In het nieuws

Hotspots op het spoor krijgen 24-uurs toezicht

24-uurs toezicht op hotspots moet overlast op het spoor indammen. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

22 NOV 2017

Bij tientallen hotspots op het spoor gaat ProRail slimme camera’s inzetten om 24 uur per dag jacht te kunnen maken op vandalen, spoorboomduikers en andere overlastplegers. Hiermee wil de spoorbeheerder onder meer vertragingen tegengaan. „De camera’s reageren meteen wanneer er een incident is zodat er direct ingegrepen kan worden als dat nodig is.”

Camera's zijn flexibel inzetbaar

De mobiele camera’s die op basis van big data kunnen worden ingezet, zijn uitgerust met slimme software waardoor ze afwijkend, gevaarlijk en ongebruikelijke situaties op het spoor sneller waarnemen. Ze krijgen hun stroomtoevoer via zonnepanelen waardoor ze flexibel inzetbaar zijn. „Een groot voordeel is dat de bestaande apparatuur kan worden gebruikt en er alleen software aan hoeft te worden toegevoegd”, zegt een ProRail-woordvoerder. „Hierdoor is er straks dus vanuit de meldkamer dag en nacht toezicht op tientallen ‘hotspots’ in het hele land met mobiele en vaste camera’s.”

De camera herkent zelf verdachte situaties

Op het spoor en in de stations zijn op dit moment meer dan 3500 camera’s geïnstalleerd. Deze beelden worden nu nog bekeken door medewerkers van de meldkamer die pas kunnen ingrijpen als zij iets vreemds constateren. Deze waarneming wordt straks gedaan door de camera zelf. De medewerkers hoeven dus niet meer naar duizenden camera’s te turen. „Aan de camera’s is geleerd hoe het spoor eruit hoort te zien en dat het systeem moet waarschuwen wanneer er iets gebeurt dat afwijkt”, legt de ProRail-woordvoerder uit. „Ook ziet de camera of er zaken op het spoor liggen of mensen zich ophouden langs het spoor die daar niet thuishoren.”

Pakkans vergroten

Zodra de camera afwijkend gedrag signaleert, wordt de centralist in de meldkamer gewaarschuwd. „De centralist neemt contact op met de hulpdiensten of stuurt de met GPS uitgeruste Incidentbestrijders er direct op af. Hiermee vergroten we de pakkans en kunnen we gevaarlijke en overlastgevende situaties voorkomen. Bedenk dus: op het lopen langs het spoor staat een boete van 140 euro.”

De mobiele camera’s gaat de spoorlopers, vandalen, spoorboomduikers en andere onbevoegden rond het spoor ook registreren om ze zo aan te kunnen pakken. Daarnaast hoopt ProRail er suïcides mee te voorkomen.

Naast het nieuwe camerasysteem is er de afgelopen jaren extra geïnvesteerd in extra hekwerk en natuurlijke barrières zoals sloten en bebossing om het spoor nog beter af te sluiten tegen onbevoegden. „Nederland heeft ruim 7000 kilometer spoor. Het is niet mogelijk om dit geheel af te sluiten, want hulpdiensten en onderhoudsmonteurs moeten snel toegang kunnen hebben.”


Views

100+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

2k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+