Dossier

Op Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

Camera videoOp Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

Sporters eten een gezonde maaltijd in het restaurant.

Foto van 'Hester Ramaker'

20 JAN 2018

In Arnhem ligt Sportcentrum Papendal. Een plek waar jonge sporters worden gedreven tot het behalen van unieke, sportieve prestaties. Op mentaal en fysiek vlak worden ze uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. Ze zijn binnengehaald in deze bijzondere wereld vanwege talent, de drang om hard te willen werken en het in het bezit zijn van een lichaam waarmee ze uitzonderlijke prestaties neer kunnen zetten. Voor dat laatste hoefden ze alleen maar geboren te worden.

Niet lanterfanten

Papendal is geen plek waar je kunt lanterfanten. Hier laat je geen afwas staan, eet je geen zakken chips leeg en kijk je geen uren achtereen naar Netflix-series. Als je op deze plek woont, maak je je huiswerk, eet je gezond en heb je discipline. Zo niet, dan ga je het hier niet redden. Alleen echt hard werken gaat je opleveren waarvoor je komt: een topsportcarrière. Iets wat uiteindelijk maar voor een enkeling van deze jonge sporters is weggelegd.

Ondergetekende vindt zichzelf best sportief en ging een dagje langs bij het sportcentrum. Niet omdat gedacht wordt dat een topsportcarrière nog haalbaar is, maar gewoon om eens te zien wat had kunnen zijn als er echt talent in het spel was geweest.

Vaticaanstad

Rondlopen op Papendal voelt een beetje als rondlopen in Vaticaanstad: het is een wereld op zich. Met eigen gebruiken, eigen regels en een eigen cultuur. Er zijn veel verschillende mensen die verschillende sporten beoefenen, maar allen hebben ze een gemeenschappelijk doel: de beste zijn.

Om dat doel te bereiken moeten ze hard werken. Verder wordt alles gefaciliteerd. De sporters kunnen slapen, trainen en sommigen gaan naar school op hetzelfde terrein. Als het even kan, ga je het terrein alleen af als je in het weekend naar je ouders of vrienden toe gaat. Slapen doe je in een kamer waar je een schappelijk bedrag per maand voor betaalt. Daarvoor krijg je een niet al te grote kamer waar een eenpersoonsbed, een bureau en een kast in past. Ook heb je een eigen badkamer en deel je een woonkamer met je sportgenoten. „Het is geen grote kamer, maar voldoet prima aan de eisen”, zegt de 18-jarige Noah van Dam. Hij zit bij het volleybal Talent Team en kijkt soms al mee bij de senioren. Herstellende van een knieblessure, kan Noah niet wachten om weer volledig aan de slag te gaan met trainen. In de tussentijd focust hij zich op het herstel en zijn stage voor school. „Ik heb een extra lang bed met een goed matras, dat is belangrijk voor mijn nachtrust. Aan mijn bureau kan ik rustig werken aan mijn school- en stageopdrachten."

Op Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

De 18-jarige Noah van Dam doet langzaam weer mee met de trainingen.

Optimale voorzieningen

De eerste trainingen beginnen al vroeg in de ochtend, omdat de meeste sporters tussen elf en drie uur naar school moeten. De optimaal ingerichte sporthallen zijn dan dan gevuld met de senioren. Optimaal ingericht, ja; de wanden zijn geluiddicht voor een goede akoestiek, overal hangen camera's waardoor je tot in detail je acties kunt analyseren en al het benodigde materiaal is in meervoud aanwezig. Hier ontbreekt het de sporter aan niets.

Dat blijkt ook als het lunchtijd is. Uiteraard barst deze kantine van de gezonde opties. De sporters (en medewerkers, maar dat is minder van belang) hebben allemaal een pasje dat gescand dient te worden als zij het eten afrekenen. Dat pasje registreert precies wat een sporter eet. De info komt terecht in een door Papendal ontworpen app waarmee de sporter zelf inzicht krijgt in het eetgedrag. Daarnaast kan bij een individueel begeleidingstraject de diëtiste de informatie inzien via het diëtistenportal van de app.

Vettaks

In het topsportrestaurant kun je ook zeker snacks eten, maar daar betaal je wel wat meer voor; hier wordt een zogenaamde vettaks toegevoegd aan de te betalen prijs. Daardoor is het gezondste eten hier, anders dan in de rest van Nederland, goedkoper dan de ongezonde snacks. Sporters worden hier echt gestimuleerd om de juiste keuze te maken.

Gek genoeg wil je ook direct de juiste keuzes maken en supergezond zijn als je dit terrein opstapt. Alles straalt sport, gezond en fit zijn uit. Hier loop je niet over het terrein met een wijntje in je ene en een sigaret in je andere hand. En daarom wil ik natuurlijk ook nu niet die idioot zijn die een kroket op haar bordje gooit, dus koop ik heel braaf het pronkstuk van deze kantine, verpakt in een to-go beker; de sportkwark. Het is voor de topsporters zeer belangrijk om binnen 20 minuten na iedere krachttraining 20 gram eiwit in te nemen voor spierschadeherstel en spieropbouw. Deze kwark kunnen ze meenemen naar hun training en direct daarna opeten, en heeft natuurlijk de gewenste hoeveelheid eiwitten. Toegegeven: het zag er lekker uit en zo smaakte het ook. Zelfs als je niet gesport hebt. Hoewel ik dat wellicht beter wel had kunnen doen.

Op Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

Gezonde hapjes, met linksboven de bekende sportkwark.

Na de lunch denk ik dan ook maar een ding: ik wilde dat ik een uitblinker was in mijn sport. Dit alles hier wil ik ook! Ik wil ook zo gefaciliteerd worden en louter gezond eten, een strak lijf hebben en gedreven worden het beste uit mijzelf te halen. Ik kan het natuurlijk ook op eigen houtje doen, maar het aantal mensen dat elke dag de discipline en motivatie heeft om dit in zijn of haar eentje te kunnen is behoorlijk gering. Een extra duwtje in de rug helpt altijd. Maar terwijl ik hier over nadenk begin ik ook te twijfelen aan het leven op dit topsportcentrum. Is het eigenlijk wel leuk om elke dag keihard te knokken in de hoop uit te blinken? En daarop volgend: hoe moet je als persoon in elkaar zitten om dit vol te kunnen houden?

Eigenschappen

Vraag de gemiddelde sporter op Papendal welke eigenschappen een topsporter moet bezitten, en de woorden 'doelgerichtheid', 'discipline' en 'doorzettingsvermogen' zitten erbij. Maar naast deze eigenschappen moet je vooral keihard werken, of je nu een talent bent of niet. Anders word je vroeg of laat voorbijgestreefd door je teamgenoten.

Dione Housheer zit in de jeugdopleiding van het handbalteam en is een talent. Elke dag traint zij twee keer en tussendoor gaat ze naar school. In de avonduren maakt ze haar huiswerk en eet ze een gezonde maaltijd. De volgende dag ziet haar dag er precies hetzelfde uit. Dat kan alleen maar als je helemaal idolaat bent van de sport die je beoefent en dat is in het geval van Housheer ook zo. „Handbal staat bij mij gewoon op nummer 1”, vertelt ze. „De enige reden dat ik studeer is dat ik niet mijn complete leven kan handballen.”

Housheer neemt woorden in de mond als 'niet opgeven', 'stressbestendig' en 'kritisch' zijn. Ze is niet snel tevreden over haar sportprestaties, terwijl ze tegelijkertijd ook weet dat ze kan presteren onder druk. In 2017 scoorde ze het winnende punt tijdens een wedstrijd om het landskampioenschap. Ze moet constant 'door, door, door' en 'alles ervoor opgeven', zoals ze zelf zegt. Terwijl Housheer nog maar achttien lentes jong is. Ik verbaas mij over haar gedrevenheid. Zo jong, maar compleet bereid om alles in haar leven op te geven om de best mogelijke sportieve prestatie neer te zetten. Zelfs als dat betekent dat ze haar vriendinnen uit het Gelderse Ulft maar weinig kan zien.

Op Papendal worden jonge sporters klaargestoomd

Dione Housheer staat klaar om de bal te werpen.

Terugkeren in de maatschappij

Michelle Verhoef is lifeskillcoach voor de sporters en stimuleert de jongeren juist wel om tijd voor hun vrienden vrij te maken. „De sporters die hier voor het eerst komen zijn soms nog ontzettend jong en gaan dus vroeg het huis uit”, begint ze. „Dat is voor de sporter en de ouders best een uitdaging. Daarom vangen wij de jongeren direct op.” De lifeskillcoaches houden in de gaten hoe het met de sporters gaat, bespreken met ze waarom ze hier zijn, geven ze advies om hun zelfstandigheid te vergroten en moedigen ook aan om vrienden en familie te blijven zien.

Dat is van belang, stelt Verhoef. „De jongeren die hier komen, zijn hier met een doel. Ze willen de beste worden. Ze moeten dan ook keihard werken en discipline tonen. Maar ook verstandige keuzes maken en er uiteindelijk meer voor laten dan voor doen om de beste te worden. De harde waarheid is dat slechts een enkeling het erepodium haalt. En dan staan jongeren soms met lege handen, hetzij met een hele rugzak aan ervaring. Het is dus ontzettend van belang dat ze hun vrienden en familie blijven zien en ook goed aan school blijven werken om goed beslagen ten ijs terug te keren in de maatschappij, mochten ze de eindstreep niet halen.”

Sporten zit ze in het bloed

Dan is het namiddag en stromen de sporthallen langzaam vol. De handbaltraining van Housheer is begonnen en in de hal ernaast is het jeugdteam van het mannenvolleybal ook al hard aan het werk. Ze hebben net een fit-test gedaan en spelen nu een partij tegen elkaar. Wellicht was de test iets te zwaar of is het domme pech, want een van de jongens verlaat het veld met een blessure. Coach en teamgenoten schieten hem direct te hulp. Voor deze jongen is het sporten de komende weken even voorbij. De teleurstelling is van zijn gezicht af te lezen.

Na het gezonde maaltje wordt er huiswerk gemaakt en zitten teamgenoten samen op de bank in de woonkamer naar een film of Goede tijden, slechte tijden te kijken. Hier staat geen glas wijn op tafel in de avonduren en laat slapen is er ook niet bij. Voldoende rust nemen en goed slapen zijn belangrijk in het leven van een topsporter.

De toekomst

Kijkend naar deze sporters, besef ik dat ik niet in de wieg gelegd zou zijn voor het bestaan van een topsporter. Het liefst ben ik elke dag onder vrienden en een wijntje of twee gaat er ook altijd wel in. Waarschijnlijk zou het anders zijn als van jongs af aan al zou blijken dat ik een uitzonderlijk talent was en ik topsport als mijn toekomst zag. Maar het leven dat ik nu ken, had ik niet willen missen.

Deze jonge sporters zijn wel bereid hun leven te slijten op dit sportpark, in de hoop bij die enkeling te horen die straks uit gaat blinken op de EK's, WK's en Olympische Spelen. Velen van hen gaan de eindstreep niet halen en moeten terugvallen op hun opleiding. Wie dat gaan zijn is op Papendal nog niet bekend. Tot die tijd: discipline, hard werken en doorzetten.

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: Sporters en hun imago: ideale schoonzoon of juist een klootzak? Welke invloed heeft personality op de prestaties van topsporters?


Views

300+

Likeability of 5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


like
user_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Views

30k+

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!
Likeability of 5

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

Foto: Colourbox

In samenwerking met Asus

15 AUG 2018

Hoe zwaar mag je rugtas zijn? Hoe kun je die tas het beste dragen? Het zijn vragen die al vele jaren opduiken als het nieuwe schooljaar in zicht is. Tips zijn er volop, maar met een beetje slimmigheid blijk je al een hoop (rug)leed te kunnen voorkomen.

De ouderwetse boekentas is al lang en breed uit het schoolbeeld verdwenen. 90 procent van de scholieren neemt - of zeult - z’n spullen in een rugzak mee, zo maakte Europees onderzoek duidelijk. Onderzoek dat ons ook leerde dat de schooltas op je rug 10 procent van je lichaamsgewicht zou mogen bedragen, maar dat de gemiddelde tas 10 tot 20 procent van dat gewicht telt. Te zwaar dus.

Zeulnorm


like
user_341120a8b7d4180df930fd0fcbda9e348be4ca96_avatar

Views

2k+

Likeability of 5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

Views

5k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

7k+

Maak een festivalselfie en win de nieuwe ZenFone!
Likeability of 5

Camera videoMaak een festivalselfie en win een smartphone!

Metro's Nathan maakte selfies op Guilty Pleasure.

In samenwerking met Asus

17 AUG 2018

Even een selfie op een festival schieten en posten om te laten zien wat voor tofs je nu weer aan het doen bent: doen we dat niet allemaal? Vanaf Lowlands gebeurt het in ieder geval massaal en dit weekend ongetwijfeld ook vanaf festivals als Decibel en Dutch Valley. Misschien gebeurt het deze zomer nog wel vaker als je weet dat je de ZenFone 5 - de nieuwste uit de smartphone-serie - ermee kunt winnen…

#festivalselfie

Metro en ASUS, de producent van de ZenFone, hebben samen een selfiewedstrijd opgezet. Meedoen is simpel. Ben jij dit weekend of een van de komende weken op een festival en maak je er een selfie? Post de foto dan op social media met de hashtag #festivalselfie. Wie weet sporen we je op en heb jij straks die coole smartphone in je handen om nog meer selfies te schieten.


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

6k+

Likeability of 3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

7k+

Likeability of 6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Views

4k+

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak
Likeability of 5

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak

Quincy en Danny. / Foto's: Femmy Weijs

In samenwerking met BCC

14 AUG 2018

Je moet maar dol op je werk zijn… Twee jongemannen, bezorgers van BCC-producten, hebben beiden een opmerkelijke tattoo laten zetten: het logo van hun werkgever. En dat ‘stopcontact-gezichtje’ dragen Quincy en Danny in zeer drukke tijden.

Spullen rondrijden

Nederlandse consumenten gaan dit jaar namelijk naar verwachting ruim 26 miljard euro uitgeven aan online aankopen. Ten opzichte van 2017 is dat 17 procent meer, aldus Thuiswinkel.org. De stijging van de online verkoop van huishoudelijke apparaten in het eerste kwartaal van 2018 ligt nog hoger. Ten opzichte van 2017 werden er 18 procent meer producten verkocht. Waar niet iedereen altijd bij stilstaat, is dat al die apparatuur natuurlijk wel nog eventjes bij de klanten moet worden bezorgd. En dat rondrijden doen de twee tattoo-mannen.


like
user_2dcab60e0b07aa93dc64e07e856ca19cc4f9523a_avatar

Views

3k+

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Views

2k+

Win 2 kaarten voor Strandfestival ZAND

Foto van 'Metro'

16 AUG 2018

Wil jij met een vriend(in) naar Strandfestival ZAND? Onder iedereen die onze Music City nieuwsbrief ontvangt verloten wij 2x2 kaarten! Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan hieronder snel in en maak kans! We sturen de nieuwsbrief iedere donderdag met info over de nieuwste concerten, festivals, video's en leuke winacties.

Strandfestival ZAND wordt op zaterdag 25 augustus 2018 gehouden op het strand van Almere, klik hier voor de line-up.

JBL


Views

1k+

Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Views

3k+

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Views

1k+

Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


Views

2k+

'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!


Views

9k+

Likeability of 5

De kunst van het vakantievieren

Echt ontspannen tijdens je vakantie? Laat je werktelefoon thuis. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

6 JUL 2018

Hard werken, nachtenlang studeren, continu op en neer reizen. En dan, ein-de-lijk vakantie. De vrije dagen waar je zo naar hebt uitgekeken staan voor de deur. Maar na die drukke periode is het soms lastig om te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat je na de zomer opgeladen terugkeert? Leer de ‘kunst van het vakantievieren’.

,,Naar mijn idee is er gewoon altijd wel wat te doen’’, stelt de 21-jarige Annemiek Steur uit Leiderdorp. Ze zit in de afrondende fase van haar bachelor Chinees en schrijft daarnaast fanatiek. Niks doen, zit niet in haar systeem. En dat maakt op vakantie gaan soms best lastig. ,,Een aantal jaren geleden ging ik weg met een vriendengroep. En echt élke dag kwamen zij pas rond elf uur uit bed, terwijl ik dan allang wakker was en eropuit wilde. Ik denk dan: We zijn ergens anders, er is genoeg te zien, laten we iets nuttigs doen.’’

Stilzitten


like
user_82c1b0470dbd0a2f3f1c81e465f7c869b635d95e_avatar

Views

2k+

8 (aanbiedings)tips voor de zomerse thuisblijvers

8 (aanbiedings)tips voor de zomerse thuisblijvers

In samenwerking met iBOOD

6 JUL 2018

Voor tropische temperaturen hoef je écht het land niet uit. Heb je geen vakantie gepland deze zomer? Ga je liever de warmte opzoeken wanneer het hier weer kouder wordt? Dan zijn dit volgens dagaanbieder iBOOD dé onmisbare deals waarmee jouw thuiszomer onvergetelijk wordt. Nog tot en met zondag te vinden op www.ibood.com. En: er ligt ook – even doorscrollen – een mooie prijs met onbekende inhoud op je te wachten…

1 Zwembaden

Merk: Bestway. Korting: tot 42%.


Views

800+

Studentenhanden uit de mouwen deze zomer

Studentenhanden uit de mouwen deze zomer

Foto van 'Damla Kaygusuz'

5 JUL 2018

De zomervakantie gaat beginnen en voor veel jongeren betekent dat… werken! Metro zocht zes baantjes uit waarbij studenten de handen flink uit de mouwen kunnen steken en de nodige euro’s kunnen verdienen.

Bikkel in de bediening

De terrassen zijn volgepakt tijdens de zomer, of je nou in Scheveningen woont of in een kleine stad als Nunspeet. Bedieners zijn hard nodig. Ben je een beetje handig met een dienblad en struikel je niet zo gauw over je voeten? Dan ben jij al snel geschikt genoeg om dit baantje te doen.


Views

800+

Hoe Instagram Irene en haar lotgenoten verbindt

Foto van 'Kyrie Stuij'

2 JUL 2018

Ze deelt haar bloedsuikerwaardes, fotografeert zichzelf midden in een hypo en vertelt alles over wat er komt kijken bij haar ziekte. Leven met diabetes type 1 is niet gemakkelijk. Maar het eerlijke en nuchtere online dagboek van ‘diabadass’ Irene Putting (31) uit Naaldwijk creëert een hechte community van jonge diabetici op Instagram.

Ze ligt op bed. Zichtbaar uitgeput. De armen slap langs zich heen. ,,Wat een mooie zondagavond had moeten worden, veranderde in dit’’, staat er in het onderschrift bij de Instagrampost. ,,Mijn bloedsuikers waren zo hoog dat mijn meter ze niet meer kon meten. Op de een of andere manier nam mijn lichaam de insuline niet goed op. De pomp was niet verstopt, ook de batterij was niet leeg. Ik was bang. Ik begon te praten met een dubbele tong. Mijn bloedsuikers daalden nadat ik mezelf met de hand insuline had toegediend. Gelukkig hoefde ik niet naar het ziekenhuis, maar het scheelde niet veel.’’

Passie


Views

2k+

Instagram's onbedoelde community voor lotgenoten

Foto van 'Kyrie Stuij'

2 JUL 2018

Waar Instagram voornamelijk gedomineerd wordt door fitgirls, influencers en perfecte vakantiekiekjes, is er ook een groep die een tegengeluid laat horen. Getroffen door bijvoorbeeld astma, kanker of diabetes delen zij alles over wat er komt kijken bij hun ziekte. Foto’s van ziekenhuisbezoeken, het toedienen van medicijnen en reflecties over hoe hun leven is veranderd. Eerlijk, rauw en vaak gevoed door zelfspot. Met hashtags als #tietverdriet (borstkanker), #diabadass (diabetes) en #girlsonwheels (rolstoel) creëren zij onbedoeld een online community voor lotgenoten.

Verschillende fondsen en belangenverenigingen (NFKanker, BOSK en het Diabetes Fonds) constateren deze trend ook. Hoewel het vooral de jonge vrouwen zijn die social media inzetten voor hun verhaal, is de behoefte om online lotgenoten te spreken onder beide geslachten groot, zo merken fondsen en verenigingen. Deze conclusie werd onder meer getrokken uit een onderzoek van het Diabetes Fonds, waaruit blijkt dat diabetes type 1-patiënten in toenemende mate digitaal hun ervaringen willen uitwisselen. Veel patiëntenverenigingen hebben daarom ook hun eigen online platform gecreëerd, waar leden kunnen inloggen en met elkaar in gesprek kunnen.

,,We merken dat social media ervoor heeft gezorgd dat lotgenoten makkelijker met elkaar in gesprek komen’’, vertelt communitymanager Wanda Catsman van het Diabetes Fonds. ,,Dat zien we ook op ons online platform, dat vorig jaar juni live is gegaan. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Niet alleen voor betrouwbare informatie, maar ook echt om steun bij elkaar te zoeken.’’


Views

1k+