Dossier

Likeability of5

Camera videoHeimwee naar een vol uitvak tijdens de Klassieker

Metro-verslaggevers Johan van Boven en Sander Schomaker doen zich stoerder voor dan ze vroeger als supporters waren. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Johan van Boven'

20 OKT 2017

Sommige supporters van Feyenoord en Ajax hebben nog nooit meegemaakt dat de aanhang van de aartsrivaal in hun stadion op bezoek kwam. Daarom blikken verslaggevers Johan van Boven en Sander Schomaker terug op de periode waarin ze de supporter uithingen.

Johan van Boven

„Blijven staan, godverdomme! Blijven staan!” Ik moet een jaar of 17 zijn geweest toen ik recht in de ogen van een, laten we zeggen, vrij fanatieke Feye-noordsupporter keek. De spetters speeksel kwamen in slow motion op me af. De aders op zijn rood aangelopen hoofd werden dikker en dikker. Hij spreidde zijn armen om de verbale boodschap extra kracht bij te zetten. „Blijven staan!”

Het was duidelijk niet de bedoeling dat ik wegliep van het voorplein bij De Kuip, terwijl de aartsvijand arriveerde. Maar de aanstormende ME-paarden waren dusdanig beangstigend dat ik geen gehoor gaf aan zijn verzoek. Samen met vriend Daniël snelde ik naar de stadionpoorten om daar onze seizoenkaarten te laten scannen en een veilig heenkomen te zoeken in vakkie QQ. Schijterds.

Stoute schoenen

Aanvankelijk leek het ons een leuk plan om te kijken hoe de fans van Ajax zouden arriveren. Een prachtig kat-en-muis-spel tussen twee supportersgroepen en de ME, dat we voorheen meestal vanaf de trap naar ons vak bekeken. Op grote afstand dus, maar nu hadden we de stoute schoenen aangetrokken en besloten we in de frontlinie plaats te nemen.

Toen de ME’ers hun schilden van de grond pakten en de wapenstokken in de aanslag hielden, was het duidelijk dat de trein vanuit Amsterdam in aantocht was. Op het stadionplein ontstond eerst een zacht gegrom van een hongerige kudde die de prooi kon ruiken. Toen de treinremmen piepten en de deuren open puften, ging dat al snel over in een scheldkanonnade die zijn weerga niet kende.

ME'ers te paard voorafgaand aan de Klassieker. Foto: ANP

Stond ik daar met klamme handjes een beetje schaapachtig om me heen te kijken. Ik zag blikjes bier, stukken stoeptegel, vlaggenstokken en muntjes over de hekken richting het spoor vliegen. Aan de andere kant van het ijzerwerk liepen de Ajacieden triomfantelijk over het perron. De vlag van Israël was goed vertegenwoordigd. Het wapperen met het wit-blauw werkte als een rode lap op de stieren om ons heen. Een deel van de groep stormde schreeuwend naar voren.

Dat was voor de ME’ers te paard hét moment om in te grijpen. Toen het getrappel van de enorme dieren tot op een meter van mij was genaderd, vond ik het allemaal welletjes en rende ik weg.

Kots

Ik kom uit een voetballoos gezin met drie zussen; geen vader of broer die me er als jochie op wees dat ik Ajax moest haten. Maar Feyenoordsupporters (ik werd aangestoken door een vriend die mij in oktober 1992 meenam naar Feyenoord-FC Luzern) die vaak genoeg de Klassieker hebben bezocht, kotsten bijna als vanzelf op de o zo vaak superieure Amsterdammers. Elke keer weer de hoop op een goed resultaat tegen de vijand, maar er dan toch weer met 0-3, 0-4 of 0-5 keihard afgaan. Elke keer weer die Edgar Davids, Dennis Bergkamp, Jari Litmanen, Edwin van der Sar, Ronald de Boer, Marc Overmars en andere Godenzonen (die term maakte de afgunst alleen maar groter) die de middag kwamen verzieken. En dan ook nog het volle uitvak dat zout in de wond strooide met ‘We are the champions’ of ‘Que sera sera, we’re coming from Amsterdam’.

Inmiddels heeft de haat plaatsgemaakt voor relativering. Ik ben nu langer verslaggever dan dat ik supporter ben geweest en kan ik me écht niet meer voorstellen dat je in een stadion staat te schreeuwen en te schelden omdat iemand van een andere club een doelpunt maakt. Of dat je een gruwelijke hekel aan iemand hebt omdat hij toevallig in een andere stad is geboren. Ik vind het nu eerder kinderachtig dan fascinerend.

Maar, mijn hemel, wat zou ik nog graag een keer de Klassieker met uitfans meemaken. Het geschreeuw, gezang, gespuug, gescheld, gegooi, gejuich, gejammer over en weer; stiekem hoort het er natuurlijk gewoon bij tijdens de mooiste wedstrijd van de Eredivisie. Terwijl ik veilig op de perstribune zit, dat wel.

Sander Schomaker

Daar stond ik dan als 10-jarig jochie te wachten op de hoek van de Kostverlorenstraat in Zandvoort om opgepikt te worden door mijn vriendje Jerry en zijn vader. Voor het eerst naar Feyenoord-Ajax in De Kuip! In mijn enthousiasme had ik alles wat ik van Ajax bezat uit de kast getrokken. Zo stond ik op straat ongeduldig te wachten in mijn Ajax-shirt, met mijn Ajax-sjaal, Ajax-petje en had ik als kers op de taart een enorme Ajax-vlag in mijn hand. Toen de BWM van Jerry’s vader eindelijk aan kwam rijden stopte die abrupt. Zóó kon ik onmogelijk mee naar De Kuip, concludeerde de vader van Jerry, die de bui al zag hangen. Het shirt moest uit, het sjaaltje en de pet af en de vlag bleef in de auto.

Ik woonde op dat moment net een half jaar in Zandvoort. Mijn familie was op mijn negende verhuisd van Amsterdam-Oud West naar het veilige Zandvoort aan Zee. Dat eerste jaar had ik grote moeite om de stad en vooral mijn oude vrienden achter me te laten. Gelukkig woonde in mijn nieuwe dorp klasgenoot Jerry bij mij in de straat.

Onvergetelijk

Jerry was al snel mijn beste vriend. Hij had alleen één gigantisch minpunt: hij was voor Feyenoord. Maar dat had ook voordelen, merkte ik al snel. Jerry’s vader Ed had in die tijd een goedlopend reclamebureau en behoorde tot de sponsors van Feyenoord met drie seizoenkaarten in Vak A. Zo mocht ik als piepjonge Ajaxfan zowaar mee naar De Klassieker in Rotterdam. Een onvergetelijke ervaring.

De vijandige sfeer in De Kuip maakte een verpletterende indruk op mij en kennelijk ook op Ajax. Tot mijn grote verdriet kreeg mijn club een geweldig pak slaag door doelpunten van Gerard van der Lem, Jantje Peters (2) en Pétur Pétursson: 4-0. Ondanks de afgang van Ajax ging ik uiteindelijk toch een beetje als winnaar De Kuip uit. Jerry’s vader had ook kaarten voor het spelershome en daar stond ik plotseling vlak voor de neus van Bennie Wijnstekers. De vriendelijke verdediger dacht dat ik wat wilde vragen en boog voorover. Ik twijfelde geen moment en riep zoals de F-side altijd deed heel snel en luid: „Ajax, Ajax!”, terwijl ik op de maat in mijn handen klapte. Bennie schoot in de lach en mijn dag was weer goed, de 4-0 nederlaag was meteen verwerkt.

Den Haag

Ook als puber ben ik nog een paar keer met vrienden naar Feyenoord-Ajax geweest. Dat kon in die tijd nog gewoon met de trein. Zo reisde ik in 1986 drie dagen voor mijn zeventiende verjaardag over het spoor van Amsterdam naar De Kuip. Het was de eerste keer dat ik op deze manier naar de Klassieker in Rotterdam ging. De hele coupé waarin ik zat was gevuld met doorsnee Ajaxsupporters. Geen hooligans, maar vaders met kinderen en tieners zoals ik. Na een paar biertjes had iedereen een grote mond. Dat veranderde toen we in de buurt van Den Haag Holland Spoor kwamen. Plots merkte ik dat ik de enige was die nog sprak.

De rest keek angstig uit het raam. ‘Vlug, doe die sjaaltjes onder de banken en doe die petjes af!’, schreeuwde iemand. FC Den Haag had in die tijd een veel slechtere naam dan het huidige ADO Den Haag en de Ajax-fans in mijn coupé waren kennelijk vaker met de trein naar Rotterdam gereisd. Zij vertelden dat kleine groepjes Hagenezen de trein weleens instapten, ‘op zoek naar Ajaxfans’. Als je daar dan zat met je petje en sjaaltje was je de pineut. Als de bange poeperd die ik ben, had ik binnen anderhalve seconde mijn sjaaltje onder de bank verstopt. Gelukkig stapten er geen Den Haag-supporters in en kon ik mijn sjaaltje weer omdoen, alsof er niets gebeurd was.

De fans van Ajax arriveren bij De Kuip. Foto: ANP

Eenmaal aangekomen bij het stadion kregen we een bizar onthaal. De trein stopte naast De Kuip en via een door honderden ME’ers afgegrendelde zone liepen we één-voor-één door een smalle gang richting het uitvak. De woedende meute Feyenoordfans, achter de ME-schilden, maakte een geluid dat ik nooit eerder had gehoord. Het klonk als een hongerig monster in een kooi en dan weer als een ontsporende trein.

Terwijl wij allemaal tergend langzaam een heel parcours moesten afleggen richting het vak, waren de Feyenoordfans plotseling allemaal verdwenen. Al snel snapte ik waarom; de wedstrijd was begonnen! Het was dan ook heel frustrerend toen bleek dat we ook nog gefouilleerd moesten worden bij de ingang van het vak, waar steeds maar één Ajax-supporter naar binnen mocht. Staand in de rij, hoorden we opeens alleen de Ajax-fans juichen. Rob Witschge had Ajax op 0-1 gezet, hoorde ik later. Een paar minuten daarna opnieuw gejuich, maar nu oorverdovend. De grond trilde. Mario Been: 1-1. Ik vloekte hardop. Twee doelpunten gemist! Zal je zien dat het 1-1 blijft, dacht ik, terwijl ik rennend het vak op kwam. Nog net zag ik Marco van Basten via het been van Joop Hiele voor de 1-2 tekenen. Het werd uiteindelijk 2-3 voor Ajax en ik had een geweldige middag. Vol bravoure stapten we veel later de trein in en bij Den Haag Holland Spoor hield ik gewoon mijn sjaaltje om.

Lees in het dossier Feyenoord-Ajax ook:

Bekijk hier de voorspelling van de Klassieker:


lol
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.