Redactie Metro
Redactie Metro Openbaar vervoer 19 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Buschauffeurs staken vandaag, morgen en vrijdag; hier moet je rekening mee houden

Houd er de komende drie dagen rekening mee dat een busrit wellicht wat onhandig verloopt. Buschauffeurs leggen de komende dagen hun werk neer, omdat ze staken. En het is verstandig om daar in bepaalde regio’s rekening mee te houden.

Niet al te lang terug waren het de NS-medewerkers die hun werkzaamheden neerlegden en nu nemen de busvervoerders het ‘staakstokje’ over. Maar de boodschap is overigens vrijwel hetzelfde. Vorige week werd nog bekend dat de prijzen van een bus- of tramritje fors gaan stijgen.

FNV wil betere cao voor buschauffeurs

Vakbond FNV wil namelijk dat ov-bedrijven als Connexxion of Arriva hogere lonen aan hun werknemers gaan betalen. Daarnaast is ook hier, net als bij de NS, volgens FNV de werkdruk te hoog. Wat opvallend is, is dat een andere vakbond CNV eerder dit jaar wel akkoord ging met de cao-voorstellen voor de buschauffeurs.

En dat maakt deze staking een beetje anders. Want de werknemers die aangesloten zijn bij FNV staken wel, om zo dus betere cao-voorwaarden af te dwingen. Maar de medewerkers die bij CNV zijn aangesloten, staken niet en gaan gewoon naar hun werk de komende dagen.

Daarom is voor de ov-bedrijven niet helemaal duidelijk hoe deze drie stakingsdagen gaan verlopen. Want welke buschauffeur komt er opdagen en wie niet? Wel pretenderen de streekvervoerders dat ze bij eerdere stakingen ongeveer 70 procent van de dienstregeling konden uitvoeren.

Wat kun je als reiziger verwachten tijdens stakingen?

Moet je met een bus van Arriva, EBS, Bravo, Qbuzz of Connexxion, dan kun je door het hele land ongeregeldheden verwachten. Overigens hoeft men voor stadsvervoer als trams of metro in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag niet te vrezen. Deze medewerkers vallen onder een andere cao. In Utrecht kan het wel rommelen met het busverkeer, omdat in de domstad de streekvervoerder verantwoordelijk is voor het busverkeer.

In sommige delen van het land zijn de streekvervoerders ook verantwoordelijk voor enkele tram- en treindiensten. Woensdag rijden er bijvoorbeeld geen treinen van Arriva in Limburg en Qbuzz verwacht dat het tramvervoer in Utrecht ook geraakt wordt.

En volgens een woordvoerder van Arriva verschilt het per regio hoeveel er van de stakingen te merken is. Zo bleek deze ochtend dat 80 procent van de bussen wel reed in het westen van het land, „rondom Leiden”. Maar dat in de regio van Noord-Brabant het overgrote deel uitviel en slechts „20 procent reed”. Ook volgens vervoerder Connexxion moeten reizigers vandaag rekening houden met rituitval en vertraging.

‘Staken heeft geen zin’

In het voorjaar en vorige maand legden de buschauffeurs al eerder hun werk neer. Dit is dus de derde staking dit jaar. De treinen van de NS vallen niet onder de staking.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is ervan overtuigd dat er zo’n 70 tot 80 procent van het busverkeer blijft rijden. Dat staat haaks op de verwachtingen van FNV die verwacht dat 80 procent van de FNV-leden meedoet en daardoor 70 procent van de hele dienstregeling wordt geraakt. Deze ochtend verliep de boel nog rustig. De werkgevers zijn overigens van mening dat staken geen zin heeft omdat er al een cao voor 2021-2022 werd afgesloten met CNV.

Veel reacties op Glennis Grace die bij Jinek vertelt over haar ‘Jumbo-nachtmerrie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Buschauffeurs staken vandaag, morgen en vrijdag; hier moet je rekening mee houden
Sluiten