Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kabinet stuurt tóch iemand naar het WK in Qatar, ondanks protest Tweede Kamer

Ondanks dat de Tweede Kamer liever niet wil dat er een Nederlandse afgevaardigde naar het WK in Qatar gaat, heeft het kabinet tóch besloten iemand te sturen. Dat maakt Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, bekend. Begin vorig jaar was er in de Tweede Kamer nog voldoende steun voor een motie van de SP, die stelden dat er geen kabinetsdelegatie naar het WK moest, omdat arbeiders die de stadions bouwen worden uitgebuit.

Het evenement begint op 20 november, het is nog niet duidelijk welk bewindspersoon erbij aanwezig zal zijn. In een brief aan de Tweede Kamer van minister Hoekstra staat overigens niets over de koning. Tenminste, zijn aanwezigheid wordt niet expliciet uitgesloten. De kans bestaat dus dat koning Willem-Alexander naar Qatar afreist.

Hoekstra kwam tot deze beslissing omdat het wegblijven van het kabinet bij het WK de mensenrechten in Qatar niet zal verbeteren. Daarnaast wijst hij erop dat de arbeidsomstandigheden de afgelopen jaren in Qatar zijn verbeterd.

Toch een Nederlandse afgevaardigde naar WK in Qatar

Na de aangenomen motie van de Kamer, hield het kabinet lang de boot af als het gaat om deze beslissing. De wens van de volksvertegenwoordiging werd „in beraad” gehouden. Intussen ging het kabinet in gesprek met de autoriteiten van Qatar over verbetering van de arbeidsomstandigheden en de mensenrechten.

Sinds de motie door de Kamer is aangenomen zijn de geopolitieke omstandigheden drastisch veranderd. Rusland viel Oekraïne binnen en Nederland wil nu af van Russisch gas. Qatar is een van ‘s werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas. Verder heeft Qatar Nederland geholpen bij de evacuatie uit Afghanistan.

‘WK een vergissing’

Programmamaker Danny Ghosen ging onlangs in In de schaduw van het WK in gesprek met familieleden van arbeiders die tijdens de bouw van het stadion zijn omgekomen. „Het WK voetbal in Qatar is een vergissing die niet meer ongedaan gemaakt kan worden”, zeiden zij tegen hem. Dagelijks komen er op het vliegveld van Kathmandu lijkkisten aan met overleden arbeiders die hun heil zochten in een van de golfstaten. Ghosen zoekt uit hoe het kan dat Nepalezen willens en wetens kiezen om in het buitenland te gaan werken onder verschrikkelijke omstandigheden.

Vermiste Iraanse klimster terug in thuisland: ‘Ik was hoofddoek vergeten om te doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet stuurt tóch iemand naar het WK in Qatar, ondanks protest Tweede Kamer
Sluiten