Erik Jonk
Erik Jonk Openbaar vervoer 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Oproep jongerenorganisatie: Niet meer roken bij de bushalte

Roken bij bushaltes? Het moet ook maar eens stoppen. Dat vindt in elk geval Rover Jong, de jongerenbeweging van reizigersvereniging Rover.

„Maak na de treinen, bussen en treinperrons ook de bus- en tramhaltes rookvrij.” Die oproep heeft Rover Jong heeft vandaag gedaan. De organisatie sluit zich aan bij de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Uit onderzoek blijkt dat het draagvlak voor dit voorstel hoog is: driekwart van de Nederlanders steunt het voorstel om het roken bij de haltes af te schaffen.

‘Roken bij de bushalte past niet meer’

„Het openbaar vervoer is samen met de fiets de duurzame en gezonde mobiliteitsoplossing voor de toekomst. Jongeren willen dat het OV nog duurzamer en gezonder wordt. Hierbij past geen ongezonde rooklucht tijdens het wachten op je bus”, aldus Marloes Hofstede, woordvoerder van Rover Jong.

Enkele regionale en lokale overheden hebben al besloten om OV-haltes in hun regio rookvrij te maken. Zo zijn in Amersfoort alle haltes voorzien van een stoeptegel die de reiziger oproept niet te roken. Ook in Rotterdam zijn alle haltes rookvrij. Amsterdam, Utrecht en enkele gemeenten in Twente hebben een aantal rookvrije bushaltes, maar nog niet allemaal. In Gelderland is de beslissing genomen dat alle bushaltes rookvrij worden. Maar er zijn ook nog veel haltes waar roken wel is toegestaan. Marloes Hofstede: „Wij roepen alle gemeenten en provincies op bus- en tramhaltes, maar bijvoorbeeld ook de looproutes tussen bushalte en station, rookvrij te maken. Zo is het hele OV in Nederland rookvrij.”

Rookvrije Generatie en onderzoek

De Rookvrije Generatie is een initiatief van Hartstichting, Longfonds en KWF. Het doel: kinderen de kans geven rookvrij op te groeien. Bovendien moeten zij worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding te gaan roken.

 

Uit een peiling van onderzoeksbureau Kantar Public onder 1067 Nederlanders van 18 jaar en ouder – in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij – blijkt dat er veel draagvlak is voor het voorstel van Rover Jong. Zo is 75 procent van de Nederlanders voorstander van geheel rookvrije perrons. 73 procent is voorstander van geheel rookvrije bushaltes. Bovendien groeit dit draagvlak. Zo was in 2018 nog 59 procent van de Nederlanders voorstander van een verbod op roken op perrons. ProRail en NS hebben in oktober 2020 de perrons rookvrij gemaakt.

Ook ver weg gaat het over roken en dan vooral over niét roken. In Japan mag geen sigaretje meer worden opgestoken tijdens het thuiswerken.

Marc van Ranst in College Tour: Salsaleraar, dat lijkt me ook wel iets

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oproep jongerenorganisatie: Niet meer roken bij de bushalte
Sluiten