Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders zijn de grootste cocaïnehandelaren van Europa

Europol en de United Nations Office on Drugs and Crime komen met een nieuwe rapport over de cocaïnesmokkel. Het gaat om de smokkel tussen Zuid-Amerika en Europa. En weet je wie de grootste cocaïnehandelaren blijken? Yep, de Nederlanders.

Jawel, de Nederlanders blijken in Europa de ware drugsbaronnen te zijn. Het rapport toont namelijk aan dat van alle opgepakte verdachten tussen 2018 en 2020 in Europa het grootste deel Nederlands was.  Dat schrijft de Telegraaf vandaag. Het ging hierbij om smokkel waarbij partijen van meer dan honderd kilo coke werd vervoerd. Zestig procent van de verdachten had een Nederlandse nationaliteit.

Nederlanders domineren cocaïnehandel Europa

Europol kun je zien als de overkoepelende politie van Europa. De United Nations Office on Drugs and Crime is een internationale organisatie die zich inzet tegen drugscriminaliteit.

In de havens van Rotterdam en Antwerpen werd het afgelopen jaar meer dan 100.000 kilo coke onderschept. En daarmee tikt de teller aardig door in vergelijking met de afgelopen vier jaar. Dit aantal verviervoudigde in dat tijdsbestek. En naar verwachting wordt dit alleen maar meer. Bij zulke aantallen praten we over een straatwaarde van tien miljard euro. Ook de coke die in Antwerpen belandt is veelal in handen van de Nederlandse criminelen.

Ook veel Albanezen in de coke

De Hollanders staan bovenaan als het gaat om grote partijen onderschepte coke. Maar er is nog een land dat pioniert in de cokesmokkel. De meest opgepakte verdachten (ook voor kleinere hoeveelheden) komen uit Albanië. 226 Albanezen werden de afgelopen drie jaar gearresteerd voor cokesmokkel. De Albanezen werken ook op Nederlandse bodem en handelen met Hollandse cocaïnemagnaten. Opvallend is wel dat Nederlandese cocaïnehandelaren minder snel worden opgepakt voor hun smokkelacties. Het gaat om 51 Nederlanders tegenover bijvoorbeeld de 226 Albanezen.

Cocaïnehandelaren werken wereldwijd samen

Naast Albanezen, opereren ook Colombianen in Nederland. Zij importeren niet alleen cocaïne maar produceren en distribueren het zelf in labs op Nederlandse bodem. De politie vreest voor geweld en groeiende invloed van deze kartels.

Wellicht vraag je je af, hoe komt er zoveel cocaïne over de grens? Het antwoord is: corruptie. De onderzoekers vrezen dat het gebruik van de drugs, door de grote toevoer, alleen maar toeneemt. Verder werken criminele organisaties steeds vaker met elkaar samen over de hele wereld. Wat de handel nog professioneler en gestructureerder maakt.

In Europa is cocaïne de tweede meest gebruikte drug, na cannabis. Daarbij gaat het om zo’n 4,4 miljoen gebruikers. In Nederland kost een gram coke op straat al jaren 50 euro.

 

Man rijdt wekenlang rond met 400.000 euro aan coke in de auto, maar ‘wist daar niets van’

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders zijn de grootste cocaïnehandelaren van Europa
Sluiten