Redactie Metro
Redactie Metro Onderweg 5 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

TUI pleit voor alcohol- en drugstest voordat je het vliegtuig instapt

Het aantal mensen dat zich misdraagt op een luchthaven of in een vliegtuig neemt flink toe. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee (KMar) die door De Telegraaf zijn opgevraagd. TUI pleit voor maatregelen.

Afgelopen weekend ontstond er nog een knokpartij in een toestel van KLM dat op weg was naar Ibiza:

In totaal gaat het dit jaar al om 25 incidenten waarbij sprake is van geweld, het negeren van aanwijzingen van vliegpersoneel, roken aan boord en het niet dragen van een mondkapje.

Asociale gedragingen in het vliegtuig

„Wij zien ook echt een forse stijging in asociale gedragingen”, zegt KMar-woordvoerder Robert van Kapel tegen de krant. „Heel 2019 telden we 42 van dit soort incidenten, maar dat we nu al op 25 zitten – met veel en veel minder reizigers gezien de coronapandemie – zegt alles over de ernst van de situatie.”

Volgens Van Kapel is het gedrag van een deel van de reizigers onacceptabel. „Te midden van gezinnen met kinderen en mensen met vliegangst misdragen sommige reizigers zich soms zodanig, dat dit diepe sporen achterlaat bij medereizigers.”

Verplichte alcohol- en drugstest

„Ook komt het regelmatig voor dat we passagiers van boord moeten halen omdat ze niet willen voldoen aan het dragen van een mondkapje”, zegt de woordvoerder. „Als passagiers de richtlijnen niet volgen, riskeren ze boetes van honderden euro’s. Het is erg teleurstellend dat sommige personen denken deze regels in de wind te kunnen slaan. Maar in deze tijd staat de gezondheid voorop.”

De toename van het aantal relschoppers in vliegtuigen lijkt te worden versterkt door de coronacrisis. Passagiers krijgen aan boord te maken met meer beperkende maatregelen dan normaal, zoals minder service, soms geen alcohol, minder bewegingsvrijheid en het verplichte mondkapje.

Reisorganisaties zien ook een toename van het aantal incidenten. TUI pleit voor maatregelen. „Een verplichte alcohol- en drugstest op luchthavens kan dit groeiende probleem van notoire lastpakken sterk verminderen.” Hij wijst erop dat bemanningen passagiers die onder invloed zijn al kunnen weigeren bij het instappen.  Cabinebond VNC zegt extra alert te zijn op het stiekem drinken van taxfree drank.

Lees ook: Vechtpartij in KLM-vliegtuig om mondkapje: ‘Kappen, er zijn kinderen hiero!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.