteravond al grotendeels uit.

Niet genoeg capaciteit voor handhaving horeca

„We voorzien grote problemen”, zegt woordvoerder van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. „We hebben niet voldoende capaciteit om deze regels te handhaven. Maar zelfs als we ze wel kunnen handhaven, verplaatst het probleem zich alleen maar naar buiten.” Daar zou het volgens Van de Kamp dan helemaal onoverzichtelijk worden. „Er is gedronken en in combinatie met onbegrip kan dat al snel uit de hand lopen. Het is gewoon niet te doen.”

Van de Kamp begrijpt dat het kabinet iets moet doen nu de besmettingscijfers oplopen, maar dit is volgens hem „niet de juiste oplossing”. „Er is geen draagvlak meer voor dit soort maatregelen. En het werkt alleen als mensen de regels accepteren en we erop kunnen handhaven.”

Ook de Nederlandse BOA Bond ziet niets in de voorgenomen maatregelen. „Wat gaat het opleveren?”, vraagt voorzitter Ruud Kuin zich af. „Zo’n maatregel moet logisch zijn, wil het werken. De mondkapjes in het openbaar vervoer bijvoorbeeld: dat snapt iedereen. De meeste mensen houden zich aan de regels en dan is het ook goed te handhaven. Het eerder sluiten van de horeca verplaatst het probleem naar buiten en naar thuis. Dus wat draagt het bij?”

Een foto van Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP
ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp (rechts). Foto: ANP / Phil Nijhuis

Middernacht: niemand meer naar binnen

Vanaf middernacht mag er niemand meer bij horecagelegenheden naar binnen en een uur later moeten ze de deuren sluiten, zo staat in de uitgelekte plannen. Daarnaast mag een groep bezoekers nog uit maximaal vijftig mensen bestaan. Wanneer de maatregelen van kracht worden is nog niet bekend.

Het eerder sluiten van de horeca zal gelden voor de regio’s waar het coronavirus het meeste opspeelt. Het kabinet voerde gisteren overleg met de voorzitters van de zes veiligheidsregio’s in de Randstad waar de afgelopen tijd veel nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

Vanavond persconferentie over de horeca en andere maatregelen

Vanavond worden meer details van de maatregelen bekend. Dan is er aan het begin van de avond weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Sommige regio’s komen zelf ook nog met kleine aanvullende maatregelen.

De afgelopen dagen loopt het aantal besmettingen snel op. In de Tweede Kamer zijn grote zorgen over de stijging. Gisteren werden 1756 besmettingen gemeld en dat komt neer op 10,1 positieve tests op elke 100.000 mensen. Het is de eerste keer dat dit aantal boven de 10 uitkomt. Bij 7 besmettingen op 100.000 mensen gaan alarmbellen af.

In de betreffende regio’s ligt dat getal nog veel hoger: in Amsterdam-Amstelland zit het inmiddels boven de 27, in Rotterdam ruim 19 en in Haaglanden ruim 16.

Woordvoerders van meerdere betreffende gemeenten wilden of konden gisteravond nog niet inhoudelijk reageren. Ze verwijzen naar vanavond. De persconferentie van Rutte en De Jonge is om 19.00 uur op NPO 1 te zien.

Lees ook: Mensen onthullen met foto’s hoe ze er wérkelijk bij zitten tijdens videobellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie baalt van maatregelen horeca: ‘We verwachten grote problemen’
Sluiten