Sander Schomaker
Sander Schomaker Dossier 20 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Wordt Wout Weghorst de nieuwe ster bij Oranje?

Nu van De Grote Vier (Arjen Robben, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder) eigenlijk alleen Sneijder nog weleens voor Oranje uitkomt, zijn ook de grote persoonlijkheden uit het belangrijkste voetbalelftal van het land verdwenen. Wie worden de nieuwe sterren? Metro vroeg het aan oud-international Ronald de Boer.

,,Zodra Oranje weer meer status heeft, zullen er ook weer persoonlijkheden opstaan, dat weet ik zeker”, meent De Boer. Dat wil dus zeggen dat spelers niet zo geboren worden. ,,Natuurlijk heb je ook spelers die een geboren leider zijn, maar persoonlijkheid komt meestal met status. Je kan wel een heel grote mond hebben en het mannetje zijn, maar als je geen wedstrijd wint slaat dat natuurlijk nergens op en neemt niemand het serieus. Maar de één heeft meer persoonlijkheid dan de ander. Zo had je vroeger Ed de Goeij, dat was een absolute wereldgozer, maar persoonlijkheid is niet voor iedereen weggelegd.”

Bravoure

De Boer heeft er vertrouwen in dat het binnen een aantal jaren weer goedkomt met het Nederlands elftal. ,,Er komen genoeg jonge toptalenten aan. Matthijs de Ligt vind ik een geweldenaar. Zo sterk en nog zo jong. Dat wordt een grote. ‘Kluivertje’ komt er ook aan. Die heeft de bravoure van Patrick. Dat hele onbezorgde: We doen het wel even. Dat vind ik ook mooi om te zien. Die twee zijn nu al persoonlijkheden. Verder bij PSV ben ik onder de indruk van Marco van Ginkel. Een heel goede speler, al zat hij voor de winterstop niet in een goede fase.”

Dan komt De Boer met een opvallende naam. ,,Ik vind Wout Weghorst een zeer sterke persoonlijkheid. Een type met passie en een winnaarsmentaliteit. Hoe hij voor de camera staat, daar kijk ik graag naar. Hij is misschien geen spectaculaire speler, maar hij brengt altijd iets te weeg. Dat is belangrijk.”

Waar de voetballers van twintig jaar terug nog weleens goed waren voor een pittige uitspraak of een recalcitrante actie, lijkt dat tegenwoordig een stuk minder te zijn. Volgens De Boer ligt dat voor een groot gedeelte aan sociale media. ,,Je kan nu niets meer uithalen, zonder dat het overal verschijnt. Spelers durven vaak niets meer te zeggen uit angst afgemaakt te worden op sociale media. Zo worden ze een beetje monddood gemaakt. Sommige voetballers hebben miljoenen volgers en dan zijn ze interessant voor bedrijven. Het is dan echt een business geworden.”

Discotheek

De Boer geeft als voorbeeld van de veranderde tijden het klassieke voorbeeld van spelers die ’s avonds via de regenpijp uit een trainingskamp vluchten om naar de discotheek te gaan. ,,Als wij vroeger de kans kregen dan sneakten we er tussenuit naar de disco. Nu doen spelers dat veel minder. Dan kan je denken: watjes. Maar als zij nu een discotheek binnenkomen neemt de halve zaak een foto met hun telefoon en zitten die spelers de volgende dag in de problemen. Dan ga je niet snel meer stiekem naar een discotheek. Kortom, ik denk dat het allemaal wel meevalt met het ontbreken van die persoonlijkheden. We zitten nu in een mindere periode met het Nederlandse voetbal, maar dit soort generaties hebben we vaker meegemaakt. We moeten gewoon geduldig zijn er zijn genoeg talenten. Ik weet zeker dat we uiteindelijk met Oranje weer mee gaan doen om de prijzen.”

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Sporters en hun imago: ideale schoonzoon of juist een klootzak? Welke invloed heeft personality op de prestaties van topsporters? Hoe gedreven zijn jonge topsporter?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.