Redactie Metro
Redactie Metro Openbaar vervoer 3 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Meer reizigers in openbaar vervoer na versoepeling coronamaatregelen

Nederlanders maken langzaamaan weer meer gebruik van het openbaar vervoer sinds de coronamaatregelen woensdag zijn versoepeld. Openbaarvervoerbedrijven beleefden deze week de drukste woensdag en donderdag sinds het openbare leven half maart deels tot stilstand kwam. Dat blijkt uit de cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.

„Het kruipt de goede kant op”, zegt Pedro Peters van koepelorganisatie OV-NL over de drukte in het openbaar vervoer. Hij benadrukt wel dat de cijfers over de eerste dagen nog geen compleet beeld schetsen. Afgelopen woensdag checkten reizigers 1,65 miljoen keer in bij het openbaar vervoer, zo’n 10 procent meer dan een week eerder. Het aantal instappers is echter nog ver verwijderd van de 3 miljoen op een vergelijkbare dag in 2019. Ook donderdag nam de drukte toe, al is nog onduidelijk hoeveel precies.

Niet onverantwoord druk in openbaar vervoer

Peters heeft de afgelopen dagen geen signalen ontvangen dat het onverantwoord druk was in een trein, bus, tram of metro. „Je kunt op dit moment goed het ov pakken, want er is nog ruimte zat in alle voertuigen.”

In juni werd het ook al drukker in de treinen, bussen, trams en metro’s. Aan het begin van die maand gingen openbaarvervoerbedrijven weer rijden volgens een normale dienstregeling. Wel moesten reizigers verplicht een mondkapje op. Vrijdag was steevast de drukste dag.

Zekere laksheid bij reizigers

Controleurs hebben weer meer te doen nu de drukte toeneemt, merkt Peters. Zij hebben instructies gekregen om vanaf begin deze maand mensen eerder aan te spreken als ze geen mondkapje dragen. Dat wordt volgens de voorzitter van OV-NL belangrijker nu meer mensen het ov gebruiken. Hij merkt een zekere laksheid op bij sommige reizigers, die hun mondkapje alleen omdoen als een controleur in de buurt is. Metro sprak deze week met conducteur Xander. Die komt passagiers tegen die uit beleefdheid hun mondmasker af doen als hij hen controleert. „Dat is heel aardig, maar nu net niet de bedoeling.”

Pedro Peters ziet ook het aantal zwartrijders toenemen, omdat mensen vanwege corona achterin de bus moeten instappen en dus niet langs de chauffeur hoeven. „Ze denken: die sociale controle is weg, dus ik betaal niet.” OV-NL sluit niet uit dat later strengere acties nodig zijn als het aantal zwartrijders verder toeneemt of als de mondkapjesplicht minder wordt nageleefd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.