Erik Jonk
Erik Jonk Openbaar vervoer 26 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Vanaf dinsdag inchecken met je bankpas, maar niet met korting

Reizigers kunnen vanaf dinsdag bij de NS in heel het land inchecken met hun bankpas. Dat het spoorbedrijf vandaag naar buiten gebracht. De nieuwe mogelijkheid met de naam OVpay is vooral bedoeld om het treinreizen makkelijker te maken voor mensen die niet zo vaak met de trein gaan.

De techniek van het inchecken voor de trein is vergelijkbaar met contactloos betalen in de supermarkt. Eind augustus begon een test met het ‘treinen via je bankpas’. Geen mini-hartaanvallen meer als je op het station staat zónder ov, schreef Metro toen. De afgelopen maanden deden drieduizend NS-reizigers mee aan de test.

Inchecken met bankpas bij andere maatschappijen

Ook QBuzz en Arriva doen voor hun treinen rond Dordrecht (Merwedelijn) en in Limburg mee met de overstap. Daar kunnen reizigers dus ook vanaf 31 januari met de bankpas inchecken.

https://twitter.com/NS_online/status/1618505522834964480

De prijs van een reis met de bankpas is gelijk aan dat van de tweede klas tegen vol tarief. Voor kortingen of een reis in de eerste klas moet nog gewoon een kaartje uit de automaat worden gehaald of de ov-chipkaart worden gebruikt. Ook het lenen van een ov-fiets kan niet met de bankpas. Het betalen met de bankpas of creditcard is dan ook vooral een extra service, benadrukt commercieel directeur Tjalling Smit van NS.

‘Haal je bankpas uit je portemonnee’

NS vraagt reizigers wel hun pasje uit de portemonnee te halen. Als er meerdere pasjes in de buurt van het poortje wordt gehouden, kan het zijn dat er meerdere keren wordt betaald voor dezelfde reis.

Het is de bedoeling dat inchecken met de bankpas later dit jaar ook in andere vormen van openbaar vervoer mogelijk wordt, zoals bussen, trams en metro’s. In een deel van het land is dat al zo.

bankpas inchecken trein
Bankpas klaar, treinen maar. Foto: Utrecht OVpay

En de abonnementskorting dan?

„Het in- en uitchecken voor de trein is vanaf dinsdag net zo makkelijk en snel als het contactloos afrekenen van boodschappen. Het draait om gemak. Zo kun je zonder eerst een kaartje te moeten kopen, gebruikmaken van de trein”, vertelt Tjalling Smit op de website van de NS. „We willen reizigers hiermee een extra keuze bieden om nog gemakkelijker met het OV te reizen.”

„Inchecken voor de trein met je bankpas is zonder je abonnementskorting, neem ik aan?”, stelt iemand als vraag via Twitter. Daarop beantwoordt NS bevestigend: „Met OVpay reis je inderdaad tegen het normale OV-chipkaart tarief zonder korting. Het is (nog) niet mogelijk om van een abonnement gebruik te maken met OVpay.”

De toekomst door de ogen van kinderen: vliegende auto’s die kunnen teleporteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.