Shazney Redan
Shazney Redan Onderweg 21 jan 2021 / 16:43 uur

De Eurostar blijft wél doorrijden vanuit het Verenigd Koninkrijk

De Eurostartrein blijft vanuit het Verenigd Koninkrijk toch rijden. Vanwege de opmars van de Britse variant van het coronavirus is er door het kabinet besloten om geen verkeer vanuit Engeland meer toe te laten. Mits je een geldige reden hebt natuurlijk. Het zou daarom ook gaan om één trein die per dag rijdt.

Voordat je op de trein stapt, heb je wel een noodzakelijkheidsverklaring nodig. Ook moet je een negatieve PCR- en sneltest hebben gedaan, om aan te tonen dat jij geen drager bent van het covid19-virus.

Uitzonderingen voor de Eurostar

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat de uitzonderingen die voor het vliegverkeer gelden, ook voor het reizen met de Eurostar van kracht zijn. De Eurostar is een verbinding tussen Londen, Parijs en Brussel. Gistermiddag werd door het kabinet een vliegverbod aangekondigd voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Alleen voor noodzakelijke reizen wordt er een uitzondering gemaakt, zoals een uitvaart of medische reden. Bij aankomst in Nederland moet iedereen verplicht tien dagen in quarantaine. De Jonge zei ook op basis van steekproeven te gaan testen of mensen zich hier wel echt aan houden.

De Eurostar in de problemen

Wegens het sluiten van de grenzen met het Verenigd Koninkrijk, heeft de Eurostar het financieel gezien moeilijk. Er maken maar liefst 95 procent minder reizigers gebruik van de trein sinds de pandemie. En dat begint een probleem te worden. Het bedrijf is niet zeker of ze de coronacrisis zullen overleven zonder hulp van de overheid.

Andere internationale treinreizen

Er wordt nu ook druk gewerkt om de maatregelen die voor het vliegverkeer en de Eurostar gelden, in te stellen voor andere internationale treinen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de Thalys, de verbinding tussen Nederland, België en Frankrijk. „Deze treinen worden niet uitgesloten”, zegt de woordvoerder.

Lees ook: Zonder overstappen naar Londen met champagne en trainmanager Jan

„We kijken of we hier ook een noodzakelijkheidsverklaring en sneltesten kunnen invoeren. Dit is een onderwerp waar internationaal overlegt moet worden. We kunnen als Nederland niet individueel die beslissing nemen”, sluit hij af.

Lees ook: ‘Ik had toch nog zo gezegd, géén avond-ommetje!’, wel veel #ommetjes op Twitter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Eurostar blijft wél doorrijden vanuit het Verenigd Koninkrijk
Sluiten